Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 12:21 4 593 30

Путин дава безвъзмездно шест МиГ-29 на Сърбия

  • русия-
  • сърбия-
  • миг-29-
  • безвъзмездно-
  • изтребители-
  • владимир путин

Сърбите ще получат руски изтребители от ранните серии

Путин дава безвъзмездно шест МиГ-29 на Сърбия - 1
Снимка: Wikipedia

Руският президент Владимир Путин се е съгласил да дари безвъзмездно на Сърбия шест самолета МиГ-29, съобщи порталът Opex360.com.

Сърбия ще трябва да похарчи около 50 милиона долара за предпродажната подготовка за изтребителите, както и за тяхната модернизация.

Точната модификация на МиГ-29, която ще получи Сърбия, засега не е известна. Според военни специалисти става дума за самолет Миг-29 от ранните серии.

Според портала Москва е предложила на Белград на „приятелска цена“ и система за противовъздушна отбрана, но сръбското правителство е отказало офертата от 60 милиона долара, които е трябвало да плати.

Факти.бг припомня, че Русия и Сърбия – които традиционно имат приятелски отношения – наскоро проведоха учение „Славянско братство 2016“ край столицата Белград.

В маневрите взеха участие и беларуски военнослужещи. Близо 200 руски военни се включиха в учението, което за първи път се проведе преди година край руския град Новоросийск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а стига бе

    29 1 Отговор
    А нашите 2 броя кога ще литнат?? Оня фалиралият Путин подарява самолети-а проспериращата европейска България неможе и ремонт да им направи...
  • 2 сербез путин

    3 20 Отговор
    Стари бангий -трета ръка !!! И ние можем да им подарим такива !!!

    Коментиран от #29

  • 3 Стадният

    2 4 Отговор
    Да бе безвъзмездно, няма такъв тлъст обяд! Дори и дърти са поне 500-600 мил. в зелено! Има някаква дори и дълбоко скрита врътка!

    Коментиран от #8

  • 4 Патриот

    23 1 Отговор
    Информацията не е добра за нас!
    Това показва, че чисто стратегически Сърбите са предпочетени при евентуален конфликт. Като добавим и стоплените отношения с Турция и добрите с Гърция.... Излиза така, че на Балканите ние не сме най- малко толерирани от външните сили.
    При конфликт и разпределение на територии всичките ни комшии ще имат подкрепата на Руснаците.
    Ситуацията някак много ми прилича както през Балканската, Първата и Втората Св. Война!
    Не сме в изгодна позиция ама никак!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 лимонад

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    или нас вече са ни разделили и не ни броят. затова не ни и ухажват.

    Коментиран от #6

  • 6 Тито

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "лимонад":

    Нас шефа на НАТО ни определи като фронтова държава-демек ние сме в списъка на предвиденият разход...Така че си близко до истината-обещани сме отдавна от НАТО на Турция...
  • 7 сербез путин

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Абсолютно индентична ситуация със Сръбско-Българската война след съединението!!!

    Сърбите така са ни сърбали попарата че едва ли ще тръгнат отново а пък си имат и други мисли -Босна и Херцеговина ,Косово ....!!!

    Но безспорен факт е че Руснаците заедно със сърбите за били винаги против България !!!
  • 8 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Стадният":

    Врътката е, че Русия подарява старите изтребители, а Сърбия ще плати 50млн долара за тяхната реставрация и оборудване. Тези милиони ще отидат в руската фирма, която прави подръжката и снабдява с части и консумативи. Или Путин осигурява оборот от 50млн долара на руска фирма като подарява старо желязо на Сърбия. Ако им подаряват изправни и годни за летене самолети е съвсем друго, статията е списана така, за да е интересно.
  • 9 патриота

    1 14 Отговор
    Турските Ф - ки свалят такива по 2 на нож!
  • 10 onq s konq

    3 14 Отговор
    Две бедни държави си разменят евтини подаръци срещу още по-евтини благодарности по случай Коледа защото и те са хора в края на краищата,а един още по-беден драскач е решил до прави от това "новина",защото...и той хляб яде:)

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    6 2 Отговор
    Предполагам всички сте чували "Бий самара да се сеща магарето", е това е един много силен удар по нашия
  • 12 Д'Мин

    15 1 Отговор
    Нека и нашия голям брат да ни даде 6 Ф16! Другото, което плещим е демаготия!
  • 13 Ярослав Станчев

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Богата Америка що не ни подари 6 стари самолета тогава?Бедните руснаци подаряват 6 изтребителя,а тъпканата с мангизи не подарява нищо на "стратегическия" си съюзник България?Само взема,бази.Що така бе коньо?

    Коментиран от #14, #20

  • 14 патриота

    4 16 Отговор

    До коментар #13 от "Ярослав Станчев":

    Докато избираме БСП, има БСП, олигарси, руската мафия държи 90% от икономиката!
    Ей сега имаме генерал подкрепен от ...... сателита на Москва БСП!?
    Кви самолети чакаш от американците, те да не пасат трева, мислиш ли, че са толкова прости.
    Кви бази имат???? Това пък е най голямата глупост, идваха да обучават кашиците за мисиите в Афганистан и Ирак, няколко бараки и 2-3 хамъра за цвят, тва е.
    Нали искаха да настанят няколко танка и русофилистиците ревнаха!?
    Нещо не е, както трябва уж сме в НАТО пък не пускаме американски танкове, за това американците отидоха в Румъния и сега румънците ни изпревават по всички показатели, защото съдебната реформа и реформата в армията вървят ръка за ръка, нали се сещаш?

    Коментиран от #21

  • 15 мъжкар

    13 2 Отговор
    Понеже имам претенция че разбирам доста от военна техника основавайки се на образованието което имам искам да кажа на човек с псевдоним РАПТОР да седне малко да почете малко да се поинтересува и тогава да пише тук.В противен случай рискува да се изложи с изказванията си като това което е написал които направо си граничат с глупостта.Не е важно дали миговете 29 са от първите серии.Важно е оборудването вътре в тях.Ако са с подходящото оборудване а спокойно един МИГ29 може да се справи не само с двама а и с 4 Ф-ки приятелю.Да не забравяме случая със сваления прехвален Ф 111 стелт.Нека да ти припомня че той беше свълен със стар модел руска ПВО ракета.Но ти явно си от ония хорица които вярват на рекламите по телевизията дето като им кажат че нещо е хубаво и те вярват че е.Не приятелю това че американците си правят реклама не означава че имат супер добри оръжия.Аз акоимам възмоност да избирам между Ф 16 и МИГ 29 определено ще избера руския самолет.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 Конфуций

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "мъжкар":

    Не избирай руското, сега то е лошо. А по-доброто руско е по-лошото!
  • 17 Иванов

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "мъжкар":

    Брато , не те знам кво образование имаш , но си неграмотен.Запетаята -това е неизвестен знак за теб. Не казвай къде си учил , че даскалите ще ги е срам.
  • 18 onq s konq

    1 10 Отговор

    До коментар #15 от "мъжкар":

    Ако загатваш свенливо че имаш диплома за фатмак,можеш спокойно да се похвалиш защото вече си пенсия и няма да те съдят "за нарушаване на военната тайна":)И осъзнай,че като му смениш на един СТАР САМОЛЕТ оборудването и въоръжението,той няма да стане като нов ЗАЩОТО Е МОРАЛНО ОСТАРЯЛ,а двигателът също е сдал багажа!Е...ако си фен на реликви тип "гаражно злато" И СИ ПАРАЛИЯ-може,но ТОЙ ЩЕ ТИ СТРУВА КОЛКОТО ДВА ЧИСТО НОВИ !Еееех...мъка мъкааа..с тоя "некачествен матриал":)

    Коментиран от #22

  • 19 mediator37

    2 6 Отговор
    Самолетът е с възможност. Ако си ги вдигне 2200 км/ч не знам дали ще може да вземе завоя в рамките на Сърбия. Сърбите трябва да го карат на първа предавка, максимум на втора.
  • 20 Крилья Советов

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ярослав Станчев":

    Имаше такива идеи, още повече, че номерът с подаръците вече се е случвал, но проблемът е, че никой не гледа на нас сериозно. Трябва да им се помолиш, да ти се подиграят, а след това под благовиден повод дати откажат. Помните ли визите за САЩ? По договорите с ЕС, които отдавна са ратифицирани и от европейска, и от американска страна, ние трябваше вече да пътуваме безвизово. Не всеки Ганьо ще тръгне да остава в Америката. Да, ама не! Визите си стоят, напук на всякакви договорки и въпреки разпоредбите на ЕС, че не бъдат ли свалени визите за България и Румъния, всички американци ще пътуват с визи, нищо такова не се случва!

    Ние сами не се уважаваме, ще очакваме чичо Сам да ни уважава! Но пък и погледнете стратегическите позиции на страната, за да не си говорим глупости - България е заобиколена от 3 по-големи държави, всяка от които е член на НАТО. Румъния е близо до Украйна. Турция е отколешен съюзник и втора по численост армия в НАТО. Къде е логично американците да направят бази - в малката и никого не интересуваща България или да поддържат база в Турция (Инджирлик) и да се приближат максимално до Украйна - т.е. Румъния?
  • 21 кроко

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "патриота":

    Е за два мандата тиквата като лиза амеикански, турски и еврогейски задници, какво свърши? Нали много го подкрепяха, приятели, партньори, бази за без пари, сиренце за без пари.... Вярваш ли си, че американските танкове са оправили съдемната реформа в Румъния? Тиквата как можа да преебе и южен поток и Белене, що да не можеше да докара насила американки танкове, та да ни тръгне съдемната реформа. К'во са виновни в случая крадците от БСП?
    Къв патриот си ти, дето не можеш 2 и 2 да вържеш?! Аре скивай се някъде трол лъжлив.
  • 22 Д'Мин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Момче, твоето е словоблудствена порнография! Ф16-първи полет през 1974г., в експлоатация-1978г. МиГ 29-първи полет през 1977г. в експлоатация-1983г. Кое е по старо според теб? На баба ти кюлотите или на дядо ти шушоните? Виж техническите характеристики на двата самолета, сравни сухата статистика. От там нататък всичко е във авиониката и интегрирането им в общата войскова система, виж там американците определено са напред, спор няма. Но да цвилиш щуротии наизуст по примера на Великия ви вожд, това е връх на слабоумието! А ти си еталона...

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Да го тура на Катъра

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Д'Мин":

    Не за първи път споменавам, че Кобилкин не е ходил в казарма и единственото нещо, с което се е занимавал обстойно е смока едноок. Така докато си играе изпада в ступор, което приема за прозрения.
  • 24 onq s konq

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Д'Мин":

    Абе пишете с един и същ ник ,че разноглед станах квадрофоничните ви простотии бе ей!Говоря на един,оговаря ми друг,трети ме апострофира,а четвъртият ми пише минусите!А ВСЪЩНОСТ ТОВА СИ Е ЕДИН И СЪЩ РЕПЕЙ/мъжка ряпа/,но игриво предлагайки ми да играем на "тука има,тука -нема"...простотия!И вместо да ми дрънкаш врели некипели че "всичко било в авиониката и интегрирането във войсковата система"-ЧУЙ ПЕТЕЛА!...А той казва,че ВСИЧКО Е В ПАРИТЕ!Което значи че НЕ СМЕ ТОЛКОВА БОГАТИ,ЗА ДА КУПУВАМЕ ЕВТИНИ НЕЩА...според англичаните.И ти го обясниха по-горе конкретно за руския "подарък" -САМО РЕМОНТА ИМ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ КОЛКОТО ЗА НОВ самолет НА СЪРБИТЕ,КАТО ТОВА ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ОТ руските заводи!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Конфуций

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    В миналото паническото разстройство се наричаше страхова невроза. В последните години терминът „невроза” се избягва поради различните тълкувания на понятието. Основна проява при паническото разстройство е специфичен и немотивиран страх под формата на т.нар. панически атаки.
    Сам по себе си страхът е нормална емоционална реакция, която от една страна сигнализира за някаква опасност, а от друга - катализира физиологични процеси в организма, които го подготвят и мобилизират за ответна реакция спрямо опасността.
    Когато обаче страхът възниква извън контекста на сигнал за опасност и мобилизиране на индивида, например когато изпитваме пристъп на паника, без да има конкретна реална опасност, тогава говорим за болестен страх. Съществува група от невротични състояния, в които болестните форми на страх са основен симптом. Тази група състояния наричаме тревожни разстройства. Към тях спадат паническото разстройство, генерализираната тревожност, разнообразните фобии и натрапливите състояния.
    Паническото разстройство е най-честото тревожно разстройство. Счита се, че трима от всеки 100 души население развиват паническо разстройство в даден момент от живота си. Жените боледуват около два пъти по-често от мъжете. Състоянието може да започне във всяка възраст, но най-често началото е между 20 и 30 годишна възраст.

    Коментиран от #28

  • 26 Д'Мин

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Публикувано във факти.бг: САМО РЕМОНТА ИМ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ КОЛКОТО ЗА НОВ самолет НА СЪРБИТЕ,КАТО ТОВА ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ ОТ руските заводи!
    Отново връх на слабоумието!
    Самолетите ще бъдат ремонтирани в авиоремонтния завод „Мома Станойлович"
    Завода е сръбски, работниците-сърби, валутата-сръбска.
    Естествено двигателите ще ги ремонтират в Русия, между другото където ще се ремонтират и нашите двигатели. Не в Полша, в Русия!
  • 27 мъжкар

    3 2 Отговор
    Абе Иванов хайде да не си разясняваме правилата на граматиката и пунктуацията защото има голяма вероятност да ги знам малко повече от теб въпреки че това не е свързано с моето образование и специалност.Все пак хора като теб явно разчитат на програмата на компютъра да пишат правилно защото тя автоматично и подчертава грешно написаните думи и словосъчетания.Аз не съм тук за да пиша правилно и да демонстрирам краснопис просто говоря за неща от които разбирам доста повече от теб в това можеш да бъдеш сигурен.Относно мнението на КОНЯ за това колко щял да струва с модернизацията ти за това не се притеснявай те сърбите и руснаците са се договорили предварително за това.Сърбия ще се превърне в Руския коз на Балканите и в Източна Европа.Сърбия поне има една наистина боеспособна армия която има потенциал да гаранатира националната сигурност на тази страна .Това всичко е факт благодарение на политиката на сръбското правителство което мисли ако не толкова за самите сърби то поне за сръбския национален интерес а вие тука продължавайте да се упражнявате в краснопис пунктуация и граматика.
  • 28 чукча нет читател, чукча писател

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Конфуций":

    Това е много сложно за коня, той не обича да чете толкова дълъг текст, а и не обича да мисли, докато чете. На нрго му дай лозунги, сега е фен на НПО лозунгитр, но ако се смени вятъра, ще стане фен и на комунистическите лозунги.
  • 29 ШАРАП БУНАК

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "сербез путин":

    ОСВЕН ЕДИН КОРАБ МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА ПРЕЗ 90 ТА ГОД. КВО ДРУГО СМЕ ПОЛУЧИЛИ НА АВАНТА ОТ КРАВАРИТЕ АААААААА???!!???
  • 30 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Слава Руси!!!
    Нашите ф-16 четвърта ръка колко ще ни струват!!???
    Дупедавцииии)))
Новини по държави: