Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 12:39 777 0

Вот на недоверие срещу президента на Южна Африка от собствената му партия

  • южна африка-
  • джейкъб зума-
  • вот на недоверие-
  • корупция-
  • президент

И Африкански национален конгрес иска свалянето на Джейкъб Зума

Вот на недоверие срещу президента на Южна Африка от собствената му партия - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума е изправен пред вот на недоверие от лидерите на собствената си партия — Африкански национален конгрес (АНК), съобщава Би Би Си.

Той оцеля след няколко парламентарни вота, но това е първият път, в който АНК официално ще обсъди идеята за свалянето му от високия пост.

Лидерите на партията ще поставят за обсъждане предложението, внесено от министър на туризма Дерек Ханеком, по време на своето следващо заседание.

Според Би Би Си най-малко двама министри от кабинета ще подкрепят предложението на Ханеком — министърът на здравеопазването Аарон Мотсоаледи и министърът на благоустройството Тулас Нксеси.

Този вот на недоверие би могъл да се оформи като най-тежката битка в кариерата на Зума, който все по-често се сблъсква с критики и обвиненията в корупция, заради неотдавнашен доклад
По-рано този месец службата за борба с корупцията в страната, съобщи, че проведеното от нея разследване е установило, че е необходимо по-нататъшно съдебно разследване на твърденията за престъпна дейност в правителството на Зума.

Разследването откри доказателства за връзките на Зума с богатото семейство Гупта, което може би е повлияло върху назначаването на редица министри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА