21 Декември, 2016 17:11, обновена 21 Декември, 2016 17:29 1 947 1

Цяла Европа търси терориста от Берлин

  • берлин-
  • европа-
  • заповед за арест-
  • германия-
  • атентат-
  • заподозрян-
  • тунизиец

Полиция имат нов заподозрян за смъртоносната атака в Берлин

Цяла Европа търси терориста от Берлин - 1
Снимка АП/БТА

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер съобщи, че службите за сигурност са установили, че заподозреният за атаката над коледния базар в Берлин, е в контакт с водеща ислямистка мрежа.

Властите съобщиха, че 23 годишният тунизиец, заподозрян за атаката, е обявен за общоевропейско издирване. Заповедта е била издадена в полунощ и важи на територията на всички държави от Шенген.

Според в. "Ди Велт", Анис Амир е имал най-малко 4 имена. По-рано в. Bild съобщи, че тунизиецът може да има повече от един паспорт.

Някои германски медии писаха, че операцията по издирването му трябва да се фокусира върху провинция Северен Рейн - Вестфалия, където е било издадено разрешителното за временно пребиваване на атентатора.

Според вестник Rheinische Post, полицията е започнала претърсване на всички бежански лагери и приюти на територията на Западна Германия, като част от мащабната акция по издирването на атентатора от Берлин.

Според изданието, 23 годишният тунизиец е пребивавал в център за настаняване на бежанци в град Емерих, намиращ се на около 140 километра северно от град Кьолн, край границата с Холандия.

Операцията на полицията е била забавена заради правописна грешка в документите на Амир, заради която те са били обявени за невалидни.

Макар че на заподозрения е бил отказан бежански статут през юни 2016 г., той не е бил екстрадиран заради невалидните си документи.

"Ди Велт" съобщава, че името на Анис Амир е известно на полицията най-рано от ноември тази година, когато е обсъждано на заседание на Центъра за антитероризъм.

Появи се и нова информация, че властите имат нов заподозрян за смъртоносната атака от понеделник вечер, когато тежкотоварен камион се вряза в коледен базар в централната част на Берлин. При инцидента загинаха 12 гуши, а други 48 бяха ранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 0 Отговор
    Търси сега игла не в купа сено ами в ТИР със сено!! Що ги поканиха бе!! Да бяха си сидели там в пустинята
Новини по държави: