Last news in Fakti

27 Декември, 2016 14:00 2 613 1

Експерти: „Ислямска държава“ може да удари на Нова година

  • ислямска държава-
  • нова година-
  • атентат-
  • терористи-
  • предупреждение

Обществените места, на които ще се съберат стотици хора, могат да се окажат цел на терористите

Експерти: „Ислямска държава“ може да удари на Нова година - 1
Снимка: БТА/ AP

Експерти по тероризма предупреждават, че джихадистката групировка „Ислямска държава“ може да осъществи нов атентат на европейска територия – на Нова година, съобщи „Експрес“.

Д-р Колин Кларк от изследователската организация RAND (правеща анализи по сигурността), както и други експерти, се опасяват, че терористите ще ударят отново.

Според тях нова атака може да е с мащабите на тези във френската столица Париж и в Ница, при които бяха убити десетки.

Новогодишната нощ е идеалната възможност за джихадистите, защото полицията тогава ще е ангажирана и с други задачи – включително справянето с подпийналите граждани и крадците.

„Основният проблем - особено в Европа – е, че има прекалено много цели, които силите за сигурност могат да наблюдават и защитят. Това важи най-вече за Франция, Белгия и сега изглежда и Германия“, заяви Колин Кларк.

Според него терористите могат да се опитат да извършат атентат на открити обществени места, на които ще има стотици хора. Между 2014 и 2016 година 273 души са били убити в Европа при джихадистки атаки.

След нападението в Берлин през този месец мерките за сигурност в Европа са повишени, но експертите по тероризма се опасяват, че това може да не е достатъчно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сали

    1 0 Отговор
    Можи ма дали ша удари не са знай .