Last news in Fakti

30 Декември, 2016 02:00 2 872 3

САЩ са зле подготвени в борбата за Арктика

  • сащ-
  • арктика-
  • борба-
  • ледоразбивач-
  • ресурси-
  • русия-
  • нато

Русия превъзхожда значително американците, които тепърва ще увеличават флота си от ледоразбивачи

САЩ са зле подготвени в борбата за Арктика - 1
Снимка: navylive.dodlive.mil, William Sykes

Потенциалните огромни залежи от минерали и природен газ в топящата се Арктика открехват към голямо съперничество между големите геополитически сили. Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - адмирал Джеймс Ставридис, подчертава, че САЩ има големи интереси към тези богатства.

Според него Арктика е "жизненоважна за САЩ и за НАТО, тъй като Русия трупа "яки мускули" високо на север. "Ще има стратегическа конкуренция за ресурси, най-вече за въглеводороди, за търговски пътища. Глобалното затопляне ще изостри тази конкуренция още повече", споделя той в интервю за "Military Times".

Ставридис обаче напомня факта, че САЩ е далеч зад останалите в съревнованието, а именно - Русия. Ставридис припомня, че САЩ разполага с едва два ледоразбивача и като цяло страната е зле подготвена да провежда каквито и да били арктически операции.

За сравнение, Русия притежава 41 действащи ледоразбивача и има планове да построи още. Данните са на Конгресната изследователска служба на САЩ.

Двата действащи американски ледоразбивача са тежкият "Полярна звезда" и средният "Хийли". САЩ има и втори тежък - "Полярно море", но той претърпява авария през 2010 година и не е в експлоатация. Това, което влошава за американците е, че и двата тежки ледоразбивача са на възраст от над 30 години - строени са през 1976-а и 1978-а, съответно.

Все пак подписаният миналия петък закон за отбраната от Барак Обама ще отдели около 1 милиард щатски долара за разширение на флота от ледоразбивач през 2017-а. Нови кораби на вода обаче няма да има преди 2020-а.

С рекордно високите температури и топенето на ледовете "се образува нов океан пред очите ни", отбелязва пред "Military Times" Хедър Конли, експерт по арктическите въпроси в Центъра за стратегически и международни проучвания. "Това увеличава търговската и човешката активност в района."

"С подобно нарастване на конкуренцията НАТО има важна роля, тъй като пет от шестте големи арктически нации са членки на пакта", допълва Ставридис.

Наскоро държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Норвегия и Гренландия, за да види какво причиняват климатичните промени и да увери съюзниците си, че проблемът е в полезрението на Америка. Морски пехотинци пък проведоха няколко военни тренировки в екстремно студени условия, подготвяйки се за евентуален конфликт там.

В момента упражненията на подводни патрули в Арктика са нещо обичайно за САЩ, но въздушни и корабни патрули почти не съществуват поради липсата на транспортни средства със силни пробивни корпуси, които да се борят с леда.

"Трябва да работим за балансиран подход, а първите стъпки към това са широко наблюдение на площта, картографиране и научни изследвания. Междувременно се нуждаем от диалог с Русия, стремейки се да направим Арктика зона на сътрудничество, а на не конфликт", заключва Ставридис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 релито е такова

    19 1 Отговор
    То май САЩ се оказа че може да воюва само с камилари...и то ако камлите им са куци.....

    Коментиран от #2

  • 2 ИСТИНАТА Е

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "релито е такова":

    https://youtu.be/brczsfyki-Y..........изводите си правете сами.......
  • 3 Gost

    2 0 Отговор
    Е какво е това международно право.....в 21век....който е голям отива и взима полезните изкопаеми. напомня ми на средновековието. С какво е по различно човечеството ? май само с някоко измислени теории за консуматорско поведение на масите, за да се държат изкъсо.