Last news in Fakti

10 Януари, 2017 07:26 1 042 0

Новият генерален секретар на ООН представя доктрината си

  • антониу гутериш-
  • оон

Антониу Гутреиш ще представи плановете си за по-енергична дипломация

Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутреиш ще представи днес пред Съвета за сигурност плановете си за по-енергична дипломация, подкрепена от великите сили, предаде ДПА.

Бившият португалски премиер, който на 1 януари зае мястото на предшественика си Бан Ки-мун, вече очерта своята стратегия за реформиране на ООН и за разширяване на усилията за прекратяване на конфликти, на войната в Сирия и кръвопролитията в Южен Судан.

Гутериш ще трябва да работи със Съвет за сигурност, в който цари дълбоко разделение и който не е в състояние да вземе общо решение за прекратяване на шестгодишната гражданска война в Сирия.

"Най-големият провал на международната общност днес е неспособността й да предотвратява конфликти и да поддържа сигурността в света", написа Антониу Гутериш в статия в американското списание "Нюзуик"

"Там, където бушуват войни, имаме нужда от посредничество, арбитраж и творческа дипломация, подкрепена от всички влиятелни държави", заяви генералният секретар на ООН. С това той даде знак, че ще работи по-активно за уреждане на големите международни проблеми, за разлика от предшественика си, който най-често използваше като посредници специалните си пратеници, отбелязва ДПА.

Гутериш ще участва днес за първи път официално в заседание на Съвета за сигурност, където ще има дискусия за предотвратяването на конфликти с водещ шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом. Швеция е председател на Съвета за сигурност през януари.

През февруари Гутериш ще отиде в Женева, за да даде тласък на преговорите за Кипър и да се срещне с китайския президент Си Цзинпин, добавя ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА