Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 11:49 803 0

ЕК глобява Белгия, ако няма бюджет

  • белгия-
  • европейска комисия-
  • глоба-
  • бюджет

708 млн. евро ще плати кралството за забавянето

Европейската комисия може да глоби Белгия със 708 милиона евро през януари 2012 година, ако до средата на декември не приключи разработването на проектобюджета за следващата година и не представи антикризисни мерки за икономии, предаде РИА Новости. Санкцията е стандартна за подобни случаи на нарушение на правото на ЕС и се равнява на 0,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. 

Вече повече от година и половина Белгия е без ново правителство, което трябваше да бъде сформирано след парламентарните избори през юни 2010 година.  На този етап преговарящите за съставянето на ново правителство в кралството търсят 11,3 милиарда евро, които не достигат в следващия бюджет, при планиран дефицит от 2,8 на сто.

Споровете между леви, десни и центристи са откъде да бъдат наваксани недостигащите суми. Мандатоносител в преговорите е лидерът на социалистите франкофони Елио ди Рупо. Според социалистите, сметката трябва да излезе с повишаването на облагането на заможните граждани и големите фирми, а според десните това трябва да стане с намаляване на социалните разходи - в сферата на здравеопазването и обезщетенията за социално слабите.

ЕК настоява възможно най-бързо да приключи работата по проекта за белгийския федерален бюджет за 2012 година.  От 13 декември в ЕС влизат в сила нови изисквания за спазване на бюджетната дисциплина, които предвиждат възможността за финансови санкции срещу страните-нарушители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА