Last news in Fakti

1 Декември, 2011 10:31 3 575 5

Гей-социалист ще е новият премиер на Белгия (видео)

  • белгия-
  • правителство-
  • елио ди рупо
Гей-социалист ще е новият премиер на Белгия (видео) - 1
Елио ди Рупо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 535 дни без правителството политическите партии в Белгия постигнаха съгласие за изход от кризата, отбелязва Евронюз.

Новият премиер е син на италиански имигранти, социалист, открит застъпник за правата на хомосексуалните и френскоговорящ. Това е лидерът на валонските социалисти Елио ди Рупо. Той ще е и първият от 1974 година насам белгийски министър-председател от френскоговорящата южна част на страната. Освен това за първи път за последните три десетилетие социалист ще е начело на правителството в Белгия, коментира Би Би Си.

60-годишният Елио ди Рупо е и професор по химия, отбелязва АФП.

Късно в сряда вечерта основните политически сили в Белгия постигнаха принципно съгласие по ново правителство, което е разписано в споразумение от 185 страници. Документът трябва да бъде подписан до края на седмицата. Очаква се съставът на новия кабинет да бъде гласуван от парламента в началото на идната седмица.

Оглавяваната от Елио ди Рупо шестпартийна коалиция ще включва християндемократи и либерали, като френско и холандскоговорящите ще са равен брой.

Изненадата е отсъствието от коалицията на най-голямата партия в Белгия, сепаратистката партия Нов Фламандски алианс на Барт Де Вевер, който е ще опозиция.

Най-важната задача пред новия кабинет е да овладее бюджетния дефицит и огромния дълг, заради който въпреки сравнително добрите си икономически показатели Белгия все по-често е споменавана като от застрашена страна в Еврозоната.

Натискът на европейските институции, финансовите пазари и кредитните агенции, които започнаха да свалят рейтинга на страната, се оказа решаващ за коалиционния компромис, коментира деловият в. „Трибюн“.

Белгия е в политическа криза след като правителството падна през април 2010 г., а изборите от юни 2010 г. засилиха позициите на сепаратистите, които настояват за разделяне на богатия холандски говорещ север от френския юг.

Крал Албер II проведе серия от консултации в опит да се намери изход от политическата криза, която минира бъдещето на страната.

 

Новият премиер на Белгия е радетел за опазване на околната среда. Вижте как Елио ди Рупо открива най-модерният и екологичен градски СПА център в Монс, където се залага на зелената енергия и рециклиране на природните ресурси. (вижте видеото)

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я.Я.

    0 0 Отговор
    Няма проблем ако Б.Б. подаде оставка и ние имаме школувани нежни кадри,веднага ще продължат реформите.
  • 2 кирилица

    0 0 Отговор
    ми той като нашия социалист!
  • 3 ПЕС

    0 0 Отговор
    Пфу, тия са леви навсякъде и във всичко
  • 4 доктора

    0 0 Отговор
    нали виждате,че само завършили партийни школи и в ссср се бутат да вземат кокала.но ние народа сме си виновни,че го допускаме.за тези НЕПОДГОТВЕНИ И КРАДЛИВИ ЧЕРВЕНИ МИШКИ ,САМО ЗАТВООООР И ВЪЖЕТА.ХОРА БЕЗ ДОСТОЙНСТВО И МОРАЛ.ЖАЛ МИ Е ЗА ВАС.
  • 5 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Че то в днешно време има ли социалист, дето не е гей Навремето, дядовците и бащите ни са вярвали поне в някаква макар и утопична, но хуманна идея, ама доста от тях са си били и мъжкари и мъже на място. За сегашните да си социалист в политиката си е начин за правене на пари..... то не че при десните не е същото, но поне си го показват по-явно, а не се крият зад някакви популистки и уж социални глупости.