Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 05:45 61 539 31

7 факта за ядрените оръжия, които бихте искали да научите

  • ядрено оръжие-
  • ядрена бомба-
  • ядрени оръжия-
  • война-
  • факта

Любопитна информация за едно от най-страшните човешки изобретения

7 факта за ядрените оръжия, които бихте искали да научите - 1
Снимка: Shutterstock

Ядреното оръжие е едно от най-страшните изобретения на човечеството, а разрушителната му сила е огромна. Освен да нанасят непоправими последици за околната среда, ядрените оръжия играят и голяма роля на геополитическата сцена. Ето няколко факта за тях, които бихте искали да научите:

1. В историята са се провели над 2 000 опита с ядрени оръжия. Всеки един от тях е имал за цел да установи ефектите, мощността и разрушителната сила на определен вид атомно оръжие.

Официалната статистика:

САЩ – 1 054 опита

СССР – 715 опита

Франция – 210 опита

Великобритания – 45 опита

Китай – 45 опита

Индия – 6 опита

Пакистан – 1 опит с 6 устройства

Северна Корея – 2 опита

Израел/Южна Африка – 1 опит

2. Ядрено оръжие е използвано само два пъти, изключвайки експерименталните експлозии. По време на Втората световна война САЩ принуждава Япония да капитулира с атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки. На 6 август 1945-а е хвърлен "Малчугана" над Хирошима, а три дни по-късно - "Дебелака" над Нагасаки.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000 и 140 000 души, а в Нагасаки между 60 000 и 80 000, като болшинството от жертвите са цивилни.

3. В повечето държави единствено президентът може да даде заповед за ядрена атака.

4. През 1957 година Военновъздушните сили на САЩ изпускат по погрешка 20-тонна водородна бомба от самолет, летящ на 520 метра височина.

Това се случва южно от най-големия град в щата Ню Мексико - Албакърки. Конвенционалният заряд се детонира при удара в земята, образувайки кратер с диаметър от почти 8 метра, но верижна реакция не последва, тъй като плутониевите ядра са складирани на различни места в самолета.

5. Между 1940 г. и 1996 г. САЩ са похарчили 8.8 трилиона щатски долара за ядрени програми.

6. Ако избухне широкомащабна ядрена война, последвалата я ядрена зима ще е по-студена, отколкото ледена епоха. Учените изчисляват, че подобен конфликт ще създаде 150 милиона тона дим и сажди, а издигането им в стратосферата ще накара температурата на планетата рязко да спадне до арктическа, блокирайки слънчевата светлина.

7. Ядрените оръжия могат да ударят цел, отдалечена на 1 600 километра, до 4 минути след изстрелването си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже пази България

    101 141 Отговор
    В България през 1944 г. падна най безпощадната съветска бомба,последствията от която все още са на лице.

    Коментиран от #7, #8, #23

  • 2 Да не дава Господ

    195 71 Отговор
    В България през 1989г падна най безпощадната американска бомба, последствията от която все още са на лице, но спокойно, ще става все по ЗЛЕ!

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да го кажем направо

    126 25 Отговор
    Публикувано във факти.бг.................: Ядрено оръжие е използвано само два пъти, изключвайки експерименталните експлозии. По време на Втората световна война САЩ..............има ли смисъл да казвам кой е терориста в световен мащаб....--САЩ.....
  • 5 Добри

    44 12 Отговор
    За да се изпълни т.7 скоростта на полета трябва да е 24000км/ч. Това не е вярно.

    Коментиран от #13

  • 6 Кики

    120 16 Отговор
    Това отвратително деяние на САЩ да пуснат атомните бомби над Япония, по нищо не отстъпва на злодействията на Хитлер. Аз съм убеден,че и да не беше атакуван Пърл Харбър, пак щяха да пуснат бомбите. Такова зло няма никъде!

    Коментиран от #15, #17, #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 късно е за теб

    32 9 Отговор

    До коментар #1 от "Боже пази България":

    Така, е!!! Всякакви последствия имаше за всички ни. Повечето нормални успяхме да извлечем положителните последствия. За малцина, последствията са отрицателни. Ти си живото доказателство за отрицателните последствия!
  • 9 Бай Ганьо

    25 2 Отговор
    Рано сабале....атомни бомби...кво е тва?! :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ШАРАН БГ

    3 3 Отговор
    Тази скорост е напълно възможна с ракетен двигател ! Космонавтите летят с около 28000 км/ч. Когато се завръща от облитането на Луната, Аполо 10 навлиза в земната атмосфера със скорост почти 40000 км/ч. ! И вътре са тримата единствениНЩЮ човеци, които са се движили с тази огромна скорост.
  • 12 Иво

    12 5 Отговор
    Може би така са загинали примерно Луната и Марс....ако приемем, че съществата, обитавали тези планети са достигнали такова ниво на технически прогрес, че накрая са се изпепелили.
  • 13 Бате Цецо

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Добри":

    Скоростта на междуконтиненталните ракети е точно такава (Топол М 7.3 км/с или 22 max), но трябва да се добави и малко време за ускорение. Друго нещо са ракетите с малък обсег. Те са много по-бавни (около 3-4 max).
  • 14 Ник

    13 0 Отговор
    Без значение каква е скоростта общата постановка, че ракетите от Русия до САЩ и обратно могат да достигнат средно за около 30- 40 мин. Това обаче в случая едва ли има някакво значение.
    Въпросът е в това, че последствията от подобно деяние отекват в следващите 100- на години грубо казано.
    Аз не за първи път споделям, че взривяването на подобно оръжие на територията на Европа на този етап е малко вероятно поради факта, че подобно устройство задължително ще засегне всички. Това означава да превърнеш всички държави от Европа в свои врагове. Единствените които не им пука за това са азиатците. Останалите биха се замислили по темата.
  • 15 Рачо

    8 27 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Има-имааааа... Даже мнооооого по-голямо! Това се намира на изток.Там където са и твоите господари. руски тролчета.
  • 16 Фриман

    16 7 Отговор
    Полета на межконтинентална балистическа ракета от крайна точка на Русия до САЩ е не повече от 20 минути. А знаейки,че в арктическите ледове се крият няколко атомохода с по 16 ракети тип булава и сатана, на мястото на предполагаем противник бих капитулирал без забавяне, да спася колкото може повече своите граждани. Никаква ПРО система не може да спре сатана при досег на точка за разделяне на ядрени глави,защото от една се превръщат в много самонаводящи се. Или свърхзвукова и хиперзвукови ракети,коите нямат аналог в света! А защитни комплекси с400 и новия с500, в отличие от ПРОто, вече имат възможности да уничтожават хиперзвукови ракети!

    Коментиран от #31

  • 17 Azazel

    10 23 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Отвратително деяние?! Знам, че руските тролчета сте малко зле с историята, но в този момент САЩ и СССР са съюзници, а противниците са Германия и Япония (също Италия, както и ние - вечните неудачници...). Така че този акт цели да постави на колене един от основните вратове на коалицията (пак казвам, начело са и САЩ, и СССР) и без него е много вероятно в момента да живеехме в нацистки свят и да се молим пред иконата дядо боже Хитлер... Жертвите и пораженията в Германия не са по-малко от тези в Япония, просто САЩ са разполагали в този момент с ядрено оръжие, за разлика от съюзниците им в Европа (най-вече Великобритания) и са решили да го използват срещу държава, която първа ги е нападнала и която, ако се опитваха да надвият с конвенционални средства, можеше още да не са успяли... Можем само да им благодарим, че са спомогнали да се надвие нациската коалиция, както и най-вече, че не са използвали ядрени оръжия срещу други членове на нациската коалиция (защото, сред другите сме и ние...). Каквото е станало в годините след това, кой е крив, кой прав, историята ще покаже и колкото и да спорим тук, няма да излезем наглава, но пак казвам - да съдим САЩ, че са изиграли решаващата роля в разгрома на нацистката коалиция, е направо абсурдно...

    Коментиран от #26

  • 18 VVV

    30 13 Отговор
    По-страшна от комунистическата бомба няма, не си правете илюзии. И до момента берем плодовете на Чернобил в чисто физически план. А в икономически другарите държат всички големи компаний и експлотират нещастния народ! Другарката Корнелия Нинова е жив пример за това, как от член на СДС и приватизатор на Техноимпекс след това уволнена за корупция от Станишев в момента оглавява БКП. За съжаление паметта на българския народ е твърде къса и много бързо забравя Лукановата зима,Виденовата,Орешарски и т.н.
  • 19 Кики

    13 6 Отговор
    До Azazel

    Не защитавай убийци, каквито са и до днес! Те направиха експеримент с атомните бомби над мирни хора. Друга възможност нямаше да има. Япония бяха, както се казва :На умряло куче нож ще вадят.Затова сега не критикувайте Северна Корея за опитите, след като приемаш за нормално деянието на САЩ. Иначе никой не омаловажава помощта на САЩ и приятели във ВСВ, която без помощта, вероятно щеше да даде още два - три милиона жертви.
  • 20 БАЙ ГАН4О

    13 7 Отговор
    Като много знаеш за Нинова ,що не разправиш и за Борисов,член на БКП и много добре се справя с кражбите от магистралите.Те вече се скапаха,ама пак ще ги построи,нали.А ,че САЩ са престъпници е ясно на всички.
  • 21 Патето Яки

    18 5 Отговор
    САЩ – 1 054 опита

    Бързо да си самоналожат санкции, оти другите не смеят.
  • 22 Тошбиян

    6 4 Отговор
    По страшно от сатаните са само летящите апарати на извънземните с тойто могат да правят каквото си искат на земята и да променят физичните закони и величини така че човек да е напълно безпомощен каквото и да има под ръка и не е необходимо оръжия и бомби и тем подобни неща за унищожение трябва само да се промени структурата на атомно ниво примерно или да се подтисне движението на електрони в проводници и техниката на човек е тотална скраб
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Камуфлажа

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да не дава Господ":

    Точно така!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Morgoth

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Azazel":

    Всъщност партньорството на САЩ и СССР е било от немайкъде. Идеологически те са тотално различни и колкото са били партньори, толкова и конкуренти. След падането на Германия, СССР се обръща на изток и прегазва Японците в завзетите от Китай територии. САЩ са принудени да форсират войната за да ограничат разрастването на руското влияние. Според някои версии това е и причината за използване на ядрено оръжие - без него е имало реална опасност СССР да влезе пръв в Япония. В последствие една комунистическа Япония можеше да доведе до различен край на Студената война.
  • 27 Ноа

    10 2 Отговор
    Да се отбележи , че руснаците и американците са изяли много бой по островите от япончетата е тогава ги нападат ''дружно'' ... ! Неудобен факт за великите сили.
  • 28 Един

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Кики, има теория, и много американски историци врват, че Пърл Харбър е дело на Рузвелт. Преди Пърл Харбър по-малко от 30% от американците са одобрявали военна намеса и включването на САЩ във Втората световна, на сутринта след нападението на японците 90% вече са искали ответен удар.
    Под диктата на Рузвелт военното командване е разработило стратегия от 7 точки, с които да предизвика японците за удар над САЩ. Япония не е възнамерявала да се меси с тях, не си спомням какви бяха обясняваше ги един американски историк. Но всичк точки са изпълнени бил е прихванат и разховор между японците предвиждащи удар, но вместо да се вземат мерки командването изтегля няколко корвети и самолетоносача, оставяйки целия флот безпомощен.
    Така че всико е една огромна мръсна игра и винаги е било! А на гринговците никога не им е пукало за един живот повече или по-малко.
  • 29 Иво

    10 4 Отговор
    САЩ 750 опита; Северна Корея-2 опита. Кой е лошия? Математически погледнато САЩ около 375 пъти повече.
  • 30 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    "...Между 1940 г. и 1996 г. САЩ са похарчили 8.8 трилиона щатски долара за ядрени програми..." е па не можаха ли за нещо по-смислено да ги похарчат, само алчност и страх са в главите на "управляващите".
  • 31 ССС

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Фриман":

    Забравяш, че САЩ имат доста подводници клас "Охайо" с по 24 балистични ракети които са най-успешните в класа си.Булава са на ниво 50:50 при "Трайдънт" от около 200 една не успя.Сметни си сам.Отделно има едни балистични ракети в шахти, отделно и крилати ракети с ядрени глави.За системите С-400 и С-500.С-400 тепърва се предават в армията и няма достатъчно от тях.С-500 са на ниво хартия.Изобщо, ПРО при наличие у двата противника на над 1500 бойни глави няма никакви шансове.Абе изобщо въобще не е желателно да се гледа тоя филм на живо, че после след прожекцията няма да има да се казва филма какъв е бил ...