25 Февруари, 2017 08:20 1 553 2

Тръмп: Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс" са виц

  • доналд тръмп-
  • медии-
  • си ен ен-
  • ню йорк таймс

Белият дом отказа достъп до брифинг на няколко големи американски медии 

Тръмп: Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс" са виц - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови атаките си срещу някои от водещите медии зад Океана. Републиканецът обвини Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс" в разпространение на фалшиви новини.

"Медиите, които пускат фалшиви новини, съзнателно не казват истината. Те са огромна опасност за нашата страна. "Ню Йорк таймс" отдавна се превърна във виц. Същото важи и за Си Ен Ен. Това е трагедия", написа Тръмп в Twitter.

Думите бяха продължени и на практика. Белият дом отказа на няколко големи американски медии достъп до брифинга на говорителя на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

Репортери от Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", Политико, "Лос Анджелис таймс" и "Бъз фийд" не бяха допуснати на брифинга, който по изключение беше организиран не в залата за пресконференции, а в кабинета на прессекретаря Шон Спайсър.

Вчерашният брифинг на Спайсър, без камери, замени обичайните ежедневни брифинги, предавани по телевизията, в залата за пресконференции в Белия дом. Обяснявайки решението си за неформалния брифинг, Спайсър изтъкна, че правителството е винаги отворено и достъпно за медиите, но нямало нужда "всичко да се прави пред камерите всеки ден".

Не е необичайна практика за Белия дом, при различни правителства, да организира срещи с ограничен кръг от журналисти, но вчерашният брифинг първоначално беше обявен за отворен за всички акредитирани медии.

Американската агенция "Асошиейтед прес" и списание "Тайм" бойкотираха брифинга в знак на протест. Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, остро протестира срещу решението, а главният редактор на "Ню Йорк таймс" Дийн Бекит изтъкна, че то е безпрецедентно.

"Изразяваме решителен протест за това, че "Ню Йорк таймс" и други медии не бяха допуснати на брифинга. Свободният достъп на медиите до правителството, чиято дейност е прозрачна, очевидно отговаря на ключовите национални интереси", подчерта главният редактор, цитиран от ТАСС.

Си Ен Ен нарече действията на Белия дом "неприемливи". "Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме", посочва телевизията в изявление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 007

    0 1 Отговор
    Си Ен Ен нарече действията на Белия дом "неприемливи". "Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме", посочва телевизията в изявление.
    Да не ни харесват лъжливите факти и спестените новини също и извадените Пт контекст новини който правите.
    Най накрая се намери човек да ви го каже в лицето. Истината боли
  • 2 Поп Грую

    0 0 Отговор
    За пример - последната фалшива новина на Си Ен Ен и Ню Йорк Таймс, дето Тръмп бил споменал за терористичен акт в Швеция, пък такъв не се бил случил. Даже изтупаха от нафталина Карл Билд, за да се скара на Тръмп. Точните думи на Тръмп: "...вижте какво става в Швеция!" Няма "терористичен акт", няма гявол! Безсрамна лъжа с чисто пропагандна цел. Е, после стана ясно, че Тръмп имал предвид боя, дето стотина шведи дръпнали на "бежанците" от лагера до Готенборг, защото околността била пропищяла от кражби и сексуални посегателства - събитие, подминато от всичките либерални, мултикултурни и толерантни медии. Публикуваха ли Си Ен Ен и Ню Йорк Таймс опровержения? Извиниха ли се? Как пък не!