Last news in Fakti

20 Март, 2017 00:00 2 966 0

Паяците - по-страшен хищник от човека

  • паяци-
  • хищник-
  • човека-
  • насекоми

Осмокраките създания ядат повече от цялото човешко население на планетата

Паяците - по-страшен хищник от човека - 1
Снимка: Shutterstock

Човекът си мисли, че е най-страшният хищник на планетата, консумирайки около 400 милиона тона месо и риба годишно, но това може да не е съвсем вярно. Паяците "бият" тази статистика, според данните на ново проучване, публикувано в журнала "Наука за природата".

Екип от европейски изследователи изчисли, че осмокраките създания изяждат между 400 и 800 милиона тона насекоми, други безгръбначни и дори малки бозайници всяка година.

Местообитанията на хилядите видове паяци са по целия свят и са най-различни. Те се срещат навсякъде, включително в градове и пустини, но най-големите им популации са в горите и полетата.

Преглеждайки редица предишни проучвания и трудове по темата, учените стигат до заключението, че биомасата на всички паяци на Земята е около 25 милиона тона. Тогава те пресмятат и колко храна ще е нужна на тези хищници, за да оцелеят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА