19 Ноември, 2011 11:48 912 0

Ислямска партия води Тунис

  • тунис-
  • демокрация-
  • ислям
Ислямска партия води Тунис - 1
Протест в Тунис

Високопоставен партиен функционер на ислямска партия ще е следващият премиер на Тунис, научи Би Би Си. Хамади Джебали ще оглави коалиционно правителство, съставено от трите най-големи партии, което трябва да се нагърби с провеждането на нови избори след смяната на режима и изготвянето на нова конституция.

Партия „Еннахда” спечели най-много гласове на изборите преди месец, което й даде предимство да излъчи премиер при преговорите.

Останалите две партии ще си поделят други два важни поста. Президентският ще отиде за партия „Конгрес на Републиката”, като най-вероятно ще го заеме Монсеф Марзуки. Говорителят на конституционното събрание ще бъде избран от партия „Етакатол”. Твърди се, че това ще е Мустафа Бен Джафар.

Все още сделката не е оповестена официално, а кандидатите ще трябва да бъдат избрани от конституционното събрание.

Именно от Тунис започна т.нар. Арабска пролет, вълната за демократизация и свобода, която се и разпространи в съседните страни. През януари демократичното движение в Тунис постигна успех и президентът Бен Али бе принуден да се оттегли.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА