Last news in Fakti

27 Март, 2017 10:23 2 209 34

Ню Йорк таймс: Българите избраха ЕС пред Русия

  • българия-
  • избори-
  • отзиви

Западни медии коментират резултатите от вота у нас

Ню Йорк таймс: Българите избраха ЕС пред Русия - 1
Снимка: БТА

Дясноцентристката партия ГЕРБ спечели най-много гласове на парламентарните избори в България вчера, сочат неокончателни резултати. Ако официалните резултати го потвърдят, това ще означава подкрепа за запазване на европейската идентичност на България. Това е водещото заглавие на агенция АП в коментар за парламентарните избори в България.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви победа и заяви, че има готовност бързо да състави правителство, допълва ДПА. Борисов иска България, която е член на ЕС и НАТО, да остане твърдо свързана със западните си съюзници, пише в коментара на медията.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призна поражението на партията си, но каза, че БСП ще се опита да състави управляваща коалиция, добавя ДПА.

Москва даде знак, че ако социалистите дойдат на власт, Русия ще възобнови проекта "Южен поток" за доставяне на руски природен газ на Европа през българското черноморско пристанище Варна. В плановете влиза още строеж на нова атомна електроцентрала, пише "Файненшъл таймс".

Бившият премиер консерватор Бойко Борисов извоюва победа на изборите над социалистите, които искат сближаване с Русия, отбелязва Франс прес.

В кампанията за тези трети парламентарни избори през последните четири години доминираха международни теми - напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми, тревожещи избирателите - ендемичната корупция и ниския жизнен стандарт в най-бедната страна от Европейския съюз, добавя агенцията.

Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии. Социалистите, които се обявиха за по-тесни връзки с Русия и се зарекоха да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Кремъл, не можаха да убедят достатъчно избиратели, че са най-добрата алтернатива и признаха поражението си, отбелязва вестникът.

Изборите се състояха в много трудно време за България, страна с 7,2 милиона жители, която е член на ЕС от 10 години и на НАТО от 13, но продължава да поддържа близки културни връзки с Русия, балансирайкимежду Изтока и Запада, пише в заключение "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    14 4 Отговор
    Да, но с тези депутати съвсем няма да е лесно!
  • 2 Гоуст

    25 15 Отговор
    Ей това е мазохизъм: от страх да не дойдат БСП, гласуваш за ГЕРБ

    Коментиран от #8, #10

  • 3 семи проф

    23 16 Отговор
    Българи си избраха отново Тъпоумния премиер. В българия на мода са Тиквите ...Светът ни се смее Най бедната държава в България и харесва да е бедна

    Коментиран от #9, #14, #21

  • 4 Да го духа ЕС

    19 6 Отговор
    Как пък стигнахте до този извод???
  • 5 кроко

    11 5 Отговор
    Щеше да е много странно, ако българите живеещи в САЩ изберяха Русия пред ЕС ! А има ли данни кого са предпочели българите живеещи в Русия ?
  • 6 гостъ

    9 0 Отговор
    Изккарали на пазара на хората акълите и всеки пак своя си купил.Народна мъдрост.
  • 7 некойси

    21 10 Отговор
    ГЕРБ са раковите клетки в нашия организъм.
    Имунната система не разпознава раковите клетки и ги приема за свои.
    Но все пак си мисля че това е последния окончателен техен мандат.
    Изглежда трябва да стигнем до дъното за да стане ясно че охранители, мутри и дървени философи нямат място в политиката.

    Коментиран от #26

  • 8 Моуст

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    А какво е твоето предложение?
  • 9 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "семи проф":

    Да, пропуснаха златния си шанс да изберат за премиер една "селска пръчка"!
  • 10 Morgoth

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Мазохизъм е да гласуваш за БСП само и само да махнеш ГЕРБ.
    Другото е избор на най-малкото зло.
  • 11 Смолата

    9 3 Отговор
    Грандиозна битка между утайката на обществото и бесните пенсионери. Едните гласуват за техния си лидер - който си признава, че е чел една книга в живота си, другите - за който и да е лидер, стига да им даде 30лв върху пенсииките. Докато не се освестите и не почнете всички да гласувате ще ни управляват избранниците на неграмотните батки и каки, пенсиите и турците. На следващите избори, които ще са скоро, щото боко и цоко пак ще се обидят за нещо - пуснете по 1 задраскана бюлетина. Така др път герб ще спечелят с 13-14% от всички гласували и ще се види колко са точно жалки.
  • 12 Промяната идва само с нова ИДЕОЛОГИЯ

    6 1 Отговор
    Да избираме нов ПЪТ на живот със стара партийна идеология за строителство и управление на държавата е все едно да напудри баба си и се опитваш да я предложиш за млада невеста! ! Носталгия по соца има , защото днешния. деРмократичен ред е брутална, шеметна разруха и пародия на държавно функциониране! Демокрацията е ДЪРЖАВЕН ЛЕГАЛЕН БАНДИТИЗЪМ където водещата сила е ОБОГАТЯВАНЕ на всяка цена, стига да е позволено ! А деРмокрацията го позволява! Защо загуби БСП ? Не се отличи от старата си същност като бивша БКП и не личи контраст с ГЕРБ . Моралът на всички бе замазан с лудата ЗЛАТНА ТРЕСКА от Клондайк! Не е възможно да се обещава по-добро бъдеще за населението когато средствата за производство са частни! ГЕРБ и БСП са два отбора от една и съща професионална лигато някога - ЦСКА и ЛЕВСКИ ! Без значение кой от тях ще е шампион - футбола си бе на едно ниво - дърварски! Докато не се появи лидер с качествена разлика от бездарието - Стоичков, Робева, Абаджиев, Гяуров, Кабаиванска и т н . Тъй и в политиката! БСП загуби защото Не е по-различна от ГЕРБ! Същата ВУНЯ! Надяваха се на популистки призиви и плакатни примамки да лъжат наивната маса! Дори и да успяха - промяна нямаше да има защото ВЪЛКА КОЗИНАТА СИ МЕНИ НО НРВАНЕ ! БСП и ГЕРБ са гангстери от два клана! Идеологиите и принципите им са еднакви - чуждото общо а моето е само мое! Там интерес НАРОДЕН НЯМА !
  • 13 таратор

    4 3 Отговор
    Какво общо има бандата на кратунковците с Европа само не е ясно. Това , че нито една политическа сила не може да формулира ясна концепция за управлението на страната и да поеме отговорност да я изпълни и хората винаги гледат да гласуват за по-малкото зло няма общо нито с Европа нито с Русия и даже и с Пакистан.
  • 14 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "семи проф":

    Предишните две години имаме ръст на БВП с над 3,5% !!!

    Кой кабинет може да се похвали с подобни резултати! И какъв по-добър път за излизане от положението "най-бедна страна в ЕС"
  • 15 само ес и нато

    8 12 Отговор
    Вчера гледах Евронюз, редовно го гледам, защото нашите медии са платени и зависими, каквто всичко останало.
    По Евронюз съобщиха, че Корнелия и БСП са защитниците на РУСКИТЕ интереси, за Запада БСП са руска партия в България!
    Веднага станах и отидох да гласувам за Герб и Бате Бойко, не ме кефят Герб, също и Бойко, но за Герб никой не е казал, че са защитници на руски интереси.
    Истината е, че Герб е по-малкото зло, от енергийната мафия и лоби на Р.Овч. и Путин.
  • 16 onq s konq

    9 9 Отговор
    Искам да чуя едно мощно "АВЕ ЦЕЗАР,ЗАГУБИЛИТЕ ИЗБОРИТЕ ТЕ ПОЗДДРАВЯВАТ"!

    Коментиран от #18

  • 17 само ес и нато

    8 9 Отговор
    Комунетата пак ще стартират Белене, за да могат да крадат на воля!
  • 18 оня с магарето

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Ти освен цвилене и друго ли разпознаваш? Учил си чужди езици ? А кобилкин ???Както си тръгнал ще те впрегне манго и има да влачиш дръва до припадък !

    Коментиран от #23

  • 19 хайл

    13 8 Отговор
    Ню йорк таймс:Бълхария избра Турция пред Русия.
    Бате Бойко още утре отива да заеме отново длъжността придворен ибрикчия на Ердоганя!!!

    Коментиран от #20

  • 20 интелектуалец

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "хайл":

    Сигурен съм, че не си направил абсолютно нищо за България, както и за себе си, цял живот лузър, гадно е, но поне не си избивай комплексите върху другите хора, които се мъчат да направят нещо. Явно си от тия, набедените патриоти.
  • 21 интелектуалец

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "семи проф":

    А леля Кури сигурно е ядрен физик, я виж в какви сделки е замесена и после разправяй, кой е ограбил България.
  • 22 tost

    5 5 Отговор
    Изборите доказаха едно,че болшинството в БГ е калпав материал.

    Да избареш дате управлява мутрата пазила гърба на БАЙ ТОШО и да си мислиш,че тези хора ще оправят България ? Няма да стане.

    Лица свързани с бившето БКП и ДС. не трябва да влизат по никакъв начин в парламента.За да излезем от блатото ни трябват хора с чисто минало.

    Коментиран от #24

  • 23 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "оня с магарето":

    Плосък си грацки...ПЛОСЪК СИ КАТО ПЛОСЪК ДАНЪК:)Разбирам че искаш нов 9 Септември повече от печалба от тотото,но единственият смислен съвет който мога да ти дам е като те полази немотията,просто лягаш по очи че да изкяриш поне безплатен масаж:)
  • 24 Бат Ваню

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "tost":

    ..... ха ха ха.... чисто минало...... тва некоя девойка под... 14 може би? ... ха ха ха.... да не пие , пуши.... Болшинство ? ха ха ха.... беше преди 10-и.... ха ха ха.... са е мнозинство .... Трее да се апгрейднеш бате .... ха ха ха... Напрао операционата система сменяй..... ха ха ха...
  • 25 Лупи

    4 1 Отговор
    Повечето българи не избраха никой, защото не гласуваха!
    Радвайте се, че ГРОБ е спечелил... радвайте се без да виждате, че който и да е на власт от 10 години насам всички пари от еврофондовете изтичат основно във фирми на Пеевски, който е подставено лице на КОЙ?
  • 26 Бат Ваню

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "некойси":

    .... ха ха ха... Ти си бате като МИГ-29.... не подлежиш на модернизация.... Тука се едни и същи коментари да пиша се ше са нови..... ха ха ха.... И така пак.... Два мандата на Бойко (дано втория да е самостоятелен)...и ... нещата ше си дойдат на мястото... а именно... магистралите...(тва са вените на една икономика) Хемус, Струма , Русе - Търново, Варна - Бургас ...и... Еврозоната. Дет се вика влеземе ли в Еврозоната кой-квото иска да клати.... ха ха ха.... общо взето това е.....

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Лупи

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Ваню":

    Магистрали струващи в пъти повече от нормалното и с най-лошото качество в Европа, за тия магистрали ли говориш? Дето внуците ти ще ги изплащат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ох аман АМАН

    2 1 Отговор
    Аз. Като видех оная дето се качила на коня , стана ми ясно че ще падне и падна . Не всеки иска да му се качиш на коня му.
  • 30 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бат Ваню":

    Магистралите викаш са вените?! Ама за к'во са ти вени, кът си си продал сърцето?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Олрайт

    0 0 Отговор
    Интересен извод? Никой не ни каза, че гласуваме за избор дали да сме в ЕС ил с Россия? тогава щеше да е любопитен крайният резултат. Особенно, ако изборните въпроси гласяха така: - С ГРОБ в ЕС като слуги за мижави заплати на корпорации или с Россия и левите за мижави заплати в родината си? И в двата случая местните политици паразити нямаше да ни оиставят да станем ЧОВЕЦИ. Но щеше да е интерес нрезултата от вота...
  • 33 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Боко тиквата, утрите и пожарната са си чиста и светла Ойропа!!!!
  • 34 Гост

    0 0 Отговор
    ОТ 1944 БЪЛГАРИТЕ НИЩО НЕ СА ИЗБИРАЛИ