29 Март, 2017 10:16 1 215 0

Тайван пита Китай за изчезнал общественик

  • тайван-
  • лий мин-че-
  • китай-
  • тайпе-
  • съвет по континенталните въпроси

Лий Мин-че е в неизвестност от 19 март

Тайван пита Китай за изчезнал общественик - 1
Снимка: БТА/АР

Съветът по континенталните въпроси (MAC) на Тайван призова Китай да обясни какво се е случило със застъпника на демокрацията Лий Мин-че. Според жената на Лий той е бил задържан от китайските власти.

Лий Мин-че е в неизвестност от 19 март. Той изчезнал след пристигането си в китайския град Зухай, провинция Гуандун, от Макао. Съпругата му разказва, че е получила информация от "правителствени източници късно в понеделник вечер", че нейният съпруг е бил задържан.

Според ръководството на МАС Тайван все още не е получил никаква официална позиция от Пекин по отношение на Лий и информацията на жена му не трябва да се разглежда като потвърждение за ареста.

"Ние призоваваме съответните органи в Китай да обяснят какво се случва възможно най-скоро", заяви говорителят на Съвета. От МАС са загрижени за безопасността и здравето на Лий и правят всичко възможно, за да помогнат на семейството да определи местонахождението му.

В съобщение за пресата, публикувано в петък, Амнести интернешънъл също изрази загриженост за безопасността на Лий. Според защитниците на човешките права изчезването му за пореден път поставя сериозни въпроси относно безопасността на хората, които работят с гражданското общество в Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА