Last news in Fakti

10 Април, 2017 17:22 5 206 33

Американците се похвалиха с кораб за $13 милиарда

  • джералд форд-
  • сащ-
  • самолетоносач-
  • флот-
  • кораб-
  • тестове

Самолетоносачът струва 13 милиарда щатски долара

Американците се похвалиха с кораб за $13 милиарда - 1
Снимки: БТА/ AP

Най-модерният самолетоносач в американските въоръжени сили USS „Джералд Форд“ беше изкаран на морски тестове, предаде „Си Би Ес нюз“.

Плавателният съд, който струва близо $13 милиарда, бе изведен в открити води, за да започнат изпитания, посочи изданието. Все още обаче е твърде рано да се говори за бойна готовност и дислоциране в различни точки на света за изпълнението на мисии.

Строителството на самолетоносача започна през 2009 година и трябваше да приключи през септември 2015 год., но изпълнението се забави. На борда на машината са инсталирани системи от последно поколение, посочват американските военни.

Въпреки това обаче има и критици на проекта. Рей Мейбъс – ръководител на американския флот при управлението на Барак Обама – заяви, че „Джералд Форд“ е пример за това как не трябва да се строи кораб. По думите му в процеса на строителството на самолетоносача е бил доизглаждан неговият дизайн, а не обратното.

„Това е глупав начин да строиш какъвто и да е кораб, особено нещо толкова голямо и сложно като самолетоносач“, заяви бившият командир на военноморските сили.

USS „Джералд Форд“ ще може да бъде използван за различен тип мисии, а от него ще могат да оперират и многоцелеви изтребители Ф-35 „Мълния“.

Най-рано през 2021 година обаче самолетоносачът ще бъде в бойна готовност. Това означава, че Доналд Тръмп ще трябва да бъде избран за втори мандат, за да има възможност да изпрати „Джералд Форд“ на мисия.

Американците се похвалиха с кораб за  милиарда

Американците се похвалиха с кораб за  милиарда

Американците се похвалиха с кораб за  милиарда


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    62 7 Отговор
    И това е цената без изтребители и др самолети. Руските подводници се облизват!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Гост

    48 9 Отговор
    Пълен провал,ето къде потъват парите на американския данъкоплатец!
  • 3 джигитЪТ

    19 47 Отговор

    До коментар #1 от "раптор":

    моряците на руските поводници се молят да не потънат.

    Коментиран от #5

  • 4 kcaniba

    46 8 Отговор
    Лесна, баснословно скъпа и елементарна мишена, за всички руски средства за атака!
    Ще е много ефективен срещо сомалийскити пирати и албанските бункери))
  • 5 321

    37 7 Отговор

    До коментар #3 от "джигитЪТ":

    Това е на цената на 4 броя чисто нови атомни подводници клас Ясен.
    Служи само за показност. Тези мобилни летища са доста безсмислени.
    Но, пък може след някоя година да надградят 7-8 палуби и ще стане приказен круизен кораб.

    Коментиран от #7

  • 6 The ghost

    14 2 Отговор
    Сега се очаква реакцията на европейските лидери да ги питат аджаба за какво им е и да ги смъмраят.
  • 7 джигитЪТ

    15 12 Отговор

    До коментар #5 от "321":

    самолетоносачите са сила за нападение.Един такив съд има поне 2 подовдници и други бойни кораби да го пазят.Мини летище на вода.
  • 8 трололюбец

    13 23 Отговор

    До коментар #1 от "раптор":

    Ти наистина ли си толкова задръстен или просто толкова си можеш ? Да си чувал някъде след Втората световна подводници да атакуват боен кораб ? Или да си чувал , че американските самолетоносачи се охраняват от въздуха и от космоса даже с уреди които засичат подводници на 50 до 100 м дълбочина , та камо ли да се покаже на повърхността за да стреля по цел ? Модерните подводници проверяват за кораби в близост с часове преди да изплуват дори за минути на по-малко от 100 м , а той се размечтал как щели да стрелят по самолетоносачи !!! А да си чувал , че всеки такъв самолетоносач е заобиколен от поне десетина други кораба , чиято цел е точно да се занимават с такива неща ? Единствената цел на руските подводници е да се доближат достатъчно до САЩ за да изстрелят балистични ракети които са достатъчно близо да пробият ПВО на Щатите , никога никой не си е и представял , че ще атакуват кораб който ще я засипе с ракети още преди да е изплувала , по-малко гледай детски филмчета !

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Жан

    26 9 Отговор
    Вова ще го дислоцира на дъното.
  • 10 Гост

    16 33 Отговор
    Путинофилчета, колко и да се изхождате по въпроса, от "Кузя" кораб няма да стане, нито ще върнете екипажа на "Курск"! И нека да оставим американците да му мислят за парите си!

    Коментиран от #22

  • 11 гамена

    31 8 Отговор
    Скоро ще потъне
  • 12 кроко

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "трололюбец":

    Айде, айде, от космоса засичали на 100 метра под водата подводници! Що не засякаха мисълта на Асад да обгази невинните джихадисти? Или пък що ся не засекат къде му е хим. оръжие.

    Първо, подводниците отдавна нямат нужда да се показват на повърхността за да торпилират някоя мишена, второ си прав че се охнява от подводници и кораби, обаче няма ракетен щит. И не говоря за ракетки с обсег от няколко километра, а за балистични ракети. А според мен и Русия и САЩ си следят нон-стоп важните цели и всеки момент могат да метнат една такава ракета по самолетоносача на противника.
  • 13 CL500

    8 16 Отговор
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/678818662169919

    Тук се е появил един спор относно как и дали руснаците могат да се справят поне с една АУГ (авионосна ударна група) на САЩ. Да не говорим, че САЩ имат няколко, поне 10. Статията по-горе е от 'Боволъ', но е превод от руски източник, където хората си казват, колко са зле нещата за тях.
    Статията е интересна, прочетете я ;-)

    Коментиран от #16, #23

  • 14 Висеранакораба

    10 1 Отговор
    Хамериканци
  • 15 mediator37

    10 17 Отговор
    Това е високотехнологичен звяр. Няма нужда да хапе. Само пристига и стои в международни води без да прави нищо .... и променя мисленето на другия.
  • 16 ЗАЗ 968

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "CL500":

    имам чувството,че статията от линка ти е написана от оня с коня.
  • 17 Ей, трололюбец

    9 0 Отговор
    А ти чувал ли си за междузвездни войни. ВСИЧКО е възможно - зависи от мотивацията, няма тука ракетки мракетки, тинтири минтири
  • 18 гост

    23 7 Отговор
    Едно торпедо струващо човалче с РУБЛИ и буум нямаа ги 13 милиардаааа долара- чичо сам се пука пука по шевовете от мъка хахаха
  • 19 gnida

    24 5 Отговор
    Сигурно с тоз параход ще спасят някоя петролна държава от диктатора и .......Ех , какви пацифисти .....
  • 20 гост

    25 11 Отговор

    До коментар #8 от "трололюбец":

    А вие да сте чували че сега руските подводници могат да стоят на 600 метра дълбочина около 200 дни !!!! И не е нужно даже да се показват за да потопят тая КОШНИЦА която е изяла парите на данъкоплатците !!!!!

    Коментиран от #21

  • 21 кроко

    7 15 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Ти не бери грижа за данъкоплатците, те ще но построят с парите на руските крадливи олигарси, които останаха в американските банки след въвеждане на санкциите.
  • 22 Статистика

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ти "Кузя" не го мисли. Кузя за 30 години няма нито един загинал пилот на самолет. Падане на самолет поради свършване на гориво, скъсване на трос , и катапултиране е имало. Гледай сега твоите Ам. самолетоносачи. За 50год. 100 сериозни катастрофи и пожари. стотици летци и моряци и 101 летателни апарата. 1966г. авионосец Аристон , пожар и 40 загинали 156ранени , и изгорели всичките самолети на горна палуба.1967 год авионосец Форестал пожар 14часа загинали 134човека и ранени 161,унищожени 21 самолета. 1969 авионосец Ентърпрайс пожар 27 загинали,ранени 343, изгубени 15 самолета.1972г. авионосец Мидуей 5 загинали 23 ранени ,загубени 8 самолета. 1981г. Нимиц , взривява се самолет 14 убити, 39 ранени , изгорели 16 самолета. 1988г. пак Нимиц изгорели 8 самолета. 1994 Ейбрахам Линкълн , при заход за кацане загива гордостта на Ам. морска авиация , и първата жена пилот в историята на палубната авиация Халл Гриин. 2011г. Джон Тенеси, Хорнет се приземява върху S-3 Викинг. 2015г. Хари Труман изгаря Ф-18

    Коментиран от #26

  • 23 кроко

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "CL500":

    2014г. когато американците се канеха да лапнат Крим и да изгонят руснаците от базите им, нали им намериха кораба в Черно Море и го „посъветваха” да смени курса. Същото ще е и в други ситуации. Руснаците не са някоя умряла държава, чакаща да ги нападнат за да мислят как да се бранят. В статията се казва че не знаели къде са американските АУгрупите и трябвало.много да се приближат за да стрелят с ракети, но очевидно не е така. И щом мога да пуцат в Сирия от Каспийско Море, значи могат да опукат всяка АУгрупа, която се доближи до тях. А те трябва да се доближат щото ракетите и самолетите им не хвърчат хиляди километри.

    Не ги мислите за толкова изостанали руснаците, ако бяха такива, нито щяха да се дървят на американците в Сирия, нито американците щяха да ги търпят.

    Коментиран от #30

  • 24 Homer Simpson

    4 11 Отговор
    Ушанките са много далеч от такъв клас кораби..и те си го знаят..просто не са моряци и никога не са били.
  • 25 Дядо поп

    10 2 Отговор
    Дечица,не винаги изхода от война се предвещава от
    техниката.Прочетете малко история вместо да си ги мерите.
    Като се почне с библейския Давид,който с едно камъче
    убива тежковъоръжения Голиат,легионите на римския
    пълководец Вар избити от дивите немци,прабългарите на
    Аспарух сразили силната Византия и накрая могъщия и
    технологично развит Хитлер сразен край Сталинград със
    сапьорски лопатки.
    Света изобилства с ловки и изобретателни хора способни
    на невероятни неща,като оня,който отваряше последен
    модел кола с топка за тенис.
    Да не дава БОГ война,че тогава оцелелите има да копаят
    дупки,като къртици и да се радват на червей в менюто.

    Коментиран от #28

  • 26 OMG WTF

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Статистика":

    Г-н статистик, нищо не разбирате от статистика. Какви са тия смешни сравнения? Това е все едно да сравниш броят катастрофи на всички американски коли на територията на САЩ и броят на катастрофите на лада нива в Горно Нанадолнище. Какви инциденти да има на кузя, като той за 30 или колкото са там години има 5 плавания и 10 излитания на самолети? От американските самолетоносачи са излетели и са се приземили сигурно 10000 самолета. Минимум. Ама разбирам ви г-н Статистик. Не е лесно да си прост рублараст.
  • 27 Пенчо

    3 1 Отговор
    Да си го намажат с вазелин и............

    Коментиран от #29

  • 28 Дедо ПОП

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дядо поп":

    Колега , най-умният коментар ! Поздрави !
  • 29 Ком

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пенчо":

    Тъмън ша им дойди.
  • 30 CL500

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "кроко":

    кроко, няма как да сравняваш стрелбата на руснаците по статични цели в Сирия с това, да се намери и обстрелва ПОДВИЖНА и защитена цел, като АУГ. В Сирия Русия заедно с Асад държи небето, което значи, че първо, ако въобще е необходимо като се облети територията от сателита, може да се набележат целите и второ - по-важното - могат да се вдигнат изтребители, които да 'маркират' целите, с което да насочват ракетите. Сигурно си гледал кадрите от войната в залива, където има преди взрива има едно 'кръстче' в/у целта и после ... БУМ! Това е прицел от самолет, който 'споделя' това насочване с изстреляната ракета. Разбира се самолета трябва да е достатъчно близо и да се 'владее' небето.
    При АУГ - тя е подвижна група. Първата задача е да се открие. Да кажем, че това се направи. Но не става да се изстреля просто ракета (дори много такива, че поне някоя пробие ПВО-то на групата). Трябва насочване на тая ракета, т.е. трябва някой да се приближи. В това е проблема! И друго - никой да не си мисли, че една ракета или едно торпедо могат да потопят самолетоносач, освен, ако не е с ядрен заряд!
    Преди бях срещал статии, че на руските подводници за борба с АУГ е имало специални торпеда с ядредн заряд, дали е така, не знам. Но пак остава проблема - да се приближи, че да може да зададе цел на оръжията.
  • 31 CL500

    4 0 Отговор
    Отделно съм съгласен с мненията, че въпреки сентенцията, че 'който владее небето, владее и всичко под него', то по-вярна е друга такава, че 'докато не стъпи и мине пехотата, една територия никога не може да се нарече завладяна'. При конвенционална война м/у големи нации е много сложно едната да бъде подчинена, бих казал невъзможно. А за ядрена атака - това после дори няма да има смисъл и за победителите, за какво биха били радиационни неизползваеми територии. Ядреното оръжие си е единствено за демонстрация на сила и възпиране, нещо в стила - 'дори да загубя и умра, ще повлека всички с мен'!
  • 32 Димитър Борисов

    3 0 Отговор
    Със този скъп кораб такси за самолети, руските подводници ще си играят с него като котка с мишка.
  • 33 ооооооо

    0 0 Отговор
    Вова ще прати дядя Кузя, та да видите кораб!