Last news in Fakti

17 Април, 2017 10:42 3 904 5

Какво ще се промени в Турция?

  • турция-
  • конституция-
  • промени-
  • реджеп ердоган-
  • президент-
  • референдум-
  • правомощия

Ердоган може да е на власт до 2029 година

Какво ще се промени в Турция? - 1
Снимки: БТА/ AP

В неделя близо 48 милиона турци отидоха до урните, за да пуснат гласа си на референдума за конституционните промени. Повече се оказаха тези, гласували с „да“ на предложените промени от 18 точки.

Турският президент Реджеп Ердоган описа победата като историческа и заяви, че след референдума Турция ще има силата да преодолее всички трудности и кризи.

Самият референдум бе проведен няколко месеца след опита за военен преврат в южната ни съседка. Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането му.

Какво ще се промени в Турция след проведения референдум? Основната и най-важна промяна е, че страната ще се превърне в президентска република. Това ще стане от 2019 година – след следващите избори.

Опозиционните сили критикуват конституционните промени, които според тях ще съсредоточат цялата власти изцяло в ръцете на един човек – Реджеп Ердоган. Самият той обаче твърди, че по този начин Турция ще се превърне в по-сигурно място за живеене, а освен това ще се подобри и икономическият климат.

Настоящата конституция на Турция е приета през 1982 година. Поддръжниците на Ердоган посочват, че Турция ще има форма на управление като Франция и САЩ. Позицията на министър-председателя в Турция – която в момента е заемана от Бинали Йълдъръм – ще отиде в небитието.

Президентът ще може директно да назначава министри, а освен това ще може да се обгради и от няколко вицепрезиденти – отново по неговата воля. След промените се очакват и сериозни промени в съдебната система.

Какво ще се промени в Турция?

Президентът и парламентът ще имат властта да изберат четирима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Военните съдилища пък ще бъдат закрити.

Предложените конституционни промени предвиждат президентът да може да налага извънредно положение, което може да бъде и удължавано. След неуспешния опит за военен пуч през миналото лято в Турция бе въведено такова, което „развърза ръцете“ на властите. В страната бяха предприети масови чисти и преследване на другомислещите, а западните страни остро разкритикуваха арестите.

Реджеп Ердоган ще може отново да оглави управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP). Към момента държавният глава трябваше да е безпартиен и безпристрастен, въпреки че критиците на Ердоган го критикуват, че нарушава това правило.

Парламентарните избори ще се провеждат веднъж на пет години, вместо на четири, заедно с президентските. Броят на депутатите ще бъде увеличен от 550 на 600. Възрастовата граница за депутат ще бъде намалена от 25 години до 18. Това означава, че всеки, навършил пълнолетие, ще може да бъде избран за депутат.

Реджеп Ердоган беше избран за президент на Турция през август 2014 година. Конституционните промени, предложени на референдума, ще влязат в сила от 2019 година. Предвижда се президентът да има право на два 5-годишни мандата. Това означава, че Ердоган може да бъде на власт до 2029 година.

Две от предложените 18-точки ще влязат в сила незабавно. Военните съдилища ще бъдат премахнати, а Висшият съвет на съдиите и прокурорите ще бъде прекръстен на Съвет на съдиите и прокурорите. Членовете му ще бъдат намалени от 23-ма на 13.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: държавният глава трябваше да е безпартиен и безпристрастен
    И у нас трябваше....

    Публикувано във факти.бг: Това означава, че Ердоган може да бъде на власт до 2029 година.
    Зависи кой ще избере народонаселението, ако го харесват ще си го изберат ако не друг.
  • 2 политолог

    4 4 Отговор
    добро решение И в България трябват промени-тогава депутати и лобита около тях ще се плашат да крадат/само че не ми се вярва това/ а съдът трябва да е военен с две решения-свобода или смърт /това е шегичка/
  • 3 Диди

    3 2 Отговор
    Ердоган има власта за всичко...от армия,парламент и съдии.Това е диктатура.В близките години когато се оттегли от президенството,той ще назначи зет си за президент на Турция.Така ,че не може да се говори за народно избран президент.Ако за в бъдеще турците не са доволни от диктаторската политика на Ердоган,то народът може да го свали.Икономиката сега е на много ниско ниво.Но ще видим какво ще бъде положението за в бъдеще,когато турците няма да имат никакви права.

    Коментиран от #5

  • 4 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Ей Диди ..що го мразмш тоя човечец??
  • 5 За или против

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диди":

    http://clubz.bg/52894-eto_kakvo_tochno_se_promenq_v_konstituciqta_na_turciq_spisyk
Новини по държави: