Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 22:15 1 788 2

Ердоган се извини на кюрдите за масово клане

  • турция-
  • кюрди-
  • ердоган-
  • клане
Ердоган се извини на кюрдите за масово клане - 1

Турският премиер Реджеп Ердоган се извини за масовото убийство на над 13 000 кюрди, извършено от армията в края на 30-те години на миналия век. Това е първото подобно извинение, дошло от устата на турски лидер, коментира Би Би Си. Признанието дойде изненадващо на партийна среща в столицата Анкара.

Трагичните събития се разиграват, когато турската армия напада кюрдски бунтовници в Дерсим с отровен газ и бомби. Убийствата продължават около три години – между 1936 и 1937 г. в района на Дерсим, известен днес като Тунчели. Целта им е да се прекъсне съпротивата срещу новосъздадената турска република.

„Ако има нужда от такова извинение от страна на държавата, ако има такава практика в книгите, тогава ще се извиня и се извинявам”, обърна се премиерът към кюрдското малцинство, с което отношенията отново са обтегнати.

Турция има черни страници в историята си, когато стане дума за кюрдите. Дълго те бяха затворени за широката публика, но днес Ердоган отговори една от тях, допълва Би Би Си.

„Дерсим е едно от най-трагичните събития в днешната история. То е бедствие, за което днес трябва да се задават въпроси с кураж”, заяви още Ердоган, но думите му оставиха съмнения в много кюрди.

Подозрението е, че премиерът се опитва да извлече дивиденти за сметка на политическите си опоненти, които защитават принципите на светската държава. Републиканската народна партия е на власт по време на дерсимските погроми и в момента се води вътрешнопартиен дебат за официалното им признаване и поемане на отговорност.

Темата е много чувствителна и за турските националисти, тъй като по това време на върха на страната е Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция. Неговата собствена дъщеря, първи турски пилот-жена, участват в бомбардировките.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СВЕТИ ДУХ

    0 0 Отговор
    КАКВО ЗНАЧИ ДА СЕ ИЗВИНИШ ЗА УБИИСТВА ??? НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКОВА ИЗВИНЕНИЕ ! ДА ИЗБИЕШ 13 000 ЧОВЕКА И ПОСЛЕ ДА КАЖЕШ : – ИЗВИНЕТЕ !? И ВСИЧКО СТАВА О.К. !? ЕГАТИ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЦИНИЗЪМ ! АМИ ТО ТОГАВА УБИИЦИТЕ НЯМА ДА ГИ СЪДЯТ И ВКАРВАТ В ЗАТВОРА АМИ САМО ЩЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА БЛИЗКИТЕ НА ЗАКЛАНИЯ ИЛИ ЗАСТРЕЛЯНИЯ ... !????
  • 2 турколог

    0 0 Отговор
    Трябва да е съвършено ясно, че въстанията на кюрдите срещу Турската република, които започват през 1925 г. и са четири-пет на брой до Втората световна война, не представляват съпротива срещу републиката, а са главно против измамата на кемалистката власт, обещала още на първия конгрес на националните сили през август 1919 г. политически права и автономия за кюрдите в замяна на сътрудничеството им с турците в борбата против западноевропейските империалисти, окупирали останките от Османската империя. Както е известно, такива права кюрдите в Турция нямат и до днес. А само във въстанието през 1925 г. има избити 50 хил. кюрди. Този театър, разиграван от големия мелодаматичен актьор Ердоган, е насочен точно към задръстените ислямисти-кюрди, които той добре използва като избирателен източник.