Last news in Fakti

10 Май, 2017 09:19 4 170 17

Тръмп въоръжава врагове на турската армия

  • турция-
  • сирия-
  • армия-
  • сащ-
  • тръмп-
  • кюрди-
  • сирийски кюрди-
  • оръжия-
  • въоръжаване-
  • ракка

Търкане между Вашингтон и Анкара

Тръмп въоръжава врагове на турската армия - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп одобри въоръжаването на сирийските кюрди, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация на Пентагона.

Американските въоръжени сили ще окажат подкрепа на кюрдите, които също като тях се бият срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Ракка.

Този ход няма да бъде приет положително от Турция. Турската армия разглежда кюрдските бунтовници като терористи и иска да ги спре в завземането на повече земи в Сирия.

През лятото на миналата година турската армия предприе офанзивата „Ефратски щит“, за да прочисти районите близо до своята граница от кюрдското присъствие. От Пентагона обявиха, че са „наясно“ с притесненията на Анкара относно въоръжаването на кюрдите.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на Щатите, президентът Реджеп Ердоган изрази надежда, че той „няма да повтори грешките“ на предишната администрация в лицето на Барак Обама.

Вашингтон и Анкара – дългогодишни стратегически съюзници – са разделени обаче относно подкрепата към сирийските кюрди. Според американците те ще окажат решаваща роля в победата срещу джихадистите в Ракка.

Източник от Пентагона разкри, че американската армия ще ги въоръжи с муниции, малки автомати, картечници, както и бронирани превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво Тръмп

    51 11 Отговор
    Свобода за Кюрдистан! Долу султана! Свобода за всички свободомислещи в Турция!

    Коментиран от #5

  • 2 панов

    20 33 Отговор
    добра новина.скоро да започне и въоръжаването на украйна
  • 3 ОМВRE

    14 33 Отговор
    После се чудиме ,защо война? От къде са оръжията? За що мрат хора? Ся турците ще ги избият гато пилци тез кюрди,и ще ги ометат.

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    42 5 Отговор

    До коментар #3 от "ОМВRE":

    Хасане не си сменяй ника! Ако беше толкова лесно да избият кюрдите, турците досега да са го направили. Приготви се за разпад на отоманската империя на Ер-домуз.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Браво Тръмп":

    Гладна кокошка просо сънува.
  • 6 ОMBRE

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Не съм Хасан, но мисли логично кво ще стане стези кюрди. Аз незнам защо турция е още в NATO ?

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Кюрдистан

    9 1 Отговор
    Ейййй ся и кюрдите ще са с държава, ако знаят кво го чака сигурно ще се откажат ама.
  • 8 mitko kulturista

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "ОMBRE":

    Хасанчо, Пешмергите от 2014 пазят Мусул и Киркук. Освен,че го пазят от ИД не дават и на Турците крака им да стъпи там. Оръжието което са използвали до сега е пленено от идил,освен това цялата им военна техника е също пленена! До сега един патрон не са плучили даром! Това са много смели мъже и жени ,който не оставят земята на дедите си ,а е защитава яростно. Американците не са прости знаят,че им трябва малко като помощ за да изиграят наистина "решаваща" роля за Ракка ,защото Кюрдите имат каво да губят.
  • 9 Варна

    14 3 Отговор
    Не знам какво са разбрали повечето, но тази политика на САЩ за пореден път показва, че те нямат съюзници. Всичко е според интереса им. Днес си съюзник, а утре враг!
    Това горното го казвам за онези американофили, които си мислят, че САЩ е наш вечен и любящ партньор!

    Коментиран от #17

  • 10 Киро

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "ОMBRE":

    Момче, кюрдите са 40 милиона в региона, бият се и мъже и жени, единствената сухопътна сила в региона с опит в сраженията и огромна мотивация.

    Кюрдите имат ли оръжие, ще пребият ердоганските шибеци и окото им няма да мигне!

    Браво на чичо Дони.
    Това е политик - турците с ушанките тръгнали да си бъркат по дупките, я вземи тия пушки за кюрдите тогава, да се научите кон боб яде ли!
  • 11 СС Тюрбан

    17 6 Отговор
    Ние имаме интерес Турция да е слаба държава. Което на практика означава, че трябва да стискаме палци на Кюрдите да създадат собствена държава. Това означава, че Турците ще загубят и територия и численост. Това може да подтикне и Арменците, които милеят да могат да си го върнат на Турция. Това е идеално за нас и за Гърците и за Сърби, Черногорци и въобще за целите Балкани.
    Никой няма нужда от силен съсед, защото историята показва че именно комшията, е този който идва за да ти напакости.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    5 2 Отговор
    Накрая тримата световни лидери Трьмп, Путин и Ердоган ще седнат и ще се разберат за нов световен ред..
  • 14 Хасан

    3 4 Отговор
    Тюрбан, Турция ти е съюзник в НАТО и съсед..ако Турция е слаба как ще закриляш въздушното си пространство.. С хвърчила ли??
  • 15 Бари

    0 2 Отговор
    Хасане или ombre този път те изобличиха . А за нов световен ред Путин не го брой , тва го искат богоубийците . „Новият световен ред” – тези думи са написани на доларовата банкнота. Латинският девиз „Нов Световен Ред”, поставена от Чарлз Томпсън през 1782 г. на печата на САЩ в дъното на пирамидата.
  • 16 Були да тюрк

    0 0 Отговор
    Що се мъчите да анализирате действия,които не разбирате ? Турция е фактор.Факт.Ако не беше нямаше да се съобразявят с нея,нито щяха да седят на една маса.Мнозинството кюрди в Турция не искат война,изобщо не си правят илюзията за държава там.Те никога са нямали държава,не са били единни а и имат вътрешните си разногласия.Нито един от вас не е общувал с кюрди и това личи от приказките ви.Тази държава (Турция,преди О.И.) има желязна и безкомпромисна политика водена от векове насам ,спрямо недоброжелателите и.Турчина познава света,драги съседи,докато много от вас не виждат по-далеч от носа си. :)
  • 17 Без име

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    Що вие не тръгнете срещу турците а тикате и говорите за кюдите котката като не стига до мръфката казва че е замирисала
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания