Last news in Fakti

13 Май, 2017 20:59 2 232 7

Полша почете героя от Аушвиц

  • полша-
  • аушвиц-
  • витолд пилецки
Полша почете героя от Аушвиц - 1

Във Варшава откриха паметник на героя от Втората световна война Витолд Пилецки. Той доброволно се запъти към лагера за смъртта в Аушвиц, и информира от първа ръка за зверствата там, но по-късно беше убит от комунистическия режимм, съобщи АП.

Мемориалът за камък и метал на капитан Витолд Пилецки се намира в близост до мястото, където през септември 1940 г. тайният боец на армията се оставя да бъде хванат от нацистите. Това беше стъпка към това да станеш затворник на Аушвиц, който германците оперират в Южна Полша.

Синът и дъщерята на Пилецки, както и други потомци, се присъединиха към стотици жители на Варшава на церемонията по откриването на монумента.

Вицепремиерът Матеуш Моравиецки каза, че Пилецки е два пъти победител. За първи път, когато е готов да пожертва живота си в името на Полша и на второ място, когато паметта за него и други от съпротивата оцеля през комунистическия режим.

Тялото на Пилецки е изхвърлен в масов гроб и името му беше табу, тъй като режимът на комунистите искаше да изтрие спомените за бойците на свободата. Историците все още търсят останките на Пилецки. Той е роден на 13 май 1901 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостуващ

    15 24 Отговор
    Комунистите са долна сган и от фашистите са по лоши !
  • 2 Гост1

    3 20 Отговор
    Този е бил долен комунист, който комунистите са внедрили в лагера,за да докладва от първа ръка и за да организира съпротива отвътре. В лагера е имало паразитни племена-комунисти, евреи и цигани. Жалко, че не са изтребени докрай. Някой иска ли такива тунеядци в държавата си.
  • 3 незнайко

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: лагера за смъртта в Аушвиц,/ Този лагер да не е направен от комунистите ? Осъзнайте се, как искат да променят историята ! Говори се само за комунистически изцепки а какво е правел Хитлер вече се мълчи . Тези поляци не можаха да си намерят мястото в света, по точно към кого са ориентирани ? МНОГО СА ОСОБЕНИ СЪЩО КАТО ЕВРЕИ !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Спиро

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Поляците са избивани и от хитлеристи и от сталинисти. За тях няма точен отговор кой по дяволите е "добрият".
  • 6 Спас

    8 1 Отговор
    Имал е задачата, да докладва, как минава димът от крематориума през комина! Демократите от полското правителство в Лондон са му поставили тази гениална и полезна задача за да се прославят по света с героизма си!!!! Героят открива секретната смес на отровния газ и материалът с които са горели пещите-смес от дърва и въглища в отношение 1,2/1,345!!!!!!!! ,,,,,,,,,,,,,,,За съжаление не е имал физическата възможност да докладва!!!!!!! Но пък героизмът му, може да се използва, както винаги, за оплюване на Комунизма!!!!............така и така си е отишъл безсмислено човекът?????
  • 7 ела

    2 0 Отговор
    За съжеление във всичките коментари има няколко "всезнайковци " по точно бих нарекъл душевно болни които коментират всичко - и пишат само простутии глупости това показва тяхнато невежество а те си мислят че всичко знаят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания