7 Юли, 2017 08:11 1 142 0

Туристическа обиколка с политически оттенък за първите дами

  • г-20-
  • съпруги-
  • екскурзия-
  • хамбург
Туристическа обиколка с политически оттенък за първите дами - 1
Снимки: Shutterstock

Много от участниците на срещата на Г-20, която се провежда на 7 и 8 юли в Хамбург, пристигат в германския град със своите съпруги. Организаторите са се погрижили те да не скучаят, докато техните половинки дискутират нажежената до червено ситуация на световната политическа сцена. Днес сутринта германският канцлер Ангела Меркел официално ще открие заседанието на „Голямата двайсетица”. По същото време нейният съпруг професор по химия в Берлинския университет – Йоахим Зауер, ще покани съпругите на световните лидери на задължителна екскурзия в Хамбург.

Обиколката на всеки турист е да посети най-голямото в Германия и второто по важност пристанище в Европа. Неговата перла се явява бившият складов комплекс „Шпайхерщад” или преведено от немски Градът на складовете. Фундаментът на повечето сгради е дървен, както са били построени преди много, много години. Някои складове, като например тези, в които са се съхранявали чай, тютюн и кафе, отдавна не се използват, но са запазили специфичния си аромат дори след скорошната им реновация.

По-късно вечерта първите дали отново ще се върнат там със своите съпрузи, където ще има официална вечеря от името на домакините. Всички те ще присъстват на концерт на Хамбургския симфоничен оркестър. Диригент е американецът от японски произход Кент Нагано.

В събота съпругите на лидерите на „Голямата двайсетица” ще имат необичаен екскурзовод, а именно кметът на Хамбург Олаф Шолц, който ще ги приеме в построената през XIX в. сграда на кметството.

Зауер, който е човек на науката, но в същото време нищо свързано с политиката не му е чуждо, е решил обиколката на дамите да не бъде само развлекателна, но и опознавателна. Затова след като посетят кметството те ще разгледат изчислителния център, специализиран в изследването на параметрите на климатичните и атмосферни изменения. Именно там е разположен един от малкото супер компютри във ФРГ (с хиляди процесори с обща мощ 3.5 петафлопса).

По всичко личи, че за Зауер е важно да обърне внимание на самия процес на изменение на климата. Особено като се има предвид, че „слушател” на лекцията ще бъде и съпругата на президента на САЩ Доналд Тръмп – Мелания. Възможно е нагледната агитация да помогне нейният съпруг да смекчи позицията си относно решението му за излизане на САЩ от Парижкото споразумение. Този опит може да се окаже ценен, отчитайки факта, че участниците в Г-20 все още не са излезнали с единно становище по темата за климата. Както съобщи агенция DPA, разногласията между САЩ и останалите държави в Г-20 ще се запазят и ще бъдат оформени като „особено мнение” от страна на Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА