Last news in Fakti

13 Декември, 2011 09:14 2 786 1

Кремъл се разправи с „Коммерсант“ - обновена

  • алишер усманов-
  • коммерсант
Кремъл се разправи с „Коммерсант“ - обновена - 1
Снимка: Архив

Близкият до Кремъл руски олигарх Алишер Усманов, който е собственик на издателската къща „Коммерсант“, уволни генералният директор на издателството на Андрей Галиев и главният редактор на водещия делови вестник Максим Ковалски.

В официално разпространено от Алишер Усманов изявление до медиите се посочва, че причината за оставките са допуснатите до публикуване материали, които са грубо нарушение на журналистическата етика, пише Газета.ру.

Руски неправителствени активисти заявиха за Факти.бг, че оставките в „Коммерсант“ са провокирани от публикувани фотографии на премиера Владимир Путин, които са предизвикали недоволството на Кремъл и олигархът Алишер Усманов е бил натиснат да вземе крути мерки.

Усманов вече намекна, че обмисля да даде под съд бившия главен редактор Максим Ковалски. В близките дни ще стане ясна и съдбата на другата силна фигура в „Коммерсант“ Дамян Кудрявцев.

В последния брой на списание „Коммерсант - Власт“ бяха публикувани серия от остро критични коментари за изборната победа на партията „Единна Русия“.

Заглавието на водещия материал е непреводима игра на думи с популярното название на членовете на партията на Владимир Путин „Единна Русия" - „единоруси" („единоросы“) и „единовбросы“ - и измислен термин, чийто смисъл е „онези, които дружно тъпчеха урните с фалшиви бюлетини".

Според телевизионния канал „Русия 24“ Усманов бил принуден да вземе „толкова крайно решение" след излизането на новия брой на списание „Коммерсант – Власт“.

Пред Газета.Ру Усманов твърди, че никога досега не се е намесвал в редакционната политика на изданията в издателската група, но някои публикации през последните дни представлявали според него „нарушение на журналистическата етика“.

Издателската група „Коммерсант“ е създадена на базата на вестник „Коммерсант“ през 1989 г.

През 2006 г. вестникът бе купен от бизнесмена Алишер Усманов. Сега издателската група издава в. „Коммерсант" и няколко тематични приложения и списания, сред тях „Власт“, „Пари“ и „Огоньок“.

Роденият в Узбекистан руски милиардер Алишер Усманов е вторият най-богат жител на Обединеното кралство. Той отстъпва само на Лакшми Митал.

Металургичният олигарх е втори по големина акционер във футболния клуб "Арсенал".

Неговото богатство през миналата година е нараснало повече от два пъти – от 4.7 млрд. лири през 2010 г. до 12.4 млрд. лири (20.3 млрд. долара).

Алишер Усманов се прочу през 2007 г., когато „върна на Русия" колекцията от картини на виолончелиста Мстислав Ростропович и колекция анимационни филми от съветско време, които в началото на 90-те години на миналия век бяха купени от киностудии от САЩ.

Възходът на Усманов в бизнеса започва с разпадането на СССР и продължава успешно при управлението на президентите Борис Елцин, Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

От 1998 г. Усманов е част от ръководството на структурите на „Газпром“. От 2000 г. е генерален директор на „Газпроминвестхолдинг“, която се занимава със събиране на дългове от клиентите му или трансформирането им в собственост.

Женен е за прочутата треньорка по художествена гимнастика Ирина Винер. Освен това Усманов на Съвета към руския президента за подготовката на Олимпиадата през 2014 г. в Сочи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ѝордан узунски

    3 0 Отговор
    Олигархията е еднаква по света , създадена от власта и обслужва управляващите ! Нищо ново под слънцето , пошлост до безумие !