Last news in Fakti

6 Март, 2012 11:11 11 657 7

Блумбърг: Facebook направи Алишер Усманов най-богатия руснак

  • алишер усманов-
  • руснак-
  • богатство-
  • facebook
Блумбърг: Facebook направи Алишер Усманов най-богатия руснак - 1
Снимка: Архив

Алишер Усманов е най-богатият руснак. Неговото състояние се оценява на $20 млрд., детронирайки от първото място Владимир Лисин, чието състояние според сп. „Форбс“ се оценява на $19,8 млрд.

Това показва класацията на „Блумбърг“ . Специализираната в бизнес новините информационна агенция за първи път навлиза в полето на сп. „Форбс“, обявявайки своя класация за богатите руснаци, коментира в. „Ведомости“.

Според „Блумбърг“ Алишер Усманов не дължи първото си място на своя бизнес в металургията и стоманата, а на предприемчивостта си да инвестира във Facebook.

Много руски милиардери предпочитат да реинвестират капитали в основната си дейност и избягват смятаните за тях като рискови инвестиците в активи в чужбина, отбелязва в. „Ведомости“.

Усманов е първият олигарх, който влага крупни суми в чуждестранни компании и това се оказа много успешно начинание, коментира главният стратег на „Тройка диалог“ Крис Уифър.

Според Блумбърг, пакетът на олигархът в социалната мрежа се оценява на $4 млрд. Усманов влиза в компнаията през 2010 г., купувайки 5,5 % от нейните акции чрез контролираната от него компания Digital Sky Technologies ( DST). Оттогава стойността на акциите се е повишила 9 пъти.

През пролетта на 2012 г. смята да проведе IPO. Ако то е в диапазона на $75-100 млрд., то стойността на пакета на DST ще достигне $4,1-5,5 млрд. Само за сравнение Партньорът на Усманов в „Металлоинвест“ Василий Анисимов продаде своя дял от 20% в компания на ВТБ за $ 2,5 млрд. По този начин 50% дял на олигархът се оценява на над $6 млрд.

През 2011 г. капитализацията на металургичните компании падаше следвайки поевтиняването на стоманата на световните пазари, в същото време телекомуникационните компании отбелязваха ръст, отбелязва Крис Уифър.

Стойността на акциите на Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК), който е собственост на Владимир Лисин, за последната година падна с 47,7% до $14,7 млрд., показват данните от миналия петък на Лондонската стокова борса. Тази тенденция не отмина и „Северстал“ на Алексей Мордашов - спад от 19,2% до $15,6 млрд.

Придворният олигарх на Кремъл Олег Дерипаска също не е подминат от негативната тенденция, отбелязвайки спад от 48% до $ 13,2 млрд.

Алишер Усманов обръща поглед към телекомуникациите и високите технологии през 2008 г., купувайки 31,1% от водещия в Русия мобилен оператор „Мегафон“. На следващата година той влиза в DST.

В началото на есента на 2011 г. DST купува 5% от базираната в Сан Франциско Twitter, разширявайки своите инвестиции в ключови за съвременната икономика компании.

Роденият в Узбекистан руски милиардер Алишер Усманов е вторият най-богат жител на Обединеното кралство. Той отстъпва само на Лакшми Митал.

Металургичният олигарх е втори по големина акционер във футболния клуб "Арсенал".

Алишер Усманов се прочу през 2007 г., когато „върна на Русия" колекцията от картини на виолончелиста Мстислав Ростропович и колекция анимационни филми от съветско време, които в началото на 90-те години на миналия век бяха купени от киностудии от САЩ.

Възходът на Усманов в бизнеса започва с разпадането на СССР и продължава успешно при управлението на президентите Борис Елцин, Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

От 1998 г. Усманов е част от ръководството на структурите на „Газпром“. От 2000 г. е генерален директор на „Газпроминвестхолдинг“, която се занимава със събиране на дългове от клиентите му или трансформирането им в собственост.

В Русия контролира влиятелния в. "Комерсант". През 2006 г. вестникът бе купен от бизнесмена Алишер Усманов. Сега издателската група издава в. „Коммерсант" и няколко тематични приложения и списания, сред тях „Власт“, „Пари“ и „Огоньок“.

Женен е за прочутата треньорка по художествена гимнастика Ирина Винер. Освен това Усманов на Съвета към руския президента за подготовката на Олимпиадата през 2014 г. в Сочи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джавахарлау (чист Българин)

    1 1 Отговор
    Алишер Усманов :))) Егати руското име и руската фамилия :)

    Коментиран от #7

  • 2 дедо стефчо

    2 0 Отговор
    Уф, авторът си го е написал, а кой от нас да чете :)
  • 3 Еркюл Поаро

    2 0 Отговор
    Това са пари на КГБ!
  • 4 Дидо

    1 1 Отговор
    Българските олигарси са агенти и доносници назначени за олигарси по подобие на руските. Само в Русия и в България го има това.
  • 5 до 4

    2 0 Отговор
    напълно си прав...много е смешно версиите на олигарсите как са започнали..били на магурата после дошла демокрацията и айдее юруш милиардери и съсредото4ена власт в тях, истината е 4е са ги избрали, просто техните престъпни профили са допаднали на ДС и КГБ като хора който трябва да движат бизнеса след реформите
  • 6 фвдф

    1 1 Отговор
    и няма и да видите осъден олигарх защото ги пазят като очите си а те знаят това и си правят абсолютно каквото искат като на4ин на поведение и обноски
  • 7 мартин акакка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джавахарлау (чист Българин)":

    @1 турски евреин е тоя хахаха