5 Септември, 2017 07:49 3 523 9

Задава се краят на династията Кастро (СНИМКИ)

  • куба-
  • фидел кастро-
  • раул кастро-
  • остров на свободата-
  • хавана

Куба започна 5-месечен преход, който се очаква да сложи край на управлението на семейство Кастро

Задава се краят на династията Кастро (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Куба започна вчера 5-месечен политически преход, който се очаква да сложи край на започналото преди близо 60 години управление на братята Кастро, предаде Reuters.

До края на този месец кубинците ще се събират на малки групи, за да определят своите кандидати за изборите за общински съвети на 22 октомври. Това е първото от поредица гласувания на местно, провинциално и, накрая, на национално равнище. На следващите етапи ще бъдат избрани членовете на провинциалните събрания и на парламента.

Очаква се до февруари новото Национално събрание на народната власт, еднокамарният законодателен орган, да избере председател на Държавния съвет и членове на влиятелния орган.

Задава се краят на династията Кастро (СНИМКИ)

86-годишният Раул Кастро, който понастоящем е председател на Държавния съвет, казва, че ще подаде оставка от поста дотогава, но се очаква да остане начело на управляващата Кубинска комунистическа партия. През 2008 г. той наследи като президент своя по-голям брат Фидел, историческия лидер на Кубинската революция от 1959 г., който се оттегли заради здравословни проблеми и почина миналата година.

Задава се краят на династията Кастро (СНИМКИ)

Раул Кастро започна поредица бавни и ограничени социално-икономически реформи. Кубинският лидер освен това постигна споразумение с предишния президент на САЩ Барак Обама за възстановяване на двустранните отношения.

От дълго време се очаква следващият председател на Държавния съвет на Куба да стане Мигел Диас-Канел Бермудес. 57-годишният първи заместник на Раул Кастро стои далеч от общественото внимание през последните години.

Задава се краят на династията Кастро (СНИМКИ)

Други партии освен комунистическата нямат право на участие в изборите за общински съвети и властите работят за възпрепятстване на избирането на опозиционни кандидати. Критиците определят изборите като безсмислено упражнение, целящо да създаде илюзия за демокрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говньо

    10 19 Отговор
    Дай им Боже ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 2 Ламбо

    26 9 Отговор
    ... и там ще дойде демокрацията няма само ние да страдаме я..

    Коментиран от #3

  • 3 Барчо

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ламбо":

    Ние винаги сме така. Криворазбраната цивилизация, криворазбраната демокрация, криворазбраната конкуренция. С всичко. И се чудим що в другите държави работят същите неща, а тук не.
    Напоследък когато е лошо в някоя държава, като в Украйна и стане преврат, вместо да дойдат демократи, идват престъпници.
  • 4 no name no face no number

    15 5 Отговор
    Че като има 100 безсмислени партии , които като вземат властта правят едно и също- това което им наредят господарите. То това да не бе да е истинска Демокрация. Демокрация е дума използвана като упойка за населението с цел отвличане на вниманието от актуалните проблеми на деня. Присвояване на средства , теглене на заеми и гласуване на закони удовлетворяващи олигархични политически и корпоративни интереси.
  • 5 Антитемерут

    10 8 Отговор
    И тук ни управляват комунисти , и там .....но те са по бедни от нас . Нармална заплата е за куба е 12.$ . Един пирон не можеш да намериш по магазините. Всичко е кът, като едно време тук и по зле.
    Те затова са равни бедни всичките. Кви избори с една партия? Може поне да се делят на меки комунисти, твърди, мазни, олигофрени и камунисти хиени. И ето ти демокрацията, и няма ембарго. Смотани комунистически фанатици, що не освобождават политическите затворници. Никой неще сталинския комунизъм, щот гарантира мизерията. А биха били доста богати хора , осигурявайки туризъм за американците , целогодишно. Темерути.
  • 6 шофьорът

    14 3 Отговор
    То господ и на нас даде демокрация и какво стана, Свободия и безнаказаност. Следващата стъпка на нашата демокрация е анархията!
  • 7 onq s konq

    8 4 Отговор
    Kрай и на династията на Бесен Язовец, надявам се.
  • 8 Трезвомислещ

    13 2 Отговор
    Разликата между демокрация и диктатура е, че при демокрацията първо гласуваш, а после приемаш заповеди. При диктатурата не си губиш времето да гласуваш.
    Чарлз Буковски

    Коментиран от #9

  • 9 Патриот

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трезвомислещ":

    То вече и по време на демокрация изборите се знаят още преди началото. Кой ще е първи, втори, трети. Загуба на време и пари.
    Все пак обче трябва да се имитира "демокрация".