6 Септември, 2017 08:00 8 665 47

Когато САЩ изравниха Северна Корея със земята

  • северна корея-
  • сащ-
  • изравниха-
  • война-
  • бомбардировки-
  • бомби-
  • южна корея

От шест десетилетия насам режимът в Северна Корея пълни главите на хората с омраза към САЩ

Когато САЩ изравниха Северна Корея със земята - 1
Снимка: Wikipedia

Много неща липсват в Северна Корея. Но това го има в изобилие и функционира безотказно: пропагандата. Още в детската градина се насаждат омраза към САЩ и страх от "империалистическия агресор" във Вашингтон. Тази пропаганда функционира отлично, защото се позовава на колективния спомен за Корейската война. Тази война и до днес определя живота и светогледа на севернокорейците, включително и поради факта, че още не е приключила - мирен договор няма, от над шест десетилетия насам е в сила само военно примирие.

Началото

На 25 юни 1950 година севернокорейските войски преминават 38-ия паралел. С нахлуването си Пхенян цели да предизвика повторното обединение на Корейския полуостров. Казано в прав текст: Северна Корея сама предизвиква началото на тази война. Но когато сега американският президент Доналд Тръмп заплашва съвсем недвусмислено, че Северна Корея щяла "да се сблъска с неща, които изобщо не е смятала за възможно", това се вписва много добре както в пропагандата на Пхенян, така и в колективния спомен за събитията отпреди над шест десетилетия. А когато американският министър на отбраната Джеймс Матис обвинява севернокорейското ръководство, че "унищожава собствения си народ", пропагандата отново съживява болезнената национална травма. Защото между 1950 и 1953 година севернокорейците вече веднъж преживяха унищожение.

Навремето американските бойни самолети бомбардират Северна Корея в продължение на цели три години. Без изобщо да мислят за цивилното население, както твърди американският историк Брус Камингс, окачествил действията на САЩ като военно престъпление.

"Имахме пълно превъзходство, бомбардирахме всичко"

В онези години американците хвърлят над Северна Корея повече бомби и напалм, отколкото в битката срещу Япония през Втората световна война. По време на бомбардировките загиват 20 процента от цялото севернокорейско население, твърди генерал Къртис ЛеМей, който по време на Корейската война командва американските ВВС. В интервю от 1984 година той казва следното: "По един или друг начин изравнихме всеки град със земята. Също и някои градове в Южна Корея. Разрушихме дори град Пусан. По невнимание".

Подобна оценка прави и бившият американски външен министър Дийн Ръск, който по време на Корейската война отговаря за Източна Азия: "Между 38-ия паралел и китайската граница бомбардирахме всичко, което се движеше. Имахме пълно превъзходство във въздуха и изравнихме Северна Корея със земята". А в интервю от 1954 година главнокомандащият съюзническите войски генерал Дъглас МакАртър изразява съжалението си, че не е получил разрешение да осъществи плана си за приключване на войната в рамките на десет дни. Този план предвиждал хвърлянето на "30 до 50 атомни бомби". Освен това генерал МакАртър искал да превърне границата на Северна Корея с Китай в непроходима зона, като я опаше с петкилометров пояс от радиоактивен кобалт. Целта била да бъде осуетена по-нататъшна подкрепа за Северна Корея от страна на Китай. В крайна сметка обаче ООН и американското външно министерство отхвърлят плана на МакАртър.

Нечовешки жестокости

Към нелицеприятните исторически истини, които на Запад отдавна вече са забравени, но в съзнанието на севернокорейците са живи и до днес, спадат и масовите кланета. Като това в Но Гун Ри. Както стана ясно през 1999 година, американски войници са избили на това място стотици цивилни граждани, тръгнали да бягат от военните действия.

Още по-жестоки са антикомунистическите чистки, които провежда южнокорейската армия. Непосредствено след началото на войната са избити хиляди истински или просто предполагаеми комунисти и симпатизанти на Северна Корея. Със знанието и пред очите на американските офицери. Тъй като са засекретени десетилетия наред, докладите и снимките от тези престъпления виждат бял свят чак през 2008 година. Т.нар. Комисия за помирение, назначена от бившия южнокорейски президент Ро Мо Хюн, изчислява броя на жертвите на най-малко 100 000 души. За много от тези кланета неправомерно са обвинени севернокорейците. Но в интерес на истината трябва да се каже, че те също са провеждали кървави чистки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    110 26 Отговор
    Ами то и в моята глава е пълно с омраза към САЩ, без да живея в С.Корея. Така, че не виждам никаква пропаганда. Те учат децата още в детската градина, кой е агресора. А ние тук, само за няколко години, как да им обясним, какво представлява американския агресор!

    Коментиран от #19

  • 2 шумче

    12 26 Отговор
    Не е вярно, понеже е от Дойче Веле
  • 3 гостъ

    81 18 Отговор
    Хайде почвайте да пишете какви облъчени боклуци са корейците,и как америка е светлината в дъното на тунела...
  • 4 Мишо Бирата

    93 16 Отговор
    ... и един процент от написаното да е вярно - разбирам , че Северно Корейците не са луди (както се надпреварват да ни убеждават ), не са забравили (няма и как да стане) и Няма да простят!!! (Уви - заформя се як въргал там скоро!)
  • 5 Меч

    23 86 Отговор
    Идете да ядете само ориз и без никакви капиталистически екстри и боклуци.Да ви в червените кхмери!

    Коментиран от #7, #11, #14

  • 6 един

    67 22 Отговор
    Затова САЩ трябва да бъдат заличени от лицето на планетата. Дано по-скоро да се случи, като за това помогнат не само корейци, а и всички останали и накрая Господ да им прати едно цунами, един два урагана и да ги довърши.
  • 7 Трезвомислещ

    58 14 Отговор

    До коментар #5 от "Меч":

    От това което си написал, само две думи имат някакъв смисъл: Капиталистически боклуци!

    Коментиран от #8

  • 8 Мишо Бирата

    36 7 Отговор

    До коментар #7 от "Трезвомислещ":

    Приятел - приеми мисълта , че има "хора" на който им се плаща за пропаганда! Това са мижитурки на заплата тук - получават дребни центове и се изживяват като значими и фактор ... Просто игнор - не им вързвай!

    Коментиран от #9

  • 9 Трезвомислещ

    39 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мишо Бирата":

    Простотията не може да я игнорираш, защото- Където глупостта е образец, там разумът е безумие.
  • 10 Барчо

    61 7 Отговор
    И половината от тази статия да е истина, си е достатъчно да намразиш американските военни и най-вече политици. Това не е само военно престъпление, което са правили, а ....... нямам думи. Някои неща от статията ги знаех, за други се досещах. Не съм за война естествено, но ако има съм на страната на СК. Да избиеш 20% от населението на една държава само защото е направила опит да се събере със семействата си от другата страна!!!!! Това е геноцид. Дори оня дето държи АДА ще му попречи морала да го направи. Част от тези, които са преживяли ужаса до 1953 г и след това са все още живи и спомена е жив. Кой би искал да преживее този ад???? Ти. Ти.Ти или ти! Не! Ами тогава е съвсем естествено да се въоръжиш до зъби и да изгърбиш всеки, който дръзне да ти посегне.
    И не си мислете, че РЪКОВОДИТЕЛИТЕ на тази страна са без образование и не могат да четат и пишат. Ким Чен Ун е завършил висшето си образование не другаде, а в ШВЕЙЦАРИЯ!!!! Всички от висшия ешалон са завършили навън.
  • 11 Барчо

    63 8 Отговор

    До коментар #5 от "Меч":

    Може и само ориз да ядат там, но е истински. А ние ядем месо на 50 години от военновременния резерв на американците, мляко менте, кашкавал менте. Лапаме етата и консервантите. На първо място сме по заболявания не само в Европа. Преди нас са сомалийците, но това е само за сега. По смъртност преди нас са държави, където се водят войни, но това е само за сега.
    АКО ВЪОБЩЕ СИ ПРОЧЕЛ СТАТИЯТА ТРЯБВАШЕ ДА ТЕ Е СРАМ ВЪОБЩЕ ДА СЕ ПОЯВИШ, а ти чак си писал.
  • 12 Ярослав Станчев

    67 10 Отговор
    И после някой казваше,че Ким бил лудия.Не Ким е хвърлил ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки.Не Ким е имал план да хвърли 50 атомни бомби и да превърне една държава в ядрена пустиня.Не е луд Ким,на едно друго място са лудите,в Белия дом.
  • 13 ГОСТ

    37 5 Отговор
    ЗАЩО ЛИ С. КОРЕЯ СЕ ВЪОРЪЖАВА
  • 14 Пълно е с Тролове

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "Меч":

    Приличаш на натровен! - Виждал съм такива като теб преди 89 година. И тогава имаше такива, които пропагандираха омраза само че към запада. Сега има едни 1-2%, които прокламират за великолепния капитализъм и всички останали са низвегнати и мразени от дъното на душата твари ...
  • 15 Kcaniba

    54 7 Отговор
    В САЩ няма никаква пропаганда!!!
    Там имаш само тв канали с проправителствено мнение, няма френски, германски, камоли рукски филми и кино!!
    Тяхните си шедьоври са всеизвестни, ако действието на филма е в Москва, снима се в мизерните и затънтените райони под лъвов мост и в циганските райони на Букурещ.
    Руснаци и да има положителни и добронамеиени във филма, винаги са полуидиоти!!
    Ако са пък случайно в космоса - с допотопни желяза летят!!
    Европейците са някви изостанали сноби във филмите им и т. н.
  • 16 копеле

    6 21 Отговор
    А бе така е, САЩ си е агресор но ние трябва да сме с по силния винаги, защото сме минжетурки
  • 17 ууууууу

    9 46 Отговор
    Много червени тролове тук, бе! Щом симпатизирате на СК - ясно, че сте комунета в дъното на душите си атеистични! Безбожници! Антихристи!
    Вие сте скопени руснаци по нашата земя! Отивайте в Русия - там ви е мястото. От там дано ви пратят в Сибир!

    Коментиран от #22

  • 18

    7 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Затова САЩ трябва да бъдат заличени от лицето на планетата. Дано по-скоро да се случи, като за това помогнат не само корейци, а и всички останали и накрая Господ да им прати едно цунами, един два урагана и да ги довърши.
    тебе трябва да заличат от лицето на земята няма да обиждаш моята америка задник такъв
  • 19 OMG WTF

    8 22 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Твоята глава освен с омраза към САЩ е пълна и с бръмбари. Ама това е друг въпрос. :)
  • 20 Kcaniba

    8 22 Отговор
    ВИВА Пиночет! Излекува Чили от червената чума,ред е на останалата част от света!

    Коментиран от #28

  • 21 м-р Михов

    24 4 Отговор
    "По време на бомбардировките загиват 20 процента от цялото севернокорейско население, твърди генерал Къртис ЛеМей, който по време на Корейската война командва американските ВВС."

    Демокрация!
  • 22 Krugger

    26 4 Отговор

    До коментар #17 от "ууууууу":

    хахахаааа абе ей! Ако ти бяха срутили дома и очистили вашите с бомбени взривове и да ти направят родния град на пустиня без вода и смрад на л.на, щеше ли да ти знае толкоз балалайката?!
    Много ти е комфортно да кълвеш глупости на клавиатурата с вафличка в ръка.
    За съжаление, за голямо съжаление, корейците си имат реални мотиви. Тая смърт дето сее оръжейната индустрия на Чичо Сам през всичките тея години кой ще плати и на каква цена...
  • 23 Antimediator

    10 28 Отговор
    Северна Корея и Китай са правили абсолютно същото, така , че копейкаджиите да не варякат толкова !
    Северна Корея е обявена тогава от ООН за агресор и коалиция от армии / на 26 държави/ се сражават срещу нея.
    Ясно е , че искате да оплюете Запада, но трябва да си много невеж та да повярваш.

    Коментиран от #24

  • 24 Монго

    31 6 Отговор

    До коментар #23 от "Antimediator":

    Ако Северна България нападне Южна България с цел обединение, кой е агресора бе умник? Агресор ще има ако се нападне друга страна. Във гражданската война между севера и юга в Щатите кой е агресора?
  • 25 Киро

    8 22 Отговор
    А в интервю от 1954 година главнокомандващият съюзническите войски генерал Дъглас МакАртър изразява съжалението си, че не е получил разрешение да осъществи плана си за приключване на войната в рамките на десет дни. Този план предвиждал хвърлянето на "30 до 50 атомни бомби".

    Освен това генерал МакАртър искал да превърне границата на Северна Корея с Китай в непроходима зона, като я опаше с петкилометров пояс от радиоактивен кобалт. Целта била да бъде осуетена по-нататъшна подкрепа за Северна Корея от страна на Китай. В крайна сметка обаче ООН и американското външно министерство отхвърлят плана на МакАртър."
    Сега САЩ ще поправят грешката си и окончателно ще изравнят със земята тези комунистически боклуци

    Коментиран от #26

  • 26 Кики

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Киро":

    Кире, на такива като теб, които искат война им казвам, че не разбират от политика. Кратко, без много обяснения. Повечето такива са с американски глави на раменете.
  • 27 повръщам

    9 24 Отговор
    Повръщам като гледам колко симпатизанти има на СК. Всички комунисти, които пишете и защитавате Северна Корея, след няколко десетилетия, когато всички измрете, държавата ще почне значително да се подобрява. Вие и гнусното ви ограничено мислене, прости, елементарни, ограничени..

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Kcaniba

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "Kcaniba":

    Пиночет-Парашенко!!
    Славаукраинехероямслава!!!!
  • 29 мъка

    23 3 Отговор
    Как излезе тая статия баш днес когато празнуваме съединението?Ето на и хората искали да се съединят ама на крварите не им разрешили.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    6 21 Отговор

    До коментар #27 от "повръщам":

    Тези боклуци ни дърпат на долу като воденичен камък. Колко трябва да си тъп че да симпатизираш на северно корейските комунисти, не съм вярвал че може да има толкова глупави българи.
  • 32 Цар Вул

    5 10 Отговор
    До Барчо:Някога да си учил история?ВОЙНАТА Е ЗАПОЧНАТА ОТ КОМУНИСТИТЕ В КОРЕЯ НАЧЕЛО С КИМ ИР СЕН И С ПОДКРЕПАТА НА ЙОСИФ ДЖУГАШВИЛИ/СТАЛИН/,който накрая вдига ръце и се отказва да ги подкрепя!На няколко пъти войната е ту в южна ту в северна Корея!Даже северняците/начело с китайските дивизии/ са стигнали до края на полуострова,но след як пердах бягат и едва ги спасява Русия като заплашва Америка с война!Така се спира войната и се стига до сегашните граници!Пак с помощта на Русия и Китай!!Затова сега Ким-чо сега се зъби защото знае кой стои зад гърба му!!И защото хамериканците искат да обградят Русия отвсякъде и да я ликвиди-
    рат!Този маймун не им е приоритет!!С него могат за няколко мину-
    ти да приключат!!Напротив дават му помощи и то милиардни!Не ги защитавам защото съм РУСОФИЛ,но истината трябва да се знае ,а не да се интерпретира от неуки тъпи драскачи като тебе!!
  • 33 Васи Майтапа

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    "Разрушихме дори град Пусан. По невнимание".

    Това е гавра, започвам да разбирам Кимчо донякъде.
  • 34 Гьоте

    9 2 Отговор
    А това:

    "Освен това генерал МакАртър искал да превърне границата на Северна Корея с Китай в непроходима зона, като я опаше с петкилометров пояс от радиоактивен кобалт. Целта била да бъде осуетена по-нататъшна подкрепа за Северна Корея от страна на Китай."

    Кой е по-долен от двамата сега, я да видим. САЩ.
  • 35 Валхала Мур

    12 2 Отговор
    Паметта за Косово е къса, САЩ убиват безмилостно и нагло всички с радиационни бомби, четете да ви се опресни паметта:

    https://www.mont-press.com/index.php?issue=42013&kind=&article=33492&rank=4&short=&numb=

    Коментиран от #37

  • 36 могат и още

    3 7 Отговор
    Малко им е било, сега ако поискат ще им удвоят порцията....
  • 37 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #35 от "Валхала Мур":

    кво ти пишат сърбите го смятаи за вярно само в обратен план.те създадоха македонците по свои образ и подобие.има в нета пдоробна карта къде са бомбандировките с обеднен уран .над 90% са на територията на косово, тези дето са в сърбия пак са на територията на албанците в прешево и бояновац сърби почти няма.та как така албанците не боледуват от радиацията ,а тя обхваща само сърбите?

    Коментиран от #39

  • 38 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    времето на кореискта воина е наи-тежкия период на антикомунизъм.страха от нова световна воина е голям и събитията в корея водят до огромни свинщини,но рака се лекува понякога кардинално.руснаци и китаици трябваше да знаят, че въпреки ,че запада слуша туист и пие кока кола няма да има компромиси към ушанките и ватенките.сега ако да речем ал каида или идил успеят да разрушат да речем париж или чикаго ни чака същата ситуация.ще умрат милиони мюсулмански жени ,деца и старци.геибраковете няма да попречат по никакъв начин.та дано не се стигне до там.
  • 39 Трол

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Човек като те чете да се чуди за чий *** американците са ръсили обеднен уран върху албанци и как така са останали няколко от тях,че сега държавицата Косово да има жители.

    Коментиран от #40

  • 40 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "Трол":

    повечето американски танкове са произведени от детаили с обеднен уран.ако беше толкова вреден как мислиш дали американците щяха да ги монтират в собствената си техника?

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Трол

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    На Ейбрамса само бронята му е с обеднен уран. Давай другите детайли!
  • 42 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Ето ти Уикито да се ограмотяваш!
    Обедненият уран е уран, съставен основно от изотопа на урана 238U, в който количеството на 235U е по малко от 0,711%, колкото е неговото количество в природната уранова руда. Природният уран се състои от 99,27% U-238, 0,72% U-235 и 0,0055% U-234. Обедненият уран представлява количеството уран, останало след обогатяването на урана. В обогатения, който се използва за ядрено гориво и ядрени боеприпаси количеството е над 0,711%. Обедненият уран е много по-малко радиоактивен от природния или обогатения, но въпреки това като всички тежки метали е силно токсичен.

    Обедненият уран има висока плътност - 19,1 g/cm³ и се използва като противотежест в самолети и ракети и за радиационна защита. Военната индустрия го използва за бронебойни снаряди. Използването му за боеприпаси остава противоречив и спорен въпрос, защото все още няма надеждни резултати за влиянието му върху здравето на човека. Много специалисти считат, че някои здравословни проблеми и дефекти на ветерани от войната в Персийския залив през 1991 година се дължат на отравянето с обеднен уран.
    Десо ай да оставим тези неща за мъжете, що не ходиш във форума Мама бг?

    Коментиран от #47

  • 43 Све

    9 1 Отговор
    Къртис ЛеМей е най-големият изрод и по време на втората световна война.
    Корея няма нищо общо с това, което пишат
    А Ким знае, че без подготовка, го чака участта на Садам и Кадафи.
  • 44 реалист

    7 1 Отговор
    Що да е пропаганда ,когато историческата истина си е такава ,агресора винаги е САЩ . А иначе никой никога не е нападал САЩ.
  • 45 Ян Бибиян

    4 1 Отговор
    Цял свят знае че американската нация е съставена от самодоволни и с промити мозъци самовлюбени дебили.
  • 46 Morgoth

    3 0 Отговор
    Нещо немците се разлюбиха с американците и DW започна да разсъждава по-трезво ;)
  • 47 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    малко ли че част от бронята на американските танкове е от обеднен уран?ако бе толкова вреден що го слагат в ебрамсите?и що като си толкова умен не отговори на въпроса дето зададох ?защо боледуват сърбите ,а не албанците от рак въпреки че бомбандировките с обеднен уран са в алабанските зони.другото дето си го постнал е ясно ,но то не противоречи на казаното от мен.
Новини по държави: