Last news in Fakti

21 Декември, 2011 21:20 1 408 0

10 000 следваха траурния кортеж на Хавел (видео)

  • вацлав хавел

Преместиха тленните останки на президента в Пражкия замък

10 000 чехи следваха траурния кортеж с тленните останки на бившия президент Вацлав Хавел. Ковчегът беше преместен от бивша църква в Прага, която днес е седалище на фондацията му "Визия 97", в Пражкия замък, където в петък ще се състои траурната церемония, съобщи АФП.

Бившият чешки президент почина в неделя на 75-годишна възраст във вилата си в северна Чехия, където се възстановяваше от тежка пневмония от средата на юли.

Ковчегът беше транспортиран с черна кола с два венеца, а зад него вървеше вдовицата на Хавел - Дагмар Хавлова и други членове на семейството му, както и негови приятели. Хавлова лично прикани чехите да се присъединят към този кортеж и над 10 000 души откликнаха на призива й.

Първият етап от шествието приключи в казармата на гвардейците на Пражкия замък. Там ковчегът беше прехвърлен от катафалката върху лафета на оръдие, теглено от шест черни коня. Това е същото оръдие, върху чийто лафет беше транспортиран ковчегът с тленните останки на първия президент на Чехословакия Томаш Масарик /1918-1935/. Той почина през 1937 г. и погребението му беше в Прага.

След това кортежът се насочи към Пражкия замък, официалното седалище на чешкото президентство. Там ковчегът ще бъде изложен във Владиславската зала, шедьовър на късното готическо изкуство и сцена на избора на Хавел за председател на парламента на Чехословакия на 29 декември 1989 г. При влизането си в замъка ковчегът беше съпровождан от 600 военни, развяващи исторически знамена.

 

Втората част от траурното шествие се състоя в присъствието на чешки лидери, сред които и президента Вацлав Клаус. По-късно днес той ще произнесе реч във Владиславската зала.

Днес навсякъде в Чехия знамената са спуснати наполовина в знак на траур, който ще продължи до петък. Петък ще бъде траурен ден и в Словакия. Хавел бе държавен глава на Словакия преди разделението на Чехословакия.

Редица чужди лидери се очаква да пристигнат за траурната церемония в Прага. Сред тях ще са френския президент Никола Саркози, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, съпругът й, бившият президент Бил Клинтън, и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Очаква се да пристигне и бившият лидер на профсъюза "Солидарност" и бивш полски президент Лех Валенса.

Словакия ще бъде представена от президента Иван Гашпарович и премиерката Ивета Радичова, а Русия, чиято политика бе често критикувана от Хавел, ще изпрати Владимир Лукин, посредник за човешките права на президента Дмитрий Медведев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА