14 Септември, 2017 10:58 5 052 13

Турция вече разчита на оръжия - собствено производство

  • турция-
  • оръжие-
  • армия-
  • реджеп ердоган-
  • с-400

Анкара е намалила наполовина зависимостта си от чужда техника в областта на отбраната

Турция вече разчита на оръжия - собствено производство - 1
Снимки: БТА/АP

Турция обезпечава нуждите си от оборудване в армията с над 60 на сто местно производство, съобщи заместник-министърът на отбраната Шуай Алпай, цитиран от в. "Стар".

Повод за публикацията е участието на Турция на най-големия в Европа панаир за сигурност и отбрана DSEI в Лондон. При това, както изтъква медията, Анкара е присъствала на изложението в британската столица не като клиент, а като производител. Страната е участвала с 28 фирми в областта, а щандът й е бил най-големият на панаира.

Цитираните от Алпай данни означават, че Турция е намалила наполовина през последните години зависимостта си от чужда техника в областта на отбраната. Докато преди 15 години зависимостта на Турция от чужда техника в отбраната е била приблизително 80 на сто, днес този дял е сведен до под 40 процента.

Алпай окачестви развитието на страната в тази област като "история на успеха" и изтъкна ролята на президента Реджеп Ердоган.

"Тези неща се случиха благодарение на това, че президентът стои лично зад тях. В противен случай всеки щеше да дърпа настрани и никой проект нямаше да се превърне в продукт", заяви той.

Самият Ердоган междувременно обеща да снабди армията с нови оръжия в борбата срещу терористите и също даде да се разбере, че Турция ще продължи да насърчава местното производство.

Турция вече разчита на оръжия - собствено производство

"Ще направим всичко необходимо, за да запазим тази държава. Ще направим това с въоръжени безпилотни самолети, с танкове и оръдия. Ще го направим, като оборудваме нашите сили за сигурност с всички нужни оръжия", каза Ердоган на среща с кметовете на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара, пише "Хюриет".

Президентът също така критикува реакцията на съюзниците на Турция от НАТО заради решението на Анкара да се сдобие с ракетни комплекси "С-400" от Русия, като заяви, че сделката ги е довела до лудост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    11 10 Отговор
    Нека оплюването да почне сега :)
  • 2 Работник

    9 21 Отговор
    Цигани

    Коментиран от #6

  • 3 Kcaniba

    26 3 Отговор
    Турция опрелено става доста самосиоятелна...

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    И опасна.

    Коментиран от #7

  • 5 КАСАПИН

    10 15 Отговор
    Много ясно се виждат" фините"шевове, на това чудо на техниката, което сигурно ще се превърне в подводница, хората са казали нищо тюрк освен боза баклава и килими.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Най опасните са САЩ - факт!!!
    Но нашите сульо и пульо обявиха не опасната опасната Турция, а Русия за враг на България!!!
    Те са най опвсни за България, ако питаш мен.
  • 8 наблюдател

    8 9 Отговор
    Въоръжавай,те американците подготвят вече кюрдите за да си вземат независимоста.Ще видим дали американско и израелско оръжие в комбинация с 30 -40 милиона кюрди няма да се окажат дръвцето,което ще гризне самозабравилото се диктаторче мечтаещо само да си прави самолетоносачи и ядрени ракети.
  • 9 Грос

    4 8 Отговор
    То и ХИТЛЕР беше въоръжил Германия до зъби, но всички знаят края на третият райх в случая краят на тУРция.
  • 10 ХАСАН

    11 2 Отговор
    Браво на Турция...щом скапана Белгия ,Австрия ,Холандия си правят саиолети и кораби защр велика Турция да не може??!!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Русчуклия

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    Защо Белгия, Австрия и Холандия да са скапани бе Хасане? (Според тебе де)
  • 12 уйо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    Нито е велика, нито ЕС има скапани държави. Мустаксрият ти диктатор затова ли купува масово руските с400, че умее да прави оръжие? Да сглобяваш готови части не е баш да произвеждаш оръжие.. но както всяка дума на твоя вожд е лъжа, та нищо чудно за поредната популистка новина.
  • 13 Хасан

    1 0 Отговор
    Една дума не знам дали си чувал ..визия,политическа визия...човека като лидер слага цели,прави визия за разеитие на обществото си...какво лошо има в това
Новини по държави: