23 Декември, 2011 06:10 1 093 0

Желев, Стоянов и Младенов изпращат Хавел

  • хавел-
  • прага-
  • мвнр
Желев, Стоянов и Младенов изпращат Хавел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи Николай Младенов и президентите Желю Желев и Петър Стоянов ще кажат последно сбогом на президента Вацлав Хавел на траурна церемония в Прага, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Държавното погребение на символа на „Нежната революция“ ще се състои в петък, 23 декември в катедралата „Свети Вит” в Пражкия замък, на което ще присъстват стотици лидери от цял свят.

Легендарният чешки лидер почина на 75-годишна възраст на 18 декември.

Хавел е известен дисидент, демократ и защитник на човешките права по време на комунистическия режим. Той е последният президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чехия (1993-2003). Помага на мирното разделяне на Чехословакия и за въвеждането на пазарна икономика. 13-годишното му пребиваване във властта минава под знака и на други важни промени – приемането на страната в НАТО и започването на присъединителния процес към ЕС. 

Вацлав Хавел става политически активист пред 60-те години на миналия век. Решението му да се бори с комунистическия режим се затвърдява след събитията, известни като Пражка пролет, при които се стига до съветска окупация за кратко. Хавел участва с създаването на т.нар. „Харта 77“, която се превръща в манифест на опозицията. 

Освен политик, Хавел е и драматург - автор е на около двадесет пиеси и много есета.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА