Last news in Fakti

25 Септември, 2017 07:57 2 134 0

Исторически резултати в Германия

  • германия-
  • избори-
  • агенла меркел

Излязоха последните данни след изборите

Исторически резултати в Германия - 1
Снимка: БТА/AP

Рекордни шест партии влизат в състава на новия германски парламент. Това показват последните данни от германските парламентарни избори, публикувани от ARD.

Христиандемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел получава 33% от гласовете. Консерваторите обаче получават най-малко гласове в следвоенната история на Германия.

Социалдемократите получават подкрепата на между 20 и 20% от гласоподавателите. Техният лидер Мартин Шул обяви, че няма да се фокусира върху реновирането на партията. Той най-вероятно ще остави друг да ръководи парламентарната група в парламента. Шулц обяви, че неговата партия ще излезе в опозиция, което най-вероятно изключва евентуална коалиция с победителите.

13% от вота получава крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“. Пробива на крайната десница предизвика и протести по улиците на Германия.

В парламента влизат още Свободните демократи и Зелените. Това е първи път от 1953 г. насам, в който в парламента на Германия ще има 6 партии.

Меркел най-вероятно ще търси коалиция със Свободните демократи и Зелените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: