Last news in Fakti

25 Декември, 2011 15:16 11 614 10

Арестуваха игумена на атонския манастир “Ватопед”

  • ватопед-
  • атон-
  • ефрем

Архимандрит Ефрем е разследван за сделка с държавата за размяна на терени

Игуменът на атонския манастир “Ватопед”, който е обвинен в злоупотреба, пране на пари и даване на фалшиви показания при сделка с държавата за размяна на терени, бе арестуван вчера и поставен под охрана в неговата монашеска килия,  предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.

Игумен Ефраим твърди, че е настинал и има висока кръвна захар. Решение дали да бъде прехвърлен в болница към затвор ще бъде взето след Коледа.

В края на август 2008 г. сделките между държавата и светогорския манастир “Ватопед” скандализираха гръцкото общество, след като излезе наяве, че 75 държавни имоти в Северна Гърция – например, площ от 10 000 кв.м. около град Урануполи на Халкидики, много добри парцели в Солун и други, са били дадени от държавата на манастира “Ватопед” в замяна за езерото Вистонида и земите около него, които манастирът по доста спорен път е доказал, че му принадлежат.

Разкритието предизвика остри политически реакции дори в самата управляваща тогава партия Нова демокрация. Цялата опозицията обвини правителството, че отчуждава държавна собственост чрез манастира. Скандалът със заменките между правителството и манастира доведе до оставките на трима министри и предизвика истинска буря в гръцките медии.

Случаят “Ватопед” беше поредният в серията скандали, които се стовариха върху правителството на консерваторите през последната година от управлението му. В комбинация с тежките последици от икономическата криза, които преживява Гърция, доведе до свикването на предсрочни избори, които върнаха на власт социалистическата партия ПАСОК.


Имотната сделка бе отменена от консервативното правителство след острата обществена реакция, но все още остават някои законови въпроси, които отлагат пълното възстановяване на държавната собственост.

Срещу игумена Ефрем, монаха Арсений и председателя на първоинстанционния съд в Родопи Мария Псалти беше възбудено наказателно преследване за нарушаване на тайнството на съдебна процедура и нарушаване на служебните задължения за г-жа Псалти и за морално съучастие в горните престъпления за Ефрем и Арсениос.

Игумен Ефраим бе оставен на свобода, след като даде показания по случая, защото прокурорът и съдия-следователят не успяха да постигнат съгласие за това дали той да бъде изпратен в затвора или пуснат под гаранция. Състав на апелативния съд реши в петък, че игуменът трябва да бъде арестуван, защото може да се укрие.

Според адвокатите на монаха той е бил готов да се предаде доброволно, но очевидно властите не са разчитали на тези уверения, защото през цялата нощ в петък и през деня в събота кораби на бреговата охрана кръстосваха морето около Атонския  полуостров, а полицията проверяваше на контролно-пропускателните пунктове в двата най-близки града преминаващите автомобили и мотоциклети, отбелязва АП.

Някои политици от консервативната партия заявиха, че са ужасени от ареста на игумена, но лидерът на партията Андонис Самарас, който не бе замесен в скандала, се въздържа от коментар.

В 20-те години на миналия век по-голямата част от недвижимите имоти (земеделски земи, гори, сгради, в това число и брегова ивица) на светогорските манастири, намиращи се на територията на (тогава) Кралство Гърция извън чертите на Атонския полуостров, са били одържавени, за да се оземлят стотиците хиляди бежанци, идващи през онези години в Гърция от Турция и други страни. Тогава и българският Зографски манастир е загубил много имоти, включително и на остров Тасос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    4 0 Отговор
    църквата и поповете най-големите препъни камъни в историята на 4ове4еството.....мафиоти и п....ска организирана престъпна група....най-големите грешници в контекста на християнството
  • 2 croww

    0 0 Отговор
    za bradat i edni kolqno v 4uturata mu
  • 3 Не съди за да не бъдеш съден!

    1 1 Отговор
    Всъщност игуменът е съден за това , че се е преборил да бъдат върнати манастирски земи от държавата!
    Разбира се съдът ще прецени дали е станало по законен начин, а не воят на безбожници.
  • 4 sursur

    0 0 Отговор
    Ееееееееееееееее и тия влезоха в бизнеса,безсрамници
  • 5 илко илков

    0 0 Отговор
    вече няма нищо свято
  • 6 вили

    0 1 Отговор
    Честита коледа, ще минат малко дни и ще се окаже че съдията е направил ,грешка -този монах е с много развит ум към бизнеса, съвсем наскоро беше приет от Путин, има хора на който не им харесва това , и неса и християни, а са невярващи това беше скроено за да обидят празника на християните, лека вечер и весели празници
  • 7 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    То те никога не са излизали от бизнеса, как тогава да излязат...
  • 8 Дидо

    1 0 Отговор
    Дойде им времето на тези брадясалите до болко влюбени в христа. Всичко е фалш . Мафия зад расо . Не ги е срам по този начин да злоупотребяват . Всички в затвора .
  • 9 eeeeeeeee

    0 0 Отговор
    ами хубаво ама няма да стигнат затворите, ако решим да приберем и политиците, крадци тогава пак ние ще платим-весели празници
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.