Last news in Fakti

6 Октомври, 2017 14:03 939 1

Кампания за забрана на ядреното оръжие печели Нобел за мир

  • нобелова награда-
  • нобелова награда за мир-
  • нобел-
  • осло

Призът ще бъде връчен на 10 октомври в Осло

Нобеловата награда за мир за тази година печели Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN), съобщиха световните агенции.

Наградата на стойност 9 милиона шведски крони (1,1 милиона долара) ще бъде връчена на 10 декември в Осло.

Норвежкият Нобелов комитет награждава базираната в Женева организация "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".

Комитетът е избрал организацията измежду повече от 300 предложени кандидатури. Огласяването на наградата е кулминацията на тази седмица, в която бяха обявени новите нобелисти в областта на медицината, физиката, химията и литературата.

Норвежкият комитет не дава информация кои са били кандидатите за отличието за мир, но уточнява, че са били предложени 215 души и 103 организации. Анализатори предполагаха, че сред основните претенденти са сирийската доброволческа хуманитарна организация "Белите каски", наред с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за ролята им за сключването на сделката за иранската ядрена програма.

Първата Нобелова награда за мир е присъдена през 1901 г. Оттогава призът е връчван 98 пъти, като в общо 19 години не е присъждан - например в годините на Първата и на Втората световни войни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя

    0 0 Отговор
    няма личности,сега раздават премия на различни нпо ла-на...били те срещу ядрено оръжие ,абе кой ги слуша..
Новини по държави: