Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 07:00 2 296 12

Визова криза между САЩ и Турция

  • турция-
  • сащ-
  • криза-
  • визи-
  • дипломация

Дипломатически искри между Вашингтон и Анкара

Визова криза между САЩ и Турция - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Съединените американски щати и Турция преустановиха голяма част от визовите услуги помежду си, което е поредна размяна на искри между двете страни, съобщи Би Би Си.

Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон обявиха, че временно спират голяма част от визовите услуги, като казаха, че трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал.

Новината идва дни, след като служител на американското консулство в Истанбул беше арестуван от турските служби. Анадолската агенция предаде, че задържаният е турски гражданин.

Вашингтон осъди ареста и посочи, че той ще окаже негативно влияние на двустранните им отношения с Анкара. Американската дипломатическа мисия обяви, че временно спира всички „неимиграционни визови услуги“.

След опита за военен преврат в Турция се стигна до размяна на искри между двете страни. Анкара поиска от Вашингтон екстрадирането на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, посочен за организатор на пуча.

Американското правосъдно министерство все още не е дало положителен отговор на искането, посочвайки, че няма ясни доказателства, уличаващи вината на Гюлен, който дълги години бе дясна ръка на Реджеп Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    8 7 Отговор
    Кризата между двете държави ще става все по-голяма. А помощта на Турция за опозицията на Асад постави нашите путинофили отново в наведено-разкрачена поза. Сега чакат опорни точки, за да знаят какво да пишат!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Хасан

    14 8 Отговор
    Тия балами ще изпуснат Турция..ще мине при Русия и Китай...Европа. и Сащ се управлява от некадърници..няма го визията на Кисинджър..

    Коментиран от #4, #6

  • 3 ГОСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    ПЕНЬО, ХОДИ СЕ ИЗЯВЯВАЙ В БИГ БРАДЪР. ПАЦАТА ЩЕ ДОЙДЕ СКОРО
  • 4 Morgoth

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Турция вече е изпусната, но пътя и за съжаление не изглежда да е пътя на Русия, а този на Иран.
  • 5 лилипутин

    13 4 Отговор
    бъдещето на турция е азия ,а не в западния свят.

    Коментиран от #8

  • 6 jambazina

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Защото едните предлагат партньорство, а другите - васалитет.
  • 7 Пеньофоб

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Вземи читал и памук и бегом към Белия дом да забавляваш Тръпков.
  • 8 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "лилипутин":

    Да но горко му на залязващия Запад срещу милиард и половина китайци,руснаци с атомни бомби и милиар и половина мюслюмани под лилерството на Турция..жалко просто...Европа ще стане периферия ,като залязваща провинция

    Коментиран от #9

  • 9 Стефчо

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Международната политика се управлява от търговски интереси и ми се струва, че Китай ще е партньор на САЩ за дълго време, но Турция и шепа неграмотни мюслита няма да ги бъде.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    4 0 Отговор
    Китай не е партньор ами е конкурент на Сащ...за Сащ няма такива понятия като партньори ..има страни които вече са подчинени на американските интереси и страни които трябва да бъдат подчинени...
  • 12 Гинеколог

    0 0 Отговор
    ПентаГона започва да става смешен... Военните самолети, които стреляха по протестиращите и парламента в Анкара излетяха от американската военна база в Инджирлик (по време на опита а преврат миналата година). Я си представете, че от американска военна база в България излетят военни самолети и бомбардират Народното ни събрание! Що за интереси гони пентаГона е ясно. Не е ясно само, защо се учудват, когато реакцията относно техните действия става адекватна!
    Не защитавам турците. Но в този случай, реакцията им ме изкефи, въпреки че очаквам сериозни пакости в резултат на тази реакция на комшиите.