10 Октомври, 2017 17:43 12 739 25

Вучич пред Ердоган: Не сме 1389 година!

  • александър вучич-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сърбия-
  • визита-
  • 1389-
  • белград

Среща на високо ниво в Белград

Вучич пред Ердоган: Не сме 1389 година! - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Вече не сме 1389 година, както някои мислят. Сърбия смята Турция за приятел. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, който прие турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Двамата лидери се срещнаха в столицата Белград, в която мерките за сигурност са драконовски. Вучич посочи, че отношенията между двете страни ще бъдат по-добри в бъдеще, съобщи радио „B92“.

„Вече не сме 1389 година, както някои мислят, а сме 2017 година. Искаме възможно най-добрите отношения с Турция, защото те са важни за интересите на Сърбия“, заяви Вучич.

През месец юни 1389 година се е състояла битката между християнската коалиция, предвождана от сръбския княз Лазар Хребелянович, и османските турци. Турският султан Мурад I загива, но турците печелят битката.

Александър Вучич заяви също така, че Сърбия осъжда опита за военен преврат в Турция и изрази солидарност към избраната от народа власт в лицето на Ердоган. „Сърбия няма нищо общо с Гюлен. Никога няма да подкрепим тези, които искат да свалят законно избраната власт“, каза сръбският лидер.

Сръбският президент подчерта, че двете страни имат много общи интереси в региона. Турция и Сърбия подписаха споразумение за ревизия на договора за свободна търговия, меморандум за сътрудничество на двете правителства, споразумение за сътрудничество в областта на горското стопанство и водите.

Подписани са още протокол за сътрудничество в областта на енергетиката и документи за сътрудничество в урбанизацията, писмо за намерения за засилване на сътрудничеството в областта на транспорта и инфраструктурата, споразумения за сътрудничество в областта на образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опасно

    48 27 Отговор
    Кажи Сърбин и повече не говори. Предател.

    Жалко, че са християни, като Нас.

    Коментиран от #16

  • 2 Asparuh

    43 18 Отговор
    По това време Сърбия е била най-силна на Балканите и е тяхна вината, че не са спрели турците. България е била разделена и слаба.

    Коментиран от #24

  • 3 Георги

    42 9 Отговор
    Както всички сърби брато,брато и с ножа в гърба май... Де..а

    Коментиран от #5

  • 4 РАДЕВ

    43 18 Отговор
    на сръбин и турчин вера да немаш

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Вучич

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Георги":

    Епа да не 1912? Вече е дваесе седамнаесе!
  • 6 реалист

    34 13 Отговор
    Пак са на грешната срана ... От сърбин друго не можеш да чакаш .
  • 7 Хасан

    17 31 Отговор

    До коментар #4 от "РАДЕВ":

    А то българина е многоооо честен!??

    Коментиран от #10

  • 8 мнение

    26 5 Отговор
    Четете историята и ще разберете, че християнскака войска е победила. На следващия ден, след битката, новият султан, с отряд от около 40 човека, е търсил сред мъртвите един от братята си и случайно налита на десетина човека от елита на християнската войска, които са тръгнали към близкия манастир да запалят свещи в чест на победата. В завързалата се битка елитът на християнската войска е избит и войската им веднага нападната. Обезглавената войска се разпръсква като се уговаря среща на Видовден след години и стотици години. По време на робството турците са преиначили историята с тази битка, но празникът Видовден е останал.

    Коментиран от #13

  • 9 брей,брей

    29 22 Отговор
    Цялата работа е че Путин се гушна със султана заради газта,нищо че тия им опушкаха самальота... ,а сърбите играят по руска балалайка и да не са по-назад...
    П.П. А да -русофилчетата-да не забравите минусите...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 antimediator

    11 9 Отговор
    Интересно къде на друго място може да иде ?!
    Същото се отнася и до Путин.
  • 12 Све

    11 7 Отговор
    Чета коментари, като
    От селска кръчма когато всички са пияни и много знаещи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госпожицата​.

    11 8 Отговор
    А що чалга радиата пускат сръбска музика,да не би те да слушат в колата си българска...
  • 15 Барчо

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "РАДЕВ":

    Що не включиш и българин??2 Оня ден бехме с ония, вчера с други, днес с тия, а утре кой знае с кои. За съжаление е истина. Или да ти ги напиша по години???
  • 16 Димитър

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "Опасно":

    Сърбите са много подла нация и винаги са ни мразели до ден днешен.Спомнете си първата световна война
  • 17 Истинa

    15 14 Отговор
    Дaдохме коридор дa бомбaрдирaт сърбия ниеги предaдохме те помнят товa и зaтовa нимрaзят
  • 18 стоян георгиев

    14 5 Отговор
    тва е за всички любители на лепа брена и плескавиците дето сега ще обяснят кви убавци били сърбите.това е битката с която
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB_(1396)
    българия пада под турско.основния играч в нея е сърбия срещу европа в турска полза.за тази битка трябва да знае всеки българин преди да си пуска лепа брена или да си купува евтин кашкавал от пирот.за сравнение българския цар иван шишман отказва да прати воиски на косово поле срещу сръбската християнска воиска .този акт му струва живота и трона!
  • 19 Ильо войвода

    6 18 Отговор
    Сърбите са семпли създания и никога няма да се оправят!
  • 20 Мари

    7 6 Отговор
    Ние какви сме ?
  • 21 Хасан

    3 21 Отговор
    Сърбите не обичат българите ,защото сърбите са славяни а българите славянизирани тюркски аварски племена
  • 22 Аватар

    3 2 Отговор
    Много си отворен бе историко
  • 23 Русчуклия

    7 1 Отговор
    Учудва ме колко лесно слагаме всичко под общ знаменател, като много често обвиняваме други за нашите невзгоди, вместо да обръщаме внимание на това, което се случва около нас и анализираме правилно за да си разработим стратегия, защитаваща нашите национални интереси (и икономически, и политически). Срещнали са се сърбите и турците, а ние сме седнали да олюваме и едните, и другите. Не е ли по-добре вместо да се концентрираме върху исторически проблеми, да мислим какво да им изнасяме на комшиите?!?... Как да станем по-силни икономически! Повярвайте ми, ние Сме в състояние да станем ключов играч на Балканите! Например в енергетиката! Ние сме единствената държава в региона, произвеждаща повече електроенергия, отколкото ни е потреблението. С разумна политика в енергетиката (а не за сметка на българските потребители) можем да изнасяме тази стратегическа стока! И не само! Сигурен съм, че вместо да се караме комшиите, ако наблегнем на неща, с които да сме си взаимно полезни, можем да възродим националната си икономика!
  • 24 за матриала

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Asparuh":

    Смени си ник'а, че не ти подхожда! Хан Аспарух едва ли е хленчил и обвинявал другите в това, че някой някого не е успял да спре! Надявал се е само на собствената си сила! Не случайно построил столицата ни Плиска на голо поле, където няма природни препятствия за противника! Това е решение на велик пълководец, който с това си поведение казва на противника: "ела, ако ти стиска!", а не като теб, ама едикой си не ми спря врага, та затуй изядох калая...
    Та, смени си ник'а... Не ти подхожда..
  • 25 Факт неоспорим

    7 2 Отговор
    Нас ни мразят и сърби и гърци и така наречените македонци- на славен гей потомци. Но най-лошото е, че и ние самите се мразим един друг и от никъде взорът надежда не види.
Новини по държави: