Last news in Fakti

17 Октомври, 2017 00:01 2 808 31

Орхан Памук: Унищожиха любимия ми Истанбул

  • орхан памук-
  • турция-
  • истанбул-
  • унищожиха-
  • град-
  • писател-
  • политически

Вече не мога да живея там, заяви писателят

Нобеловият лауреат Орхан Памук заяви, че за него вече е невъзможно да живее в Истанбул поради политически съображения, съобщи италианското издание „Ла Стампа“.

Турският писател, който от години живее в Щатите и преподава в Колумбийския университет, заяви, че през последните 15 години в Истанбул са настъпили много негативни промени.

„Унищожиха любимия ми Истанбул“, каза Орхан Памук. По думите му градът се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен. „Там е моят дом, но вече не мога да живея политически там“, добави той.

Нобеловият лауреат разкри, че Турция трябва да гледа на запад в бъдеще. „Днес в Истанбул няма свобода на словото и това ме побърква“, заяви Орхан Памук.

През 2006 година той получи Нобелова награда за литература. Едни от най-известните му романи са „Името ми е червен“ и „Сняг“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    13 8 Отговор
    препоръчвам романа сняг на всеки които се интерасува от турция,особено на хасан!

    Коментиран от #27

  • 2 Ковбои

    4 13 Отговор
    Орхан моля не въръштай във турция по вече хора не те харесва

    Коментиран от #3

  • 3 s.s.s

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ковбои":

    Мисля,че трябва да оправиш правописа си.Говори и само от свое име,че не харесваш Памук.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    4 13 Отговор
    Мерси Георги..ще прочета...но интересно защо на Орхан Памук все му задават политически въпроси,за Ердоган отколкото за творчеството му..той се превръща в проводник на западната културна асимилиционна политика

    Коментиран от #6, #19

  • 6 Спиро

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Значи, всички турци трябва да разсъждават като Ердоган. Ако някой има свое мнение за това, как трябва да изглежда Родината му, то той е проводник на западни интереси?
    Човече, това си е чиста форма на диктатура. Това му е проблема на Гюлен. Не се занимава с преврати, но беше много удобен за нарочване от Ердоган. На Ерджеповеца много му трябваше външен фактор. То не бе Гюлен, не бяха холандски и немски журналисти.... та дори и училищни и университетски преподаватели в самата Турция.
    Курсът е сменен.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Спиро":

    Гюленистите са от така наречените ”комитети за борба с комунизма”..това са организации създадени по време на студената война ръководени от Цру...като талибаните в Афганистан...винаги са били проводник на западни интереси...тогава когато турските интереси се сбъскаха с западните тях ги задействаха..опити за убийство,терористични атентати,бомби,убийства на видни общественици,опит за преврат..това са все средства за заплашване

    Коментиран от #8, #9

  • 8 турция е любовта на асан

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    асане, ти си по-голям националист от режеп. Всичко различно от в Турция е проводник на нещо друго. Това не е светска държава, за съжаление този модел има временен ефект, но после става зле.
  • 9 Спиро

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ататюрк и той ли е бил такъв?
  • 10 ЪРП

    6 1 Отговор
    А, ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ,ЧЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ЕРДОГАН И ГЮЛЕН СА БИЛИ ПАРТНЬОРИ И ПРИЯТЕЛИ, ИЗПОВЯДВАЩИ ЕДНИ И СЪЩИ ЦЕЛИ И ИДЕОЛОГИЯ ЗА НЕООСМАНИЗЪМ НА ТУРЦИЯ ???????
    ХАСАНЧОТО НИ ИМА ЛИ НЕЩО ДА НИ РАЗЯСНИ ПО ВЪПРОСА?

    Коментиран от #11

  • 11 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    Неосманизъм ??? Мислите ли че Франция се отказа от колоните си в Африка и желанието на Наполеин да бъде лидер в Европа, мислите ли че Германия се отказа от мечтата на Хитлер да властва в Европа????,Или пък Русия се отказа от имперските си амбиции...не....що Турция да се откаже
  • 12 Наш от село

    5 2 Отговор
    Хасанче няма да те питам защо не си отидеш в Турция защото от 9 кладенци
    Вода ще ми изкараш , Затова направо ти го препоръчвам горещо ходи си в Турция и си живей райският живот що са занимаваш тука с глупости ??????

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    4 3 Отговор
    Руската империя,Съветския съюз и Путинова Русия нямат ли една съща цел ..Силна руска империя?!
  • 14 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Наш от село":

    Помагам за естествения прираст на страната и за икономическия разстеж .не съм потребител а съм производител на идеи и стоки ..

    Коментиран от #30

  • 15 Хасан

    4 5 Отговор
    Косовари,черногорци ,кюрди могат да си имат държава но каталонци,баски ,шотландци,ирландци,кипърски турци не могат,?не е ли това двоен стандарт
  • 16 Киро

    3 2 Отговор
    Айде, пак "хасан" на амбразурата


    Хасанчо, на всеки вече си ясен, че не си турчин, а някакво жалко провокаторче, пишещо тук под ВСИЧКИ статии за Турция, винаги и без отсъствия!

    Интересно ми е кой ти плаща за постоянното присъствие и провокации?
  • 17 Хасан

    4 2 Отговор
    Айляк...нали събирам коли в Германия за автоджамбазите в България...и така..много свободно време в офис фургона..хаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    прочети романа хасанчо.в него автора обяснява много подробно кво е турското общество и как е сепарирано от националисти ,мюсулмански ортодокси,кюрди ,комунисти и интелигенция свързана с европа и сащ.естественно наи-малко са интелигенцията и наи-много ортодоксалните мюсулмани,но има едно голямо но!!!!!основно продуктивни са именно тези с акъла,а не тези с чалмите.ако турция загуби първите ще се превърне в обикновенна мюсулманска страна.разбираи мизерия,ла..а и пълно невежество и безпътица.та препоръчвам ти романа.иначе памук има проблеми с турските власти много отдавна,щото е един от малкото известни турци признаващи арменския геноцид,а сега с новите арести и смяна на политическата обстановка там за него става невъзможно да се върне.жалко за турция!

    Коментиран от #20, #26

  • 20 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Турция все пак е една бивша империя...и е държава уникат...разбира се че има много политически и културни течения...след революцията и белогвардейците са идвали в Истанбул и Трочки...и полски емигранти и евреи...и българския цар и бежанци от Хитлер ,Асад ,Саддам,Хумейни...не мога да разбера защо си така антиислямски намстроен...има арабски ислям,ирански ислям ,африкански,афганистански...но има и турски...не мога да разбера защо трябва да ценя автор който пише и хвали не своята ами западна култура?! ..

    Коментиран от #28

  • 21 Хасан

    2 3 Отговор
    Геноцид е правен термин и влиза в международното право след 1948 година...от правна гледна точка не може да се използва за събития през 1916...от друга страна депортация на проруски настроени поданници на империята от зона на военни децствия в друга част не може да се счита за геноцид..в Пловдив до Царска България имаше много евреи а сега са единици може лм да се каже че е извършен геноцид срещу тях ??!!

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Пловдивските евреи доброволно са мигрирали в Израел, защото им е дадено право на избор от комунистите, дали да живеят в Социалистическа България или в Капиталистически Израел. Предвид културата и традицийте им са избрали да мигрират в Израел. Докато арменците са били насилствено изселени, в случай че откажат и избивани, за да бъде заличена общноста им на турска територия, и да се попречи на опитите на Антантата да създадат арменска държава, това си е геноцид.

    Коментиран от #24, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Момент сега..няма ли арменска държава в момента???има...били са депортирани от Карс в Дамаск ..и Карс е била част от Империята и Сирия...все едно комунистическия режим депортираше семейства които са против режима от София в Странджа ..едно и също....
  • 25 Хасан

    1 2 Отговор
    Момент сега..няма ли арменска държава в момента???има...били са депортирани от Карс в Дамаск ..и Карс е била част от Империята и Сирия...все едно комунистическия режим депортираше семейства които са против режима от София в Странджа ..едно и също....
  • 26 Antimediator

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Асан е руско полуграмотно мекере , което постоянно плюва срещу Европа и Запада.
    Важното е да ни провокира и да се води безсмислен спор.
    Щом е тръгнал да оспорва авторитет като Орхан Памук какво повече да го коментираме ?!
    Дума не обелва за Ататюрк.
  • 27 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    А и нещо друго Орхан Памук не е турчин а дьонме евреин...прочети за тях в интернет

    Коментиран от #29

  • 28 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    аз не съм антиислямски насторен,а смятам че там където управлява ортодоксалния ислям няма икономически,политически и социален просперитет.тва е мнение и на турската интелигенция не само мое в частност и на орхан памук,нобелов лаорят за литратура.турция няма много такива само да спомена и самочувствието ти да го критикуваш е доста интересно.освен това нищо не казваш по темата.тва че е бивша империя турция не е аргумент.
  • 29 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    сега и памук се оказа евреин????а аз вярно мислех че си турчин!!!!явно групата на русофилиците си създавате умишлени клонинги в различни цветове и полове!ти се оказа турчин антисемит ,дето си фантазира разни работи.та орхан памук не е евреин,но дори и да беше кво от тва?тва значи че сега аз само щото си уж турчин трябва да почна да те псувам приемаики те за расово непълноценен .тва ли трябва да е риториката тук?
  • 30 Наш от село

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Евала , и пак вадиш вода!!!
    Същото можеш да правиш и там
    Живеейки си райският живот разбира се
    Голем си Евала
  • 31 Тишина

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Тихо , че точно такива като тебе имат най-малко право да коментират за какъвто и да е геноцид , нещо да ти говори 1984г. или 1989г. , мога да се върна още в годините свят ще ти се завие , само като разбереш колко народ е изселен от България към посока Турция ще ти стане лошо. Както и сам го пишеш опит на Антантата да създаде държава , защо някой друг трябва да създава държава на арменците , а и още нещо не , че го защитавам , но тези коментари ако не беше ги писал Хасан едва ли щяхте да го храните толкова човека . Както вие си имате мнение така и той си има свое , което не съвпада с вашето и точка .Отворете си очите хора света не се върти около 5млн. българи или България , както се мъчите да го изкарате повечето драскащи тук .
Новини по държави: