19 Октомври, 2017 14:45 7 094 4

Журналистката е взривена с експлозив, свалил самолет

  • малта-
  • журналистка-
  • дафне галиция-
  • самолет-
  • взрив-
  • кола-
  • семтекс-
  • локърби

Синовете на убитата журналистка поискаха оставката на премиера

Журналистката е взривена с експлозив, свалил самолет - 1
Снимка: БТА/ AP

Разследващата журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция е била взривена с пластичен експлозив „Семтекс“, използван и за свалянето на самолета на „Пан Ам“ в Локърби.

Разследващите посочиха, че автомобилът на 53-годишната журналистка е бил вдигнат във въздуха с половин килограм от експлозива „Семтекс“, съобщи The Telegraph.

Именно такъв е използван и през декември 1988 година, когато пътнически самолет на американската компания е взривен във въздуха над Локърби. При терористичния атентат загиват 270 души. Уликите водят до двама служители на либийските служби, действащи в Малта.

Един от синовете на убитата малтийска журналистка обвини премиера Джоузеф Мускат в съучастие в престъплението. Матю Галиция посочи, че властите са наложили култура на безнаказаност, превърнала Малта в мафиотски остров.

Матю и двамата му братя заявиха във Фейсбук, че премиерът трябва да покаже политическа отговорност и да подаде оставка. Постът беше публикуван на личния профил на Матю Галиция, който е член на Международния консорциум на разследващите журналисти, но е подписан и от братята му Ендрю и Пол.

„Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците", написаха тримата синове, обръщайки се към премиера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    18 3 Отговор
    Не може да бъде!!!:) Малта мафиотска държава! Взривяват журналистка, а синовете и обвиняват премиера! Цял Свят знае че единствената мафиотска държава е България и мафиоти те от цял Свят идват да се обучават тук! Разбира се срещу заплащане! Колкото до експлозива! Много е качествен! Чешко производство! Никога не подценявайте много са добри! И не само имат красиви жени!:)

    Коментиран от #3

  • 2 Паси Пидала

    8 3 Отговор
    Лелеее тоя Кадафи и от гроба ги гърми вервайте ми.
  • 3 Све

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    България в чужбина не я смятат за държава.
    С право, за съжаление
  • 4 Барни

    0 1 Отговор
    Ако си премиер на една европейска държава няма логика така показно да се отървеш от рзследващ те журналист , тука има нещо гнило