Last news in Fakti

2 Януари, 2012 20:02 2 039 3

Лустрация грози хората на Кадафи в Либия

  • либия-
  • муамар кафади-
  • избори
Лустрация грози хората на Кадафи в Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийците, приближени до сваления Муамар Кадафи, да бъдат лишени от право да участват в избори – това е едно от предложенията за ново законодателство, което ще се приеме в страната. Забраната ще важи и за идеолозите на бившия режим, отразил най-брилянтно идеите си в т.нар. „Зелена книга”.

Предложенията бяха публикувани в интернет от Преходния национален съвет, предаде Ройтерс.

Това въведение е част от закона, по който ще се избере Национално събрание през юни. Неговата задача е да приеме нова конституция и да формира второ преходно правителство. Очаква се правилата да бъдат изяснени до края на месеца.

„Това е много важен закон, защото хората се оплакват, че някои от фигурите на Кадафи продължават да заемат високи постове”, заяви професорът по право Албеир Имнена, който участва в изработването на новите закони на страната.

Той обяснява своеобразната лустрация с простия аргумент, че така либийците ще са наясно, че няма място за последователите на Кадафи и падналия му режим в Нова Либия. Властите са отворени и за предложения от гражданите.

Хиляди протестираха по улиците на Триполи през последните седмици с искане за уволнение на висши чиновници, подозирани в тесни връзки с полковник Кадафи, който вече не е между живите.

Преходният национален съвет, който сам се назначи за нова власт, но получи международно признание, заяви категорично намерение да гони от редиците си всички, за които се докаже участие в престъпления срещу човечеството или злоупотреба с публични финанси.

В бъдещето Национално събрание се отреждат и 20 места за жените – от общо 200.

Предвижда се да бъде създадена и избирателна комисия, която да следи гласуването. Вероятно тя ще бъде натоварена с тежката страната да бъде разделена на избирателните райони в зависимост от населението и големината им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 галин иванов

    0 0 Отговор
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Нещастни революционери,подлоги на чужди хора.Един ден народа ще Ви осъди.В момента го заблудихте,както на други места по света!!
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    По времето на КАДАФИ.Нула безработица.100% социално осигуряване в джамахирията.Бели роби с които се гавреха,шалварите.Сега новите ,власт имащи ще видим какво
    ще направят.В Либия освен петрол друг сериозен поминак няма.
    Дано съумеят да замажат очите на хората с добър живот!!