Last news in Fakti

3 Януари, 2012 15:26 1 006 2

Гърците ги чака по-ниска минимална работна заплата през 2012

  • гърция-
  • атина-
  • минимална заплата-
  • по-ниска
Гърците ги чака по-ниска минимална работна заплата през 2012 - 1
Снимка Етнос

Ново намаление на заплатите идва с новата година в Гърция. Работодателски организации и синдикати отново сядат на масата за преговори, за да намерят компромисен вариант в реформата на трудово-правнитв отношения две седмици преди надзорната тройка да се върне в Атина, съобщи GRReporter. Предложенията на работодателите са да се замразят за поне три години Колективните трудови договори и увеличенията според тях, а някои гласове настояват и за намаляване на законно установената минимална работна заплата с 20%. В момента тя е 751 евро, а младежи до 25 години без работен стаж получават 600 евро или 80% от минималната работна заплата.

Гръцките синдикати засега категорчно отказват да приемат новите предложения за намаляване на работните възнаграждения. “Колективните трудови договори са неприкосновени. Синдикалното движение не би се съгласило с нарушаването на дори една йота от тях”, заявява председателят на Съюза на заетите в частния сектор, Янос Панагопулос. Отрицателният икономически ръст, задълбочаващата се рецесия и високите данъци и такси не остават голям избор пред работодателите. Над 120 хиляди малки и средни предприятия прекратиха дейност от началото на кризата, а безработните в Гърция наближават един милион души.

Пред задължително изискваните от държавата приходи, намалените обороти и минималните печалби, свиването на разходите за заплати е необходима стъпка за запазване на предприятията живи, е позицията на надозрната тройка. Освен това за момента това е най-бързият начин да се подобри до някъде конкурентността на гръцката продукция на външните пазари. Същевременно месечните възнаграждения, главно в държавния сектор трябва да се съобразят с производителността на страната.

Представителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия се връщат в гръцката столица в средата на януари. Тогава започват преговорите за подписването на втория договор за финансова помощ, който ще осигури около 80 милиарда евро само до пролетта на 2012. Наред с други реформи, надзорниците очакват да видят напредък в либерализирането на трудовия пазар. Друг вариант, който обществените организации разглеждат е намаляването на средната работна заплата чрез премахване на помощи и добавки. Първата добавка, установена в Колективните трудови договори, която ще бъде принесена в жертва е тази за стаж. Най-пострадали от нейната отмяна ще са хората с дълги години работа зад гърба си.

Министерството на заетостта и социалното осигуряване дава възможност да се съкратят разходите за заплати, без да се намалява чистото възнаграждение на работниците чрез въвеждането на работна карта. Тя е магнитно устройство, с което се засича началния и крайни час на работа на служителите, а министерството получава точна информация за броя на заетите във фирмата, работното им време и точната сума, която очаква да влезе в осигурителните фондове от конкретните предприятия. Ако предприемачите приемат системата с магнитните карти, министерството им дава 10% отстъпка от плащането на социалните осигуровки на техните служители. Програмата с магнитните работни карти се очаква да влезе в сила от март тази година, а до 2014 отстъпката ще достигне 25%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Да са живи и здрави и да се научат, че не е добре да се харчи повече, отколкото си изкарал.
  • 2 ахаххх

    0 0 Отговор
    Георги, ами нали ще намалеят и еврата към България