Last news in Fakti

4 Януари, 2012 17:14 1 720 0

В село в Украйна издигат паметник на Кубрат

  • малая перешчепина-
  • паметник-
  • хан кубрат

 

В село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област ще бъде издигнат паметник на българския хан Кубрат, предаде украинската информационна агенция УНИАН.

Агенцията се позовава на говорителя на Асоциацията на българите в Украйна Димитър Христов, който е вицепрезидент на фондацията “Хан Кубрат“.

Той припомни, че през тази година трябва да се състои Световен конгрес на българите, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат.

Съкровището от 25 кг златни и 50 кг сребърни изделия е било открито случайно през 1912 г. в селцето Малая Перешчепина.

Сред находките, които сега се съхраняват в санктпетербургския Ермитаж, са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат.

Изграждането на мемориалния комплекс ще започне с построяването на параклис, двуетажен хотел за туристите и поклонниците, както и паркинги. Цялото финансиране идва от спонсори.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА