Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 06:01 1 559 35

В Русия задържаха 23-годишна за обида на паметник, свързан с Втората световна война

  • паметник-
  • русия-
  • сталинград-
  • съд

Младата жена заснела видео, осмиващо Сталинградската битка

В Русия задържаха 23-годишна за обида на паметник, свързан с Втората световна война - 1
Снимка: rmbs-ufa.ru

Руски съд задържа 23-годишна жена по подозрение в "реабилитация на нацизма", след като заснела видео, осмиващо паметник, посветен на Сталинградската битка от Втората световна война, съобщи вчера местният клон на руския Следствен комитет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Неназованата жена може да получи до пет години затвор, ако бъде осъдена за престъплението, което е описано отчасти като „разпространение на информация, изразяваща явно неуважение към обществото и свързана с дните на бойната слава“.

Във видеото, заснето през юли 2023 г., жената стои и извършва непристойни движения, под военния паметник „Родината майка зове“, посветен на повратната за хода на Втората световна война битка при Сталинград. Монументът хълма Мамаев курган представлява 85-метрова статуя на жена, която е с вдигнат меч в ръка.

От Следствения комитет съобщиха, че задържаната жена е „извършила неморални и цинични действия, оскърбяващи символа на твърдостта на съветския народ по време на Великата отечествена война“ – терминът, който Русия използва за Втората световна война.

Властите образуваха наказателно дело, след като жената публикувала видеото в „Инстаграм“. Впоследствие авторката е избягала от Русия и е обявена за издирване.

Жената е била арестувана тази седмица на московско летище при завръщането ѝ в Русия и е задържана в следствения арест до 9 март. Дата за начало на делото ѝ не е обявена.

Паметникът се намира на хълм с изглед към Волгоград, известен по съветско време като Сталинград, и е част от триптих за възпоменание на една от най-кръвопролитните битки през войната, която е била решаваща за съветската победа срещу нацистите.

Съветският съюз дава над един милион жертви по време на Сталинградската битка, продължила от август 1942 до февруари 1943 г.

Руският президент Владимир Путин оприличава войната в Украйна, представяна като отбранителен ход срещу Запада, който според него искал да разчлени Русия, на предизвикателството, пред което е била изправена Москва, когато Адолф Хитлер нахлува в Съветския съюз през 1941 г.

От началото на това, което нарича своя специална военна операция в Украйна, Русия смазва вътрешното инакомислие, а също и поведение, което може да се тълкува като непатриотично, отбелязва Ройтерс.

Кремъл многократно е наричал правителството в Киев „нацистки режим“ и оправдава нахлуването си в Украйна като защита на Русия от нацизма.

Украйна, която беше част от Съветския съюз и е била опустошена от хитлеристките сили, отхвърля тези сравнения като фалшив претекст за имперска завоевателна война. В тази връзка се отбелязва също, че украинският президент Володимир Зеленски е евреин.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов €вроатлантик

    28 10 Отговор
    Тая е от нашите !
  • 2 СВД

    29 17 Отговор
    След като желае да руши паметници да идва в България, добре приета и обгрижвана от евроатлантическата сглобка! Там е Русия и ще носи отговорност! Малко шамари, работа в трудово -възпитателно общежитие и заставена да слуша песните на Великата отечествена! Нон стоп! Пускам си Солдатский марш от филма Долгие версти войни! 3 епизод, 9 май 1945...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Имайте

    39 6 Отговор
    уважение към паметта на загиналите и мъртвите.
    Нека почиват в мир душите им.
  • 5 Маймунката

    16 40 Отговор
    На путинския режим не му пука за Сталинград, готвят се да кръшават Москва Путинград! Който не е съгласен,ще яде балтията.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 9689

    5 14 Отговор
    У нас ако някой събори паметник на престъпника кобург няма ли да бъде наказан.
  • 9 Обективно

    11 26 Отговор
    Нацизъм или путинизъм или русофил е едно и също. Милиони руснаци умряха за това. Няма лошо ! Милиони руснаци бяха хвърлени като пушечно месо, а никой не им прави евала. Това ги изяжда, ама акъл…

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Обективно

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Боли ли ? Има ли гняв и омраза ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Име

    14 11 Отговор
    Сталинград е решаваща точка във войната - това е истината. Без Сталинград - сега Англия щеше да е - колония на Хитлеровият Трети Райх.

    И - всъщност - Хитлер е планирал да ни унищожи и нас - славяните - било е напълно откачена работа.

    По времето на фашизма е преустановена всякаква демокрация - единствено Георги Димитров - е имал смелостта, но това е било в началото - 1933 година.

    Навсякъде са правили зверства фашистите, било е някакъв ад.

    Касае се за Мамаев курган - оттам са контролирали позициите си - общо-взето около 1 милион жертви са дали воюващите.

    Германците не са могли да използват танкове - защото са разрушили целият град с авиация.

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Некой си

    17 4 Отговор
    Зеленски бил евреин ! Е и ! Основателите на фашистката партия на Мусолини също са били евреи .Породния бълвоч от малоумно журналистче.
  • 16 Зико

    7 4 Отговор
    Скоро и в София ще ги арестуват.
  • 17 Дрън дрън

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    Хитлер се насочва към Русия защото не успява ( с две различни тактики ) да завладее островите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 МАЛКО И Е

    8 4 Отговор
    ОТПА ДЪЦИ ИМА НА ВСЯКЪДЕ
  • 20 В.В.П.

    4 5 Отговор
    Отново ще има ,,Черезвечайная комисия,,.да ликвидират наченките на неофашизма.
  • 21 Р.К.И.

    7 10 Отговор
    85 метра! Този народ има култ към смъртта и тези огромни "монументи" са тотемите и доказателството за този култ.
  • 22 Р.К.И.

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    През цялата 1940 ВБ е ЕДИНСТВЕНАТА страна в Европа която воюва с Хитлер. По това време Москва е съюзник на Германия. В самолетите които бомбардират Лондон има метал и гориво доставено от СССР. Хитлер воюва срещу Британия със суровинната помощ на СССР.

    Коментиран от #25

  • 23 00014

    11 4 Отговор
    Афторче, давай само фактите, а не се опитвай да манипулираш. Мислещите знаем. НАТО е новият Вермахт.

    Коментиран от #31, #32

  • 24 123

    8 4 Отговор
    Велик монумент.
    Всеки трябва да го посети. 🇷🇺
  • 25 00014

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Р.К.И.":

    А ти кажи защо ВБ не помогна на Полша съгласно споразумението, а продължиха с политиката си за насочване на Хитлер на изток. Ама този ги удари.

    Коментиран от #28

  • 26 мхааа

    7 6 Отговор
    Параноя тресе цяла Путеландия навсякъде им се привиждат нацисти.
  • 27 123456

    5 4 Отговор
    Малките идиотки трябва да знаят благодарение на кого са живи ! Само така - и нашата порутена Рут трябва така да се третира - първо с обеззаразител и после една мотика и на нивата ...
  • 28 Р.К.И.

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "00014":

    Война обявява ВБ на Германия, не обратното. Заради Полша. Полша е далече от Британските острови, защо СССР не помогна на Полша. Британия и Франция обявяват война на Германия, не обратното. САЩ обявяват война на Япония,не обратното. Британският флот подсигуряваше в Атлантика конвоите с помощи от САЩ за Москва, без които помощи, Москва днес щеше да е сметище. Краят на войната намира в СССР 3 000 дарени англииски танка. В края на войната англичаните подаряват на Москва модел истребител, на базата на който Москва разивава истребителната си авиация. Дотогава са летели на шпертплат и брезент. Неблагодарно племе е руското

    Коментиран от #29

  • 29 хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Р.К.И.":

    толкова си остър, че човек трябва много да затъпее, за да ти доде на нивото...:)))
  • 30 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    3 2 Отговор
    А кой нацист и защо прекръсти този град? Сталинград му е истинското име. На ушанките само барут и гилзи са им в главите.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "00014":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.

    Коментиран от #35

  • 32 Булба67

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "00014":

    Но за разлика от ,,Вермахта" нямат успехи!
  • 33 Факт

    4 0 Отговор
    Тези украинци не са хора, а жестока, некултурна и подла орда от убийци и злодеи." Михаил Булгаков "Най-важното качество за успеха на украинския народ е садистичната жестокост и отричането на всичко руско в себе си, робството и лицемерието. - Максим Горки "Руснакът - ще даде живота си без да мисли в името на светеца, а украинецът е подъл и хитър, той ще ви забие нож в гърба "" - Иван Тургенев "" Хората, които са били роби на поляците, наричат ​​себе си Украинците и някои скитници от Европа разрушават и унижават нещо в името на забавлението. “ – Фьодор Достоевски „Руският народ е народ, който в името на народа, в името на своя ближен, без колебание отдава живота си, воден само от вътрешна свобода, не признава робството, обича родината си до дъното на душата си и обича техните обичаи, има чувство за красота, той е по природа светлокос и синеок, физически и морално негъвкав, народ, който е живял от векове във вяра и страх от Бога, свято почита своята вяра, не толерира подлост и предателство, но са готови да подкрепят унижените и обидените в света. А украинците не са народ, а историческо проклятие за човечеството.“ – Иван Шмелов
  • 34 комисар Фистинг

    0 1 Отговор
    обиждам русофили всякакви
  • 35 Р.К.И.

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стремеж към реванш ще има. Народите помнят. Реванш за ВСВ. Държавите загубили войната бяха арогантно низвергнати и ограбени. Така стана след ПСВ и дойде ВСВ. Урокът не е научен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания