Last news in Fakti

18 Ноември, 2017 10:49 4 416 46

Полша разрушава Паметника на съветската армия в Шчечин (ВИДЕО)

  • полша-
  • съветска армия-
  • паметник-
  • шчечин

След като монументът бъде сринат, на негово място ще бъде създаден обществен парк с цветни лехи и пейки

Полша разрушава Паметника на съветската армия в Шчечин (ВИДЕО) - 1
Снимки: Wikipedia

Полша започна разрушаването на паметника на благодарност към съветската армия в центъра на Шчечин. Работата по премахването на монумента на Площада на войниците ще продължи около седмица.

След като паметникът бъде разрушен, на негово място ще бъде създаден обществен парк с цветни лехи и пейки.

Монументът, отбелязващ влизането на съветската армия в провинция Западна Померания по време на Втората световна война, е открит на 23 април 1950 г. - пет години след превземането на Шчечин.

През юли полският президент Анджей Дуда одобри промени в закона, забраняващ популяризирането на комунизма и нареди да бъдат премахнати съветските статуи в рамките на една година.

Москва обяви, че с действията си Полша нарушава споразумението от 1992-1994 г. за съхраняване на съветските военни паметници на нейна територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    53 35 Отговор
    След като считат Русия за агресор, да върнат и всичките придопивки като Гданск и Северна Померания, нпли Сталин им ги е дал!!!
  • 2 Да го кажем направо

    64 32 Отговор
    Те пановете ще се наиграят..Искат репатрации от Германия...бутат паметници на руснаците..А не се усещат,че са между двете държави-и при евентуален конфликт---никой тоя път няма да ги жали. Паметник на Съветската Армия която освободи Европа от фашизма има в центъра на Виена-и на никой не му пречи...
  • 3 Kcaniba

    49 62 Отговор
    Браво на Полския народ! Скоро и в България трябва да се премахнат всички паметници на червената армия окупатор!Натоварени във вагони,заедно с русофилистично болните Антибългари и към матюшка Россия!

    Коментиран от #5

  • 4 681 БЪЛГАРИЯ

    32 33 Отговор
    Във България също трябва да се ремонтират на наши Български владетели или патриоти както Альоша в Пловдив на Хан Аспарух да бъде в София на Кирил и Методий и така н.т .! Да останат паметниците от Царска Русия ! оА от Сесере всичко долу !
  • 5 Сиргей

    39 22 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Браво на паляците!!!
    Сега паметници на Бандера, Шухевич и Хммлер да сложат!!!
    Козяк в понеделник бонуси раздава колега!

    Коментиран от #31

  • 6 Кики

    39 49 Отговор
    България да взема пример! Браво на Поляците!

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    33 45 Отговор
    Браво, след Полша и при нас трябва да се съборят.
  • 8 Трапер

    41 27 Отговор
    Щом е построен в знак на БЛАГОДАРНОСТ защо трябва да го рушат?
    Поляци нима забравихте Освиенцим - градът в който са избити най много поляци и народ от еврейски произход.Поне имайте памет за тяхната жертва.
  • 9 Kcaniba

    39 39 Отговор
    Митът за Червената армия освободител рухва,като пясечна кула! Истината е съвсем друга!Убийства,изнасилвания,грабежи,разруха .....Това е армията на Империята на злото!

    Коментиран от #11

  • 10 Кики

    28 16 Отговор
    Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) ,КОГА...?
  • 11 Абе пепинчо

    21 24 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    И кой унищожи фашизма в Еврлпа??? Ти какво ще кажеш по тоя въпрос???

    Коментиран от #12

  • 12 Откачен Борсук

    20 25 Отговор

    До коментар #11 от "Абе пепинчо":

    Абе, сестринчо, ти първо научи разликата между фашизъм и нацизъм и чак тогава се изсирай под всяка новина. А и за твое сведение, нацизма в Европа беше унищожен от САЩ. ФАКТ. И като стана на въпрос - кога рассийка ще им върне дълговете от ВСВ?

    Коментиран от #15

  • 13 goni

    19 6 Отговор
    Интересно! Провинция Западна Померания не е ли била населена най-вече с германци! И какво се е случило след края на Войната с тях?! Поляците са имали огромен късмет че пактът " Рибентроп-Молотов" не е спазен! Не мисля че ще имат този късмет още веднъж!:)
  • 14 Реално

    17 17 Отговор
    "Москва обяви, че с действията си Полша нарушава споразумението от 1992-1994 г. за съхраняване на съветските военни паметници на нейна територия."
    Ами то имаше и цял договор, подписан от рушлямска държава, гарантиращ целостта на Украйна в замяна унищожаването на ядрените бойни глави, останали на територията ѝ след разпадането на великият неразрушим савецкийй съюзец, ама какво стана после... Така че ушанките да не плачкат много, а да свикват. Щом нацизма е обявен за престъпен и всичките му поддръжници се преследват от закона, същото трябва да се направи и с комунизма. Двете идеологии са 1 към 1
  • 15 Абе пепинчо

    28 15 Отговор

    До коментар #12 от "Откачен Борсук":

    Уникален си..хаахахаааа...САЩ били унищожили фашизма или нацизма в Европа..хаахаахххххххааа...Само един факт ще ти кажа--САЩ се включват във ВСВ през средата 1944 година--става въпрос за Европа...схващаш ли...а войната свършва през май 1945 година--пак те питам-схващаш ли...И за да направиш разликата--погледни кога е започнала войната и през коя година..И още нещо--американските и руските войски са се срещнали на река Елба--а виж на картата къде се намира тя и не плещи тук простотии..

    Коментиран от #46

  • 16 куку руку ку

    37 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Какъв пример да взима България бря? Та ние сме пионерите!
    Нали издигнахме паметник на американските летци, бомбандирали и сринали София през ВСВ.

    Коментиран от #29

  • 17 Кики

    20 20 Отговор
    Каква неблагодарност за всичко, което е направила съветската армия за тях! Забравиха, когато брояха дните до пристигането на освободителите... Колко руснаци загинаха, за да се радват сега на слънчевите дни-нищо, следващия път няма да бъдат освободени.

    Коментиран от #18, #44

  • 18 Kcaniba

    21 21 Отговор

    До коментар #17 от "Кики":

    Повече са загинали от алкохолно отравяне и репресии на Политкомисарите!В България нито един от престрелка,а в Бургас няколко от пиене на метилов спирт....Имат паметник....

    Коментиран от #25

  • 19 К.К.

    11 6 Отговор
    В Европа има много паметници издигнати заради епидемията от чума през средновековието, и те не са само в памет на починалите от чумата, а да не се завърне отново чумата в тези градове. За това може би не трябва да се пипат тези паметници.
  • 20 Кики

    19 9 Отговор
    "Славните "съветски командири,са разминирвали със пехота немските минни полета!Колко гениално..... Слава Сталин!
  • 21 Брат ми

    13 20 Отговор
    Браво.Време беше.Скоро и у нас.
  • 22 Пазарен Либерализатор

    14 17 Отговор
    Правилно, накрая ще остане консервата с препарирания сифилистик пред Кремъл, а паметниците на окупаторската червена армия ще бъдат изхвърлени на бунището, където им е мястото. Чакам с нетърпение да се махне МОЧА и на неговото място да се издигне паметник на велик българин, като ген.Луков, примерно.
  • 23 Бесен Язовец

    13 9 Отговор
    Па...те и пянците си махнали най- светлия псметник какво може да очакваш от подлоги освен да се подлагат.Няма да прокопсат мн. с това слагачество както и Народа който щеше да стане на ПУШЕК махна паметника на спасителите си
  • 24 Antimediator

    17 14 Отговор
    Браво на поляците !
    Може само да се учите от тях.
    Това е горд народ, който от Русия е изтърпял повече зверства от колкото ние през турското робство.
  • 25 Kcaniba

    13 11 Отговор

    До коментар #18 от "Kcaniba":

    Ти да не се запениш от парцуцата козяшки!!
    Сорос на съд, тролнята по кофите!!!
    Че ви тепимо пак като в Сталинград фашаги!!!
  • 26 Диляна Попов

    15 17 Отговор
    Браво, Полша ! Хайде и у нас- МОЧА и останалите альошовци !
  • 27 стоян

    13 14 Отговор
    До всички путинофили Как мислите се обърна хода на войната1943 при Москва и сталинград Ако не бяха големите Американски доставки на самолети около 3800 камини 12500 и много други дори самолетното гориво се е доставяло от САЩ Преставяте ли си ако САЩ бяха взели страната на Германия Сега щяхте да говорите немски а не да лижите задника на Путин

    Коментиран от #33, #35

  • 28 BG looser

    16 6 Отговор
    През 2СВ СССР никого не е освободил, а Сталин се надиграва със запада кой да заграбе повече, въпреки предварителните разределения. Мнението на Сталин е било, че въпреки договореностите за заграбването на Европа между него и Англия и САЩ, ако той ги изпревари с войски вече ще е трудно да му вземат теритирии, и е точно така. Колкотодо паметниците спокойно могат да се изхеърлят тези на СССР, тъй като те са завоевател, особенно на България, а пък още поврче и на Полша. Загиналите войници от различни нации и най - вече руските......само дълбок поклон....

    Коментиран от #32

  • 29 Про

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "куку руку ку":

    Само София ли ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ганьо Говнарев Говньо

    8 11 Отговор

    До коментар #5 от "Сиргей":

    Паляците означава паляк в мн число, паляк е шут, клоун, палячо! Поляците е правилно! Има много мъдра българска поговорка - "Ако си бе мирно седяло, не би чудо видяло"! Искрено я препоръчвам на поляците- паляците.....

    Коментиран от #34, #42

  • 32 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "BG looser":

    Ника, който си избрал много точно те характеризира. Браво.
  • 33 падналия ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    "...около 3800 камини...", грешка с една буква ама какво шоу става 😅🤣😅
  • 34 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #31 от "Ганьо Говнарев Говньо":

    Много точно си се опреличил, а за поляците мога само да се радвам, защото най-накрая са разбрали, че СССР ги държеше в плен.

    Коментиран от #36

  • 35 незнайко

    10 6 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Представяме си го, нали това се случва в момента . Всички играят по свирката на САЩ. Нали затова се учи задължително английски. Що се отнася до войната, обрата е когато се появяват катюшите като оръжие!!! Те обаче не са измислани от САЩ.
  • 36 Ганьо Говнарев Говньо

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Докажи го? Голи твърдения!
  • 37 реалист

    10 12 Отговор
    Поздравления за Анджей Дуда . Така и е редно да се постъпва с паметниците на окупационните армии . Добре ще бъде и нашите проруски парламентарни подлоги да се поучат от Дуда и да се научат на малко национално самоуважение.
  • 38 Гроб за ГЕРБ

    6 4 Отговор
    Някой хора имат доста затруднен мисловен процес.За-
    що трябва да дразниш някого без да имаш някаква
    полза от това.Дали подобен акт ще докара повече инвес-
    тиции у нас,дали ще се разкрият повече работни места
    или пък ще се реши,какъвто и да е проблем в държавата
    ни.Напротив това може да ни докара повече ядове и на
    без това опосканата ни държава.Един бегъл поглед върху
    плюсове и минуси на коментарите подкрепящи или отхвър-
    лщи подобна стъпка показва,че дебилите не са точно 80%.
  • 39 onq s konq

    10 10 Отговор
    ЗАДЪРЖИТЕРНО трябва да се премахнат руските паметници от територията на България,ЗАЩОТО Е ДОШЛО ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО И НЕЩАТА ОПИРАТ ДО ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ!Ама във Виена и в други зап. държави си стоели паметниците мирно и тиха...НЯМА БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ БИВШИТЕ СОЦ ДЪРЖАВИ И ВЪПРОСНИТЕ ЗАПАДНИ!Защото отромно част от населението е със изкривено про-съветско мислене и Русия точно на това разчита за да установи политически контрол над бившите Източно-европейски територии.И както бе демонтирана ПЕТОЛЪЧКАТА И ВЗРИВЕН МАВЗОЛЕЯ,ТАКА И ОСТАНАЛИТЕ "ЧЕРВЕНИ ОПОРНИ ТОЧКИ" СЛЕДВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ,защото ако във една Виена руските паметници не правят никому впечатление,то у нас ТЕ СЛУЖАТ ЗА СБОРНИ ПУНКТОВЕ НА ВСЯКАКВА РУСОФИЛСКА СВОЛАЧ,СЛУЖАТ ЗА "НАДЪХВАНЕ","НАХЪСВАНЕ" и най-важното-ПРЕВЪРНАТИ СА В ОТПРАВНИ ТОЧКИ ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В СТРАНАТА И ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В РУСКА ТЕРИТОРИЯ!
  • 40 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    тва се очакваше .полша не е освободена от ссср ,а окупирана и разпарчатосана .после е повторно окупирана и никога не възвръща територията си от преди съветско хитлериската окупация.вследствие съветската окупация са пострадали милиони поляци,убити,затворени или интернирани в ссср.та поляците не приемат съветските воиски за освободители и само чакаха момента да им съборят паметниците.явно са решили че сега е този момент.предполагам подобни процеси ще протекат и в други страни от източна и централна европа във времето.все пак трябва да останат част от паметниците от онова време,това е история независимо хубава или лоша и трябва да се знае.правилното е да се направи специален парк за тези паметници ,които да може да бъде посещаван от потомците.тва важи и за българските такива.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Kcaniba

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ганьо Говнарев Говньо":

    Цялата история са едни паляци!!
    Днес воюват с мъртвите...
  • 43

    4 1 Отговор
    Браво . Само така .Това и държава и власт . Историята не трябва да се забравя . Докато поляците се бият срещу немците 17 дни руснаците в гръб ги нападат . И разкъсват Полша.Сега какво очакват . А ние какво чакаме а не го махаме този паметник на окупатори.
  • 44 mediator37

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кики":

    За Катинската гора, виж, прочети нещо и после пак пиши.
  • 45 Мммм

    1 2 Отговор
    Като инфо за този,който бе написал,че Русия не си е платила даденото от САЩ по Ленд Лиз по време на ВСВ, ми чети,слушай и тогава пиши, към момента не знам дали не си платиха последният дълг взет от Словения мисля 90-те години всичко друго включително и от споменатият период е платено до цент. А ако не беше съветската армия още щяха да пушат комините на Освиенцим,Дъхау и др. и не само поляци,ами и много други нации нямаше да ги има или по-скоро да ни има. Скоро по Хистори даваха за въстанието във Варшава и защо руската армия е стояла и гледала безучастно, ами понеже по настояване на Чърчил и с подкрепа на Рузвелт са искали правителството на Полша да бъде това,което е в изгнание в Лондон, а не това което симпатизира на комунистическият режим,от там идва и кървавото потушаване на въстанието от страна на нацистите под носа на руснаците и събарянето на Варшава до основи,едва тогава Чърчил виждайки поражението отстъпва Полша на руснаците. Обрата във ВСВ е на 3 фази,като първата е поражението на нацистите още декември 41г. под Москва, второто е 43г. освобождаването на Ленинград/Санкт Петербург/ и последното е същта година юли на Курската дъга където става вече пълният обрат на войната и германия минава в отстъпление тотално. През този период Англия и САЩ въобще не са пристъпвали в Европа, като Англия едва в края на 43г. успява да си затвърди позициите в Африка,а САЩ подготвят инвазия за спасяване на базите си в Южният Атлантик от Япония, която им нанася съкрушит
  • 46 Откачен Борсук

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Абе пепинчо":

    Да, схващам. Преди да се включат САЩ, по всички фронтове едва едва са удържали немците, но след като се включват и войната приключва скоро след това. Съвпадение? Не мислА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания