20 Ноември, 2017 16:55 1 334 2

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел

  • германия-
  • мартин шулц-
  • ангела меркел-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • коалиция

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер призова партиите към компромис за съставяне на правителство

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел - 1
Снимка: БТА/АР

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли възможността за съставяне на ново коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и призова за нови избори, предаде Reuters.

Ръководството на социалдемократите взе единодушно решение да не съставя правителство с Меркел, след като тази нощ се провалиха преговорите за управляваща коалиция между консерваторите, свободните демократи и Зелените.

"Предвид резултатите от изборите на 24 септември ние не сме на разположение за голяма коалиция", заявиха в партиен документ социалдемократите. "Ние не се страхуваме от нови избори", казаха те.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц потвърди, че партията му ще се придържа към отказа си да не влиза в ново правителство на Меркел.

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел

От 2013 г. социалдемократите участват като по-малък партньор в коалиционно правителство с консерваторите на канцлерката, но откакто през септември ГСДП постигна най-лошия си изборен резултат от Втората световна война, ръководството на партията казва, че тя ще бъде в опозиция.

Шулц заяви, че социалдемократите "не са на разположение" за ново правителство с Меркел. Според него след изборите е станало "ясно, че голямата коалиция е получила червен картон". Той каза, че партията му не се страхува от нови избори.

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел

Меркел ще проведе на 26 ноември в Берлин среща със свои близки съратници, за да обсъди ситуацията след провала на коалиционните преговори, а на 27 ноември се очаква да има разширено заседание на ръководството на нейния Християндемократически съюз (ХДС), на което да бъде обсъдено евентуално съставяне на правителство на малцинството и възможността за избягване на нови избори.

Социалдемократите твърдо не искат коалиция с Меркел

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори, предадоха световните агенции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ьььььь

    14 6 Отговор
    Изхвърлете този дърт парцал..

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ьььььь":

    Анчето Меркел е велика, призната е за най известната и най авторитетната жена в света, плюс това и е най уважаваната !
    А ти кой си ? Аре скрий се !
Новини по държави: