23 Ноември, 2017 16:10 4 003 25

Турция: Имаме спешна нужда да се защитим!

  • турция-
  • с-400-
  • русия-
  • противовъздушна отбрана-
  • отбрана-
  • нато-
  • чавушоглу

Турция трябва да е готова да се защити, заяви външният министър

Турция: Имаме спешна нужда да се защитим! - 1
Снимка: Shutterstock

Турция има спешна нужда от система за противовъздушна отбрана. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Дейли Сабах“.

По време на съвместна конференция с италианския му колега Анджелино Алфано в Рим турският министър заяви, че Турция трябва да може да защити своето въздушно пространство.

Коментарът му е направен ден, след като стана ясно, че първият руски зенитно-ракетен комплекс С-400 „Триумф“ ще бъде приведен в бойна готовност през 2019 година. Чавушоглу разкритикува натовските си съюзници, че се съпротивляват на споразумението между Анкара и Москва.

„Наскоро някои от нашите натовски съюзници оказаха сериозна съпротива да дадат на Турция отбранителни системи, включително и по-просто оръжия, от които се нуждаем. Но ние трябва да имаме изградена противовъздушна отбрана“, заяви първият дипломат на южната ни съседка.

Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не се отдалечава от НАТО. „Турция няма проблем и с Европейския съюз. Външните министри от НАТО поискаха подобрение на отношенията с Русия, но изведнъж ни питат защо сме толкова близки с тях. Защо?“, попита дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    13 22 Отговор
    И от кого ще защитават небето си?

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 гост 3

    40 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    От демокрацията, която се сипе от небето.
  • 3 Айде бе

    19 4 Отговор
    Ей ся, Пенчо, ще дойдат да ти се отчитат. Във врящият казан на тази география има против кого да си държат гарда ..
  • 4 Случаен

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    Всяка една държава има правото да решава дали има нужда от защита на небето си. Колкото и да ги мразя и ненавиждам турците и Ердоганя-в случая са си прави. Силна армия-гарант за мир. А ти задавай по-малко глупави въпроси. Явно си доста "бос" в гео-политиката и меж.политически взаимотношения,та въпросите да са ти толкова елементарни и лишени от смисъл.

    Коментиран от #7

  • 5 goni

    13 6 Отговор
    Наистина е много интересно за какво купуват такива неща, които струват "луди пари"! Защо предпочитат да купят от Руснаците, а не от САЩ! От кого имат намерение да се предпазват?! Има и още един куп въпроси! Ама, те си знаят! И не си въобразявайте че Ердоган е някакъв султан, който каквото каже това става! Никой не казва кои са с него, зад него и ....!
  • 6 Хасан

    29 9 Отговор
    Прави са си хоратата...Все пак това са ракетни комплекси за ОТБРАНА...Искаха ПАТРИОТ,но съюзниците не им дадоха и затова отиват при този който ги продава...
  • 7 георесьор

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Случаен":

    Май верно си случаен, и най-голямата армия в галактиката да има режеп, каквото решат Русия и Америка... това се случва с него...
    Кюрдите само чакат някой да каже - ДА

    Коментиран от #9

  • 8 К.К.

    6 3 Отговор
    В Инджирлик има Пейтриът на Испания,но ако С.Арабия и Иран почнат да си пращат ракети някоя заблудена може и да я прихванат.
  • 9 Айде бе

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "георесьор":

    Те на кюрдите им казаха да преди трийсетина години! Кюрди и турци да живели в тази география стотици години и не е имало проблеми, но от трийсетина години на кюрдите са им казали давай. Резултат? Една Турция, която допреди десетина години дори пушките ги купуваше от старият инвентар на краварите, сега вече изнася бойни хеликоптери, където няма и болтче купено от вън.
  • 10 Morgoth

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    От всички. Турция няма нито един приятел за съсед, ние сме най-близкото до това.

    Коментиран от #12

  • 11 Хасан

    14 11 Отговор
    Светът не трябва да бъде заклещен между Сащ или Русия...с Турция да има и трети път или да бъде балансьор между тях...
  • 12 Хасан

    18 7 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    Държавите нямат приятели ..имат интереси...и целта е да са взаимноизгодни интереси..
  • 13 Гост с име

    4 16 Отговор
    И да купува и да не купува щом решат ще го отвеят Ердоган като бръмбар сламка. Каквато и армия да има. Затова е по-добре да вложи парите в икономика поне народа да облажи.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Айде бе

    26 8 Отговор

    До коментар #13 от "Гост с име":

    Едно от първите неща, които направи след като дойде на власт Ердоган е, че в значителна степен спря корупцията. Турската икономика беше в такова плачевно състояние, че едвам обслужваше лихвите по външни дългове. Спря чудовищната инфлация, която само растеше още от петдесетте години на миналия век. Предприе екстренни мерки за насърчаване на износа. Стабилизира банковата система. Стабилизира борсата, в която започнаха да идват и сериозни външни капитали. Даже Дони си построи там два небостъргача, още във време, в което, ако някой беше казал, че Дони ще става президент, щяха да му кажат да си взима хапчета и да си ходи редовно на психиатър. Ердоган построи за десетина години повече пътища, отколкото всички президенти след Ататюрк, взети заедно. Инвестициите в инфраструктурата са колосални и те продължават. Строи се най-голямото летище в света с двойно по-голям капацитет от летище Хийтроу в Лондон. Няма да продължавам с примерите, защото са неприятни на аудиторията. Казвам го тия неща, защото в информационното затъмнение, няма как да виждаме реалиите и да правим връзка между причина и последствия. Та като казваш да вложи парите в икономиката, че народа да се облажи, той именно това и прави. А инвестициите във военнопромишления комплекс, ако не беше ги направил, досега да са ги разпокъсали комшиите.

    Коментиран от #15, #22, #25

  • 15 Айде бе

    18 6 Отговор

    До коментар #14 от "Айде бе":

    Не му правя реклама на комшииският президент. Казвам го за да се разбере причината на популярността му в Турция. Шовинизма в главите ни пречи да виждаме и анализираме какво става в двора на комшията. А към шовинизма като се добави и завистливата натура на многото от нас, става огнена смес, която я гасим с огнената вода, наречена ракия... и става като оня, който си е затворил очите и си отворил устата...

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Гост с име

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    За нищо не му завиждам. Радвам се, че живея в България а не в ориента. Само казвам, че с колкото и оръжие да се запасява няма да му помогне като му вдигнат мерника. Защото реално става въпрос за защита на Ердоган, не на Турция. Само че като дойде момента може самата армия да го поднесе на тепсия вместо да го защитава. Заради хилядите по затворите, убити, тормозени и т.н.
  • 17 Чифликчия

    3 0 Отговор
    До ком. 14
    То да ги распокьсаме, ама сме такива пробити че даже и да искаме и да можем пак няма да стане. Тайп се пази от оранжева революция.
  • 18 Некой си

    9 1 Отговор
    Преди 4-5 години лирата беше левче,сега е 45 ст.Що ли?За да се стимулира износа предполагам?

    Коментиран от #21

  • 19 мето

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Гост с име":

    на турция икономиката и е добре ти гледай своята икономика
  • 20 мето

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    ти сигурно си хасан но това което казваш споредмен е истина но мнозина тук не го знаят
  • 21 мето

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Некой си":

    това го правят умишлено к а предполагаемите хора коитп го правят са много
  • 22 ДА БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Айде бе":

    1-Да, те са намалиха корупцията , освен хората между него не могат да получават правителствени и общински търгове.
    2-За енфлатцията cлед 2001 (преди Eрдо) централната банка обяви своята оперативна независимост и се обърна към индиректно насочване на инфлацията.00-%39 /01-%68 /02-%28 /03-%18 ...2017- %12 . Тези %12 ca въпреки промените в кошницата за инфлация.В действителност, 15% - 16% е протцента..Всеки месетц когато отиваме за пазаруване виждаме други цени..
    3-Напротив не е взел никакви екстренни мерки за насърчаване на износа.При 2002-2016 внос на износ
    степента на покритие е около %70..
    3-Ердо е построил пътища, да построи 2002 година дълга на Туртция беше 129млрд долара а днеска 450млрд долара.С тези пътишта направиха най голъамата коруптция .Тези построени пътища са най-лесният начин да получите парите на държавата..
    Вече всяка година почнаха да увелицават протцентите на данътците. Защо ?
    Господина си направи дворетц, много ли му трабваше .НЕ.. Този дворетц колко струва знаеш ли ? Със сметката на министър на финансите 1млрд 370млн Турски лири.А архитектите от Анкара споделяват около 4.5млрд Турски ли !! Разхода на месетц е около 22млън Турски лири.(Стези пари какво може дасе направи имаш ли представа ? Имаш но , правиш се че нямаш !)
    А какво стана.Вече стана трудно да се намери дълг , и извадиха нешо АКТИВЕН ФОНД.В този фонд има големи държавни дружества.Тези фирми стеги използват като ипотека за намиране на пари ! Ето в това състояние е икон
  • 23 Свободен

    7 6 Отговор
    Каква коруция е намалил Реджеп бе? За 1 година уволниха 200 000 човека от работа, понеже не подкрепят политиката на ислямизация, а вие ми го хвалите. Я си хващайте пътя към Диарбекир и не давайте акъл!
  • 24 тука е така

    0 0 Отговор
    Очаквам вече американците да направят нещо и да дадът възможност на българите и на Б-я,както дадоха толкова много на Турция.Време е Б-я да стане велика сила,и ако българите искат да са велика сила трябва да има голям приятел като американците.
  • 25 тука е така

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Айде бе":

    Така оправи икономиката на Турция че в момента лирата е толкова обезценена че чупи рекорди към момента 0,44лв,какво ще кажеш за това.Поне нямат голям външен дълг.
Новини по държави: