25 Ноември, 2017 11:58 6 187 130

Руснаците стават все по-бедни

  • русия-
  • бедност-
  • икономика
Руснаците стават все по-бедни - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 30% от руските семейства признават, че парите им стигат само за храна. Това сочат резултатите от едно ново проучване, според което бедността в Русия продължава да расте.

Допитването, проведено от московската Висша школа по икономика, нагледно показва, че през есента на 2017 бедността в Русия продължава да расте. Почти една четвърт (23%) от анкетираните руски семейства оценяват собственото си положение като "лошо" или "много лошо" - това представлява ръст от 3% спрямо пролетта на тази година. Същевременно едва 15% от интервюираните семейства оценяват материалното си положение като "добро", което означава спад от 2%.

8% се лишават понякога дори и от храна

29% от руските семейства твърдят, че парите им стигат единствено за храна, а още 8% дори заявяват, че се лишават не само от облекло, но понякога дори и от хранителни продукти. От проучването става още ясно, че през последните три месеца всяко четвърто семейство е имало трудности с плащането на сметки за ток, отопление, вода и други комунални услуги, а 17% от домакинствата нямат пари за лекарства.

Най-драматично е положението в селските региони, където почти половината от анкетираните заявяват, че нямат пари за основни продукти и стоки – а това означава ръст от четири процента спрямо пролетта. Рязко се е влошило и положението на многодетните семейства (от петчленно нагоре). През май 2017 година 34% от тях са заявили, че нямат пари за най-необходимите продукти и облекло, а през септември в тази група влизат вече 43% от многодетните семейства.

На пенсионерите също не им е лесно. Само за една година броят на руските пенсионери, които се оплакват от финансови трудности, е нараснал с една пета и през септември 2017 възлиза на 38% от всички пенсионери. Авторите на изследването отбелязват, че най-тежкият проблем на неработещите пенсионери е набавянето на лекарства: за такива трудности съобщават 25 на сто от анкетираните.

Какво казват от "Росстат"?

Според официалната статистика на "Росстат", реалните разполагаеми доходи на населението през последните три години на практика непрекъснато спадат. По данни от октомври тази година, руснаците са обеднели с 1,2% в сравнение със същия месец на 2016 година. В сравнение с 2014 година обедняването възлиза на 12,8 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    57 51 Отговор
    Не е вярно!Гнусни соросоидна от росстат! Имаме си бояришинка,тя е универсална,и за лек,за баня и за тостове! Слава Путин! Дрехите са ни универсални,най-хубавите и топли ватенки в комплект с ушанката са номер 1!!!!

    Коментиран от #84

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Путин

    43 19 Отговор
    Премествам си го -аз и мойте хора не сме обеднели ,даже ставаме все по богати.
  • 4 синя трева

    41 28 Отговор
    И ние не сме по назад.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 юрист

    49 55 Отговор
    Каквото са си посяли, това ще жънат- да не бяха извършили агресия в Украйна и да не бяха окупирали и анексирали Крим, да бяха поискали разследване на кражбите на путлер и еврейскоолигархичният му кръг “Озеро“, сега икономическото им положение щеше да бъде друго. Те са си гласували за това путлер да им стане президент, те поддържат неговата политика- външна и вътрешна- да си носят сега и последиците от избора си- не мога и не искам да ги мисля....

    Коментиран от #55

  • 7 ha ha ha

    49 26 Отговор
    Ама разбира се, те са бедни, а уличните им котки са с наднормено тегло, а ние ставаме все по-богати :D
  • 8 Прометей

    30 24 Отговор
    ХАХАХАААА......МА ВЕРНО!?!?......

    Няма значение, важното е, че матрЯла в Дебилария цъфти и процъфтява..
    Тиквата речИ, че по Витошка кафенетата били жарава, матрЯла века не мой си похарчи париците...
    Сполай ти ........Боче.....
    А, да не забравя......за “Гнойче Зеле“ или НИЩО или по-голямо НИЩО.......
  • 9 юрист

    28 30 Отговор
    Това не е вярно, вижте как харчат по нашето Черноморие.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 юрист

    28 38 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Ще харчат, ако има какво:) А те нямат! Ако имаха, защо не видях дори
    1 една рускиня с маркови италиански дамски обувки или с италианска чанта във Варна, а? Все някакви безлични същества, с абсолютно непретенциозно облекло и една не носи дамски обувки с токчета... Това, което виждам е, че МАСОВО БЪЛГАРКИТЕ носим маркови дамски облекла, обувки и чанти, докато рускините изглеждат спрямо нас като безлични сиви мишки...

    Коментиран от #18, #26

  • 11 законен

    18 16 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Въпроса е ти дали си виждАл как "харчат" и имаш ли идея , че тази години покупките на имоти от българи са ПОВЕЧЕ от тези от руснаци и доста от тях са именно на българи от фалирали руснаци !

    Коментиран от #16

  • 12 юрист

    10 19 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Общо взето, съм виждала ЕДИНИЦИ от тях да харчат пари за облекло, което обаче не струва- евтини дамски парцалки, а не КАЧЕСТВЕНИ дамски стоки, които естествено, си държат цена....Евтини са на брашното, а са скъпи на триците:)
  • 13 Дамммммммм

    26 20 Отговор
    Дойче Веле...ясно...От 5 години все това ни говорят--и всяко лято им прислугваме на морето....

    Коментиран от #17

  • 14 законен

    13 15 Отговор
    Плановете на Русия за увеличение на доставките на газ за Европа едва ли ще могат да бъдат осъществени, тъй като дела на „Газпром“ на европейския газов пазар вече е достигнал своя пик и през следващите 20 години те ще започнат да спадат. Това става ясно от прогнозата на Международната агенция за енергетика (МАЕ) в годишния доклад World Energy Outlook 2017. Експертите от агенцията обръщат внимание на нарастващото значение на втечнения природен газ (LNG) и прогнозират промяна в ценообразуването. От особено значение е и очакването за нарастващата роля на ВЕИ като конкуренция на производството на електроенергия с участието на природния газ. Според МАЕ доставките на руски газ за Европа към 2040 г. ще намалеят с около една четвърт. За сравнение през миналата година те са от порядъка на 176 млрд. куб м. , като прогнозата за 2017 г. е за 190 млрд. куб м.

    От МАЕ смятат, че това може да е предела на газовите доставки. Експортът за страните от Европа постепенно ще започне да спада, достигайки до 150 млрд. куб м към 2040 г.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 edin

    11 10 Отговор

    До коментар #11 от "законен":

    Не си в час, умишлено ги карат руснаците да си продават жилищата ;)

    Коментиран от #21

  • 17 законен

    4 13 Отговор

    До коментар #13 от "Дамммммммм":

    И това ли е от Дойче Веле ?
    Собственият добив на Европа при това ще намалява заради изтощаване на находищата в Норвегия и Северно море, като търсенето на синьо гориво за внос ще се увеличи от 330 до 390 млрд. куб м годишно. Европа обаче няма да покрива нарастващите нужди от внос с ресурс от Русия. От МАЕ отчитат, че през 2020 г. ще влезе в експлоатация Южен газов коридор, по който годишно ще се транспортират 10 млрд. куб м от азербайджанското газово находище „Шах Дениз“ в Каспийско море.

    В допълнение очакването е за увеличение на вноса ва американски втечнен природен газ до 160 пъти. Така, според прогнозата, през 2040 г. ЕС ще купува 84 млрд. куб м втечнен природен газ, който ще съставлява около 22 % от целият внос.

    Втечненият природен газ постепенно ще измества газа, пренасян през газопроводи. Ако през 2016 г. световната търговия с газ е били в обем от 706 млрд. куб м, от тях 39 % е бил доставян като втечнен. Така според изчисленията, ако през 2040 г. продаденият газ е 1,23 трлн. Куб м, то 59 % от него вече ще се пада на втечненият природен газ..Броят на заводите за втечнен природен газ съответно ще се увеличи 2 пъти за 20 години. Основната част от количествата ще се доставя от САЩ, Австралия, Русия, Катар, Мозамбик и Канада.

    Коментиран от #35

  • 18 Хомофоб

    29 15 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Един път ти писах по този повод, ще ти пиша пак:
    Когато си грозна ако ще и 10 000лв да ти струва чантата пак си оставаш грозна. Въпреки богатият ти мъж, който го давали за 20секунди по телевизията.
    Когато една дама е привлекателна и има естетически вкус то с малко пари се постига много. Явно обаче ти не си от тях и няма как за знаеш това.
    А бедните руснаци купуват имоти по цялата Европа, а богатите българи изпитват все по-големи трудности да изплащат панелките си. Пореден скок на цените и смешно увеличаване на мизерните европейски заплати отново обогати българският народ.
    За това той бяга от хубавото - милиони бягат от страната.

    Коментиран от #20, #29

  • 19 Владо

    15 13 Отговор
    Дойче Веле и пропагандата дълга и не особенно лицеприятна история. Предаванията им за България са най малко унизителни спорни като факти и пълни с пропаганда и неверни внушения. Предплагам за РФ обявена като " опасност " за либерланият ред така стра$тно пропагандиран от медията излиза извън познатат скала на пропагандата и полуистините.
  • 20 юрист

    24 16 Отговор

    До коментар #18 от "Хомофоб":

    Много си прав, не дрехите правят човека. За това и бедна Русия ни освободи, а не богатият Запад.
  • 21 законен

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "edin":

    Оооо , да "умишлено" !!! Лично са ми ревали трима и са ми показвали банковите документи за кредити взети при два пъти по-малки лихви и 30-тина рубли за долар и сега станали два пъти колкото заплатите им !

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Kcaniba

    18 10 Отговор
    Империята на злото е на колене!

    Коментиран от #103

  • 24 юрист

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    С т

    Ти също си прав.
  • 25 законен

    11 9 Отговор

    До коментар #15 от "юрист":

    Всички руснаци , посетилите България са под 2% от населението и са общо взето едни и същи и повечето го правеха да си наглеждат имотите , които сега са обявили за продажба на 3-4 ПЪТИ по-ниска цена от тая на която ги купиха ! И 70% от руснаците НИКОГА не са напускали родното си място !

    Коментиран от #32

  • 26 Смях у каруцата на оня с коня

    17 9 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Предполагам, 40-годишната служителка на Външно министерство на Русия е "сива мишка"? Мария Захарова - "сива мишка"?! Доста мъже са на друго мнение, независимо от твърденията за "п*кла с малки ц*ци"...

    Ама какво е Захарова в сравнение с дъртата адвокатка!
  • 27 edin

    8 6 Отговор

    До коментар #21 от "законен":

    Някой си некадърник ти ревал и вече изводите готови, аз продавам жилища на руснаци, много добре знам за какво иде реч... имаше време ги прибираха в Русия без време, а сега директно им наложиха да продават. Става нещо, за което ти не знаеш :D
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 юрист

    5 13 Отговор

    До коментар #18 от "Хомофоб":

    “...Публикувано във факти.бг: Когато си грозна ако ще и 10 000лв да ти струва чантата пак си оставаш грозна....“ Ама аз не съм писала, че масово рускините са грозни- писах, че масово рускините НЕ СИ КУПУВАТ КАЧЕСТВЕНИ СТОКИ В БЪЛГАРИЯ- това писах! Писах още, че не са облечени елегантно или модно, а безлично. Нали въпросът е КОЛКО КУПУВАТ РУСКИНИТЕ ОТ БГ. МАГАЗИНИ И ДАЛИ КУПУВАТ СКЪПИ СТОКИ, а не дали рускините са грозни или красиви и НЕ дали с покупката на скъпа вещ една грозна жена веднага става красива! Какво замиташ нещата под килима?
  • 30 юрист

    7 16 Отговор

    До коментар #22 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    “...Публикувано във факти.бг: Руската жена е такава красавица...“ нА 18 И 20 години- може би, но на 40? ХАХАХА- ИЗГЛЕЖДАТ КАТО СТАДО ТЮЛЕНИ:D Аз съм на 47+ и мога да нося ей тези токчета- 10 см., но рускините на моята възраст МАСОВО изглеждат като тюлени и за тях е НЕВЪЗМОЖНО да се качат на такива токчета:D
  • 31 юрист

    18 7 Отговор
    Руснаците купуват всичко от магнити през дрехи и апартаменти, обикновенно са с две или три деца, които са много добре възпитани. Ние можем на много неща да се учим от тях.
  • 32 юрист

    1 9 Отговор

    До коментар #25 от "законен":

    Абсолютно вярно! Ника, на когото пишете, умишлено пише с моя ник, а написаното от Вас е вярно! Имам инфо от лице, което управлява брокери на недвижими имоти и това инфо съвпада 100% с Вашето инфо.
  • 33 законен

    11 8 Отговор

    До коментар #22 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    ИЗОБЩО не е разбираемо страна с най-голямата територия в света и претендираща за страна с най-много ресурси (което е под въпрос) да изпитва "трудности" , при положение , че стократно по-малки държави без природни ресурси ЦЪФТЯТ и преуспяват и произвеждат в ПЪТИ ПОВЕЧЕ !!!! Това има само една възможна причина - НЕГРАМОТНО , КОРУМПИРАНО и ДОПОТОПНО управление , насочено единствено към ограбване на държавата и населението си ! И като се опитваш да я сравняваш с България само показваш безсилие и простотия ! Нали била "велика" сила , що не я сравняваш с наистина великите сили ??? И между другото "фактора" ти беше и си остава едни 1,5 % от световната икономика , какъв "фактор" , направо ако мигнеш може да го изтървеш от списъка , специалисте !!
  • 34 юрист

    5 11 Отговор

    До коментар #28 от "юрист":

    Лъжа! Рускините са облечени като от миналия век- не правят никакво цветово съчетание на дрехите си! Най- много да люснат бяла блуза на светъл панталон и това им е “модното“ облекло:) И не пиши с ника ми, защото ефектът от драсканиците ти е смешен за теб самия- просто сбърка, когато започна да пишеш в същото време с моя ник, в което пиша и аз:)

    Коментиран от #41

  • 35 Знаещ

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "законен":

    Дай прогноза и за бъдещите най-силни икономики в света. Ако се интересуваше щеше да знаеш, че през 2040-2050 най-мощните икономики в света ще са Китай и Индия. Китай ще има 9 пъти по-голям бвп от сега. ДЕВЕТ ПЪТИ. ПАК ПОТРЕТЯМ 9 ПЪТИ. Та откъде мислиш ще се захранват с ресурси най-големите световни икономики? От най-богатата на ресурси страна в света разбира се. Разбира се няма да е само от там, но руснаците ще се облажат най-много. Я прочети също така по същите американски прогнози къде ще е руската икономика тогава? Ще те улесня. В челните места. Повтарям това е според американските експерти.

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Kcaniba

    6 8 Отговор
    Всички русофилистици на амбразурата! Коневръза също!Край!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Знаещ

    18 8 Отговор

    До коментар #34 от "юрист":

    Повечето време живея в Пуерто банус. Тук жени с твоите мизерни доходи идват само да го разгледат с организирани екскурзии. В магазините на долче и габана, гучи, прада и т.н. е пълно с рускини и им се кланят до земята. Разбира се ги обслужват на техния език. В повечето ресторанти е същата работа. Спри да се обясняваш за скъпите си дрехи, защото е смешно човек с твоите доходи да се облича с Долче и Габана. Смешно е цял месец да работиш за една чанта и после да не можеш да си позволиш да си платиш чадър и шезлонг на плажа. Ти си е.ати комплексарката, ако наистина даваш месечния си доход за чанта.

    Коментиран от #43, #44, #46

  • 42 законен

    10 12 Отговор

    До коментар #35 от "Знаещ":

    Бъдещето е като настоящето , каквото и да става с големите икономики , Русия никога не е била , не е и НЯМА да бъде между тях , колкото и да ти е неприятно ! И не виждам за какво ми тикаш Китай и Индия , като че ли те са примрели за любимата ти Русия или пък тя има нещо общо с тях ?? Случайно да си чул , че именно Китай и Индия най-силно развиват ВЕИ и смятат до 20-30 години ИЗОБЩО да се откажат от изкопаеми горива ?? Да не говорим , че и сега Русия далеч не е най-големия им доставчик , а в бъдеще ще е само по-зле !Знам , че сте по "захранването" , ама това не ти е България да "захраниш" 5-6 дебила и готово ! А случайно да знаеш , че в Китай има държавни фондове за заселване на Сибир и "приобщаването" му към Китай ?? Това как ще се отрази на "просперитета" на бащицата ?

    Коментиран от #45, #57

  • 43 юрист

    7 7 Отговор

    До коментар #41 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: В магазините на долче и габана, гучи, прада и т.н. е пълно с рускини и им се кланят до земята....“ Ха сега дай в проценти КОЛКО РУСКИНИ ПАЗАРУВАТ В ТЕЗИ МАГАЗИНИ, СПРЯМО ОБЩИЯТ ПРОЦЕНТ НА РУСКИТЕ ГРАЖДАНКИ В РУСИЯ, СЪСТАВЛЯВАЩИ РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ- ОТ 143 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ НА РУСИЯ, КАКЪВ ПРОЦЕНТ РУСКИНИ ПАЗАРУВАТ В ТЕЗИ МАГАЗИНИ, и то- в приелата те държава:D Във Варна- България, има голяма руска диаспора- за това и мога да си изградя достатъчно обективно мнение. Освен това- не виждам рускини в магазина на Булгари в София- щото аз пък живея в София. Е?:)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ha ha ha

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "законен":

    Ха ха ха, най-голямата простотия, която прочетох днес :D

    Коментиран от #58

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 юрист

    7 6 Отговор
    В живота най- важни са чантите и обувките.

    Коментиран от #48

  • 48 юрист

    6 12 Отговор

    До коментар #47 от "юрист":

    НЕ- в живота НЕ СА най- важното чантите и обувките, но статията е за ОБЕДНЯВАНЕТО НА РУСНАЦИТЕ В РУСИЯ и за това, че те МАСОВО могат само да СЪНУВАТ чантите на Долче и Габана, а ЕДИНИЦИ от тях могат да си позволят да си ги купят! Това показва какъв е паритета на покупателната способност на руските граждани в русия, спрямо покупателната способност на чужди граждани в държавите от ЕС! Неслучайно дадох за пример чанта на Долче и Габана- след като ваш путлер УМИШЛЕНО краде пари от руския държавен федерален бюджет, а руските граждани се примирявате с това, скоро няма да имате шанса МАСОВО да си купувате тези луксозни стоки! А сега питай масово съпругите на българските ИТ спецове, работещи почасово за чужди проекти от дома си дали те могат или не могат да си купят тази чанта, с доходите на съпрузите си само за 2 седмици и то след като България е НАЙ- БЕДНАТА ДЪРЖАВА в ЕС:) А иначе- оооо, аааа- ама русия си има всичко, била развита държава, ала- бала приказки за наивници, а?:D
  • 49 Kcaniba

    6 10 Отговор
    Банкови сметки и имоти на приближени до режима на пътя на стойност между един и три ТРИЛИОНА долара ще бъдат замразени февруари 2018г!Та руските толяци трайно ще преминат на бояришинка и фотосинтеза!
  • 50 А сега

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "юрист":

    Това ти ли си , половинката на Коев !

    Коментиран от #51

  • 51 Колега

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "А сега":

    Не , Ботева е !
  • 52 Пазарен Либерализатор

    19 5 Отговор
    И въпреки марковите юридически чанти и обувки юриста е основен потребител на батерии в кварталния Кауфланд.
    Милата, рускините не си купували качествени стоки в България, масово. Ами не купуват, тук няма развит пазар за диаманти и ювелирни изработки на бижута, защо не мръднеш малко в Инстамбул, да видиш рускините какво правят в бижутериите....оф, забравих, за теб Варна е ръба на Земята. Живеейки в апартамент и купувайки си боти за 200€ си мислиш, че поддържаш стандарт? :)

    Коментиран от #53

  • 53 юрист

    3 11 Отговор

    До коментар #52 от "Пазарен Либерализатор":

    “...Публикувано във факти.бг: И въпреки марковите юридически чанти и обувки юриста е основен потребител на батерии в кварталния Кауфланд....“ Да, де- това кога го измисли- преди 10 или преди 20 минути?:) Батериите са за теб, защото си сам като куче, нямаш си никого, а претенциите ти за семейство са съшити с бели конци:) “....Публикувано във факти.бг: защо не мръднеш малко в Инстамбул,..“. Ти си луд, бе, кой ще годи в тая клоака и в тоя гмеж от всякакви ошмакосани без охрана?! Веднъж сме ходили на сватбата на богат турчин, но бяхме с охрана от 2ма бодигарда и ни разхождаха с кола с шофьор, но втори път няма да повторим!
  • 54 Обиколил света

    10 3 Отговор
    Ако Истамбул е клоака , София какво е ?

    Коментиран от #56

  • 55 Борис

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Пак гледаме боклука в чуждия двор,макар че от такъв през нашия няма минаване.
  • 56 юрист

    4 7 Отговор

    До коментар #54 от "Обиколил света":

    Клоака е , разбира се- не всеки европеец/ европейка, се чувства нормално, сигурно и добре ,сред всякакви хора, облечени по всякакъв начин... Въпрос- колко терористични акта са станали на територията на София в периода 1945-2017 г., и колко терористични акта са станали на територията на истанбул в същия период, а? Кое е по-важно за един човек, когато излизе по магазините на един град- обезпечаване на сигурността и живота му или нещо друго?

    Коментиран от #59

  • 57 Знаещ

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "законен":

    “B дoĸлaдa cи Тhе Wоrld іn 2050 вoдeщaтa ĸoнcyлтaнтcĸa и oдитopcĸa ĸoмпaния РrісеwаtеrhоuѕеСоореrѕ (РwС) пpoгнoзиpa ĸaĸ щe ce paзвиe глoбaлнaтa иĸoнoмиĸa пpeз cлeдвaщитe няĸoлĸo дeceтилeтия. И ĸaĸ щe ce пpeпoдpeди и изглeждa Toп 10 нa нaй-гoлeмитe иĸoнoмиĸи в cвeтa.
    B изcлeдвaнeтo ca oбxвaнaти 32 oт нaй-гoлeмитe иĸoнoмиĸи, ĸoитo пpoизвeждaт oĸoлo 85% oт cвeтoвния Бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт.
    Kaтo цялo oбeмът нa глoбaлнaтa иĸoнoмиĸa мoжe дa нapacнe cъc 130% ĸъм 2050 гoдинa нa фoнa нa пoвишaвaнe нa пpoизвoдитeлнocттa, пpeдизвиĸaнo oт тexнoлoгичния пpoгpec.
    Πpи тoвa pacтeжът нa paзвивaщитe ce cтpaни мoжe дa пpeвиши двa пъти тoзи нa paзвититe. B peзyлтaт нa тoвa cpeд ceдeмтe нaй-гoлeми иĸoнoмиĸи в cвeтa пpeз 2050 г. шecт щe ca oт т.нap. paзвивaщитe ce дъpжaви, oтбeлязвaт aнaлизaтopитe нa РwС.
    Cпopeд пpoгнoзитe нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния нa пъpвo мяcтo пo paзмep нa иĸoнoмиĸaтa щe бъдe oчaĸвaнo Kитaй. Kъм 2050 гoдинa и Индия щe изпpeвapи CAЩ и щe зaeмe втopoтo в мяcтo.
    Ha чeтвъpтa пoзиция щe излeзe Индoнeзия, cлeдвaнa oт Бpaзилия, Pycия Meĸcиĸo.”

    Коментиран от #63

  • 58 законен

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "ha ha ha":

    Хахахаа , най-големия наивник тръгнал да коментира !!! БВП на Русия 2016г - 1 200 милиарда , БВП на Германия 3 500 милиарда !!! Айде пробвай с "познанията" си по математика да сметнеш какъв ръст трябва да има Русия в следващите 20 г (всяка) за да стигне Германия , при положение ,че тя си остане с толкова , а това няма да стане ! И говорим за петата икономика , която се очертава да стане десета ! За по-големите да не говорим ! И да не говорим , че след 2025 се очаква нов , още по-голям срив на цените на петрола и газа !
  • 59 Антон 1

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "юрист":

    Е , какви са хората в Париж например ,как са облечени и колко терористични акта има ?
    Пак , както винаги наизуст и без сериозни аргументи !
    Точно , наяла се въшка ....... и т.н !

    Защото , ако сте ходили , може би сте си купували LOUIS VUITTON, имат триетажен магазин на Шанз-Елизе ! :)

    Коментиран от #61, #62

  • 60 SubaruVarna

    7 4 Отговор
    АхЪ - толкова са бедни чи всички - 100% от почиващите и много от тях живущи вече тук около Евксиноград - Горна Трака всички са паркирали пред 4 етажните си къщи за 650 000 евро джипове висок клас 8 цл. - Лексъс ЛС 570 5.7 - ГЛ 550 - Ленд Круизър 200 5.7 л. бензин!
  • 61 юрист

    2 4 Отговор

    До коментар #59 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: Е , какви са хората в Париж например ,как са облечени и колко терористични акта има ?...“ Ето ти какви хора има в Париж, какво правят, как задръстват движението по улиците и с какво се занимават- http://m.btvnovinite.bg/article/svetut/mjusjulmanska-molitva-na-otkrito-predizvika-naprezhenie-v-parizh-video.html Новината е от 11.11.2017г.
    Ето ти и втората новина- http://www.novinite.bg/articles/153119/Franciya-otryazva-myusyulmanite-da-se-molyat-po-ulicite-na-Parij Франция отрязва мюсюлманите да се молят по улиците на Париж
    20 ноември 2017 “...Френският вътрешен министър Жерар Коломб отново изтъкна, че е против молитвите, организирани от Съюза на мюсюлманските богомолци всеки петък в центъра на града от март насам, след като зала, която те са наели от местните власти, е била превърната в мултимедийна библиотека от новия кмет. Оттогава е бил построен молитвен център, но местните мюсюлмани са недоволни от мястото и размера му...Противопоставянето между общинската администрация и местната мюсюлманска общност продължава от март, след като полицията беше призована да изгони мюсюлмански богомолци от помещенията по съдебна заповед, потвърдена от Държавния съвет през ноември миналата година...“

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 законен

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "Знаещ":

    Ти май наистина смяташ всички за наивници ,а ? А да споменеш поне , че тоя доклад е от началото на 2014 , при цени на петрола от 115 долара и прогнози за ръст до 180 долара и двойно увеличение на търсенето ? Да не говорим , че "анализаторите" са на заплата при тези които "одитират" ! Да ти напомна ли сега какви са изгледите за петрола и търсенето му ?? Или можеш и сам да си ги потърсиш ? Или ще ми кажеш , че ша Раша може да "произведе" нещо друго освен петрол и газ и да го продаде на света и то в достатъчни количества ?? Или с изчезващото си население да разчита на "вътрешно потребление " ??

    Коментиран от #71

  • 64 Антон 1

    4 2 Отговор

    До коментар #61 от "юрист":

    Иди и виж , имаше един такъв филм !
    Аргументите за Истамбул са несъстоятелни !
    В крайна сметка, всеки ходи където си иска !
    В Париж обаче, много измет !
    Иначе , като сте такава баровка , сигурно знаете или сте ходили до Виена /преди Коледа / , щото най -големите намаления в Европейска столица /най-близо до БГ и с най -удобен самолетен транспорт / на истински стоки са там .
    Така съм чувал от други оборотни колеги , като вас!

    Коментиран от #68

  • 65 юрист

    2 8 Отговор

    До коментар #62 от "Пазарен Либерализатор":

    Лъжите, които разпространяваш за мен, са глупост. Ако е вярно това, което пишеш за мен, значи би следвало да бъда изключително АТРАКТИВНА ЖЕНА, след като съм на възраст 47+ години, нося 10 см. токчета и хубави дрехи:D Нали се сещаш, че “богатите бизнесмени“ не биха се полъгали да обърнат дори елементарно внимание на зряла жена, освен ако тя не е естествено красива, възрастта й не само, че не личи, но и изглежда с 15 години по-млада?:D:D:D

    Коментиран от #69

  • 66 юрист

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "Пазарен Либерализатор":

    Хахахаха- сам падна в капана на интелектуалната си немощ:D Така ти се пада, злобарче - кой каквото си направи, никой друг не може да му го направи:D
  • 67 Знаещ

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "юрист":

    Съседите ми са руснаци, които идват за един месец през лятото. И двамата работят като директори в голяма фирма за недвижими имоти в Москва. Имат две детегледачки, на които плащат по около 800 долара (обърнато от рубли). Едната е украинка, а другата е от Беларус. Казаха ми че за тези пари не могат да си намерят московчанки. Техните заплати не ги знам какви са, но апартамента им в Пуерто банус струва 935 000 евро. Плюс 10% такси и комисионни за придобиването му. Т.е. над 1 000 000 евро, а в Москва имат голяма къща. Определено са добре платени служители.

    Коментиран от #70

  • 68 юрист

    1 3 Отговор

    До коментар #64 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: сигурно знаете или сте ходили до Виена /преди Коледа /....“ Еее- да си дойдем на думата- Виена е друго нещо! Неслучайно обичам Виена! http://www.focus-news.net/news/2017/10/01/2441517/tass-v-avstriya-vleze-v-sila-zakonat-koyto-zabranyava-noseneto-na-burki-na-obshtestveni-mesta.html В Австрия влезе в сила законът, забраняващ носенето на бурки на обществени места 01.10.2017 г. агенция фокус....
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 юрист

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: И двамата работят като директори в голяма фирма за недвижими имоти в Москва...“ В статията става въпрос не за ЕДИНИЦИТЕ руски граждани с отлични доходи, а за МАСОВИТЕ РУСКИ ГРАЖДАНИ в русия! Защо гледате доходите на единиците, а не на мнозинството непривилегировани руски граждани? Колко от тези граждани имат имоти в България и какви са месечните им и годишни доходи, че да си ги позволят?

    Коментиран от #73

  • 71 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "законен":

    От 07.02.2017 е, но това няма никакво значение. На всички е ясно, че цените на петрола са циклични и е невъзможно да се задържат високи 25-30 години. https://money.bg/economics/top-10-na-nay-golemite-ikonomiki-v-sveta-radikalni-promeni-do-2050-a.html

    Коментиран от #94, #104

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Знаещ

    5 4 Отговор

    До коментар #70 от "юрист":

    Не прочете ли, че не могат да си намерят рускиня, която да им работи за 800 долара?

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 юрист

    4 4 Отговор

    До коментар #73 от "Знаещ":

    “...Публикувано във факти.бг: Казаха ми че за тези пари не могат да си намерят московчанки....“ Московчанки- да, но виж колко е населението на москва и го съотноси към населението на русия. Статията е за НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ, А НЕ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО НА МОСКВА! Когато тези хора ти кажат, че В ЦЯЛА РУСИЯ не могат да намерят детегледачка или прислужница за 800$ на заплата на месец, обърнато в руски рубли, ТОГАВА написаното от теб би имало смисъл като аргумент за подкрепа на неверността на съдържанието на статията...

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Знаещ

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "юрист":

    Явно в цяла Русия не са намерили. Факт е, че им работят украинка и беларуска, а не рускиня от Русия. Това са фактите.

    Коментиран от #79, #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 юрист

    2 4 Отговор

    До коментар #78 от "Знаещ":

    Кажете ми сега- има ли разлика между 800 американски долара и 885 руски рубли по отношение на покупателната способност на руското население в русия?:) Данните са от росстат, така, че - лично аз считам, че би следвало да се приемат за достоверни и от най- големите русофили:)
  • 81 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "юрист":

    Вероятно съдията ще се спука от смях, ако заведеш такова дело. Имам приятели/ки в СГС и когато се видя с тях ще ги питам, ако не забравя до тогава 😀😀😀.

    Коментиран от #82

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Kcaniba

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    соросите на бояришник ли минахте???
    Сорос в панделата, сороснята нема сентс!!!
    На здраве в коневръза!!!
  • 85 дръндер

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "юрист":

    Здравей, Логика !
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 законен

    0 2 Отговор

    До коментар #71 от "Знаещ":

    Ето ти оригинала на "докладчето" , ПУБЛИКУВАН 02.2015 г. , а изготвен повече от година по-рано ! Можеш да си го изтеглиш за спомен и да се успокояваш с него , когато "големия" растеж на "големия брат" отново удари дъното и лъснат "на гол тумбак , чифте пищови" или в модерен вариант " катун , ама с ракети" !!!
    https://www.pwc.com/gx/en/issues/the-economy/assets/world-in-2050-february-2015.pdf
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 законен

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Знаещ":

    И понеже "експертите" от докладчето не са американски , а английски , ето ти прогноза на наистина американска агенция :
    https://www.actualno.com/europe/stratfor-rusija-shte-se-razpadne-do-2025-g-a-sasht-raboti-za-tova-i-chrez-bylgarija-news_458711.html

    Коментиран от #114

  • 105 Пазарен Либерализатор

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "дръндерр":

    Ползвам услугите на столична кантора, много феймъс. Тъщата и жената са вносители, да речем на препарати от сорта на медицинската козметика. Аз съм селянин-непукист.
  • 106 ончо

    3 0 Отговор
    80%Дебили!
  • 107 Пазарен Либерализатор

    6 1 Отговор

    До коментар #88 от "юрист":

    Никаква наказателна отговорност не нося, аз пиша, че си непривлекателна жена в разгара на климакса, може да ти е обидно, но е обективно. Няма никакви данни, че си юрист-лекар-каратист, семейна и прочее, всичко може да пишеш и може да съдиш всеки, който има различно мнение за теб от грешната ти собствена представа, а това са доста народ, като гледам.

    Коментиран от #112, #113

  • 108 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    А БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ПО-БОГАТИ !!!
  • 109 Киро

    0 0 Отговор
    Ще има нова октомврийска революция.
  • 110 Руски тролак

    3 5 Отговор
    Другари и другарки , по-коментарите съдя ,че русофилите са българофоби .
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Знаещ

    7 1 Отговор

    До коментар #104 от "законен":

    Само факта, че пишеш експерти в кавички за PwC показва колко ти е акъла. “PwC is a network of firms in 157 countries, 743 locations, with 223,468 people.[8] As of 2015, 22% of the workforce worked in Asia, 26% in North America and Caribbean and 32% in Western Europe. The company's global revenues were $37.7 billion in FY 2017, of which $16 billion was generated by its Assurance practice, $9.46 billion by its Tax practice and $12.25 billion by its Advisory practice.[9] PwC provides services to 422 out of 500 Fortune 500 companies.” Та експертите на PwC са подредили икономиките през 2050 така: 10. Великобритания — $5.369 трилиона
    9. Германия — $6.138 трилиона
    8. Япония — $6.779 трилиона
    7. Мексико — $6.863 трилиона
    6. Русия — $7.131 трилиона
    5. Бразилия — $7.540 трилиона
    4. Индонезия — $10.502 трилиона
    3. САЩ — $34.102 трилиона
    2. Индия — $44.128 трилиона
    1. Китай — $58.499 трилиона
    P.S. Да виждаш България в тази класация?

    Коментиран от #122

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Гост

    4 2 Отговор
    Радва ме факта, че във форума се още се намират хора, чийто постове обогатяват общата култура и правят смешни НПО облъчените и/или захранените.
  • 118 Киро

    4 6 Отговор
    САЩ е на първо място в момента по БВП - с почти ДВОЙНО по-високо БВП от Китай.

    Калната дупка Расия вече има по-ниско БВП дори от Южна Корея, Италия и тн.

    Прогноза всеки може да си прави, въпроса е каква е реалността.
    Расия е "държава-бензиноколонка", а с огромния спад на потреблението на изкопаеми горива, бъдещето на икономиката и е ясно.

    Дори в България средната работна заплата е по-висока от калната дупка Расия, а минималната - двойно по-висока!

    Газ пикаят матрьошките!
    Хак да им е Путю джуджака!

    Коментиран от #128

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Bgman

    4 2 Отговор
    Нормален човек само като види източника и вообще не чете....DW (Deutsche Welle)
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 законен

    1 2 Отговор

    До коментар #114 от "Знаещ":

    През последните девет години руската икономика е нараснала с 1,7%. Средният годишен прираст на БВП фактически е бил близко до нулата, по-точно под 0,2%. Сега се предлага на обществото да се съгласи с второ „загубено десетилетие“, през което Русия ще продължи да изостава от останалата част от света по темпове на развитие с няколко пъти.През първото „загубено десетилетие“ гражданите на Русия видяха как по размер на заплатите ги изпреварва Китай, а по потребителски разходи – Казахстан. При това нивото на бедността се оказа на рекордно високо равнище за последните 10 г., а БВП падна за няколко години със 74% в доларово изражение.През 2020 г. Китай, Индия и Турция ще изпреварят Русия по БВП на глава от населението. Към 2025 г. Русия може да се срине в глобалния рейтинг на икономиките от 6-то на 10-15 място. По обем производство на глава от населението Русия вероятно ще се плъзне от сегашното 52-ро място в света на 65-70 място.
    От „Независимая газета“ добавят, че през последните 26 г. икономиката на Русия е нараснала с 13 %, а световният БВП се е увеличил за същия период със 148%.
    http://www.segabg.com/article.php?id=874874
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 неутрален

    7 2 Отговор
    Чета и не мога а не се засмея на подобен род написани глупости!Явно,западът реве за информационна война от страна на Русия,но и те не отстъпват на тях във фалшивите новини!От бедност ли,всяко лято в България и Турция ходят да почиват милиони руснаци!От бедност ли,руснаците изкупиха цялото Черноморие?От бедност ли в българските села руснаци изкупиха хиляди къщи?Отговорете си на тия въпроси вие!
  • 125 неутрален

    6 1 Отговор
    Чета и не мога а не се засмея на подобен род написани глупости!Явно,западът реве за информационна война от страна на Русия,но и те не отстъпват на тях във фалшивите новини!От бедност ли,всяко лято в България и Турция ходят да почиват милиони руснаци!От бедност ли,руснаците изкупиха цялото Черноморие?От бедност ли в българските села руснаци изкупиха хиляди къщи?Отговорете си на тия въпроси вие!

    Коментиран от #126

  • 126 стоян георгиев

    3 10 Отговор

    До коментар #125 от "неутрален":

    тези дето изкупиха черноморието не са бедни,но обедняват и те.около 80% от руснаците никога никъде не са ходили .в българия преко сили идват 300 хиляди,а в цяла европа и турция много под 142 млн. колкото е руското население.статистиката е руска ако не си забелязал извора,а и ако не ти се вярва попатуваи иди в царството на другарите .може да останеш .

    Коментиран от #127

  • 127 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #126 от "стоян георгиев":

    Като си толкова вещ по темата с руснаците, що не си направиш статистика какво е процентното отношение на българите, които могат да си позволят това, което руснаците си позволяват "пряко силите си"? И недей да сравняваш различни прослойки на обществото, защото в България не идват богати руснаци, нали?

    Как пък всички русофоби все се кахърите за състоянието на руснаците и никога не го сравнявате реално с това на българите?!

    Коментиран от #129

  • 128 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #118 от "Киро":

    Преди дни един коментиращ ти бе информация за сферите в производството на земеделска продукция в които Русия е станала световен водещ за последните две, три години. Потърси си инфо по темата, че си много смешен с опорната си точка за бензино-колонката, хибриде! Много скоро Русия ще храни Светът така, както Китай го подсигурява оперативно понастоящем.
  • 129 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "гост":

    процентното съотношение може да го видиш по празниците в северна гърция или в сърбия.не може да ни побере магистраата.отделно са българските курорти,като почнеш от минералните бани,минеш през морето и стигнеш до ски курортите ни.и тва от около 6 млн.дето сме останали в страната уж бедни.и едно последно нещо дето ти не си забелязал.руснаците масово бягат в българия.тва са единствения бял народ дето бяга у нас.вече са над 50000 .що така като е гладно и бедно :)???бегалците не са основно богаташи и нямат никакво намерение да се връщат,въпреки че тук заплатите са ниски има гмо и сорос!

    Коментиран от #130

  • 130 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #129 от "стоян георгиев":

    Тоест опитваш се да ме убедиш, че сме много по-добре от руснаците, на база на трафика в радиус 300-400 км. от София по празниците?
    А нещо да кажеш за останалата част от страната?
    България не е 2, 3 града в които живущите могат да си позволят два, три пъти годишно да отделят по една средна заплата за густо от 2,3,4 дни.
    Русия не е на 500 км. и масата от хора не изминава разстоянията с личните си автомобили, нали?! Колко са българите ходещи на 1000+ км. на почивка?
    Руснаците си имат зима. Зимните ни курорти не са приоритет за тях, просто защото не са адекватни като съотношение условия/цена. За няколко $ повече самолетът ще ги закара на аналогични по цени места в Алпите с пъти повече писти, влекове, инфраструктура и т.н. Банско ли? Ха-ха-ха

    Постоянно тръбите, че ни превземали Черноморието, че вече са собственици на над 300 000 имота. Сега казваш, че всъщност бягали от Русия в България? А работят ли в България тези 50000 руснака, където уж са избягали според теб. Как се препитават, след като са си зарязали родината да се заселят точно тук? Аз лично не съм засичал установили се в България, избягали руснаци, нито някъде ме е обслужвал руснак. Не бъркай 500-те украинци на по 500 лв. обслужващ персонал по морето тази година. Те не сред купилите имоти и уж заселили се!

    Та каква част от българите инвестират в имоти на 1000+ км? Колко 10 000? 100 000?

    Нали се сещаш, има остатък след като приспаднеш 80-те %-та? Слаб отговор!