29 Ноември, 2017 11:54 1 260 0

До Рияд и назад

  • саудитска арабия-
  • бойко борисов

Самолетът на премиера Борисов е правил необичайни маневри на път за Саудитска Арабия

Самолетът, с който премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в кралство Саудитска Арабия, е направил маневра над иранското въздушно пространство по пътя за Рияд. Това показват данни от сайта Flight Radar, който проследява полети в реално време, пише "Дневник".

Моделът и обозначенията - "Еърбъс А319" с регистрационен номер LZ-AOB съвпадат с този на правителствения авиоотряд АО-28, с който делегацията отпътува за кралството.

Радарните данни - потвърдени и от справка в приложението на Flight Radar - сочат, че от Турция самолетът е навлязъл във въздушното пространство над Западен Иран, но впоследствие е пресякъл отново границата с Турция и се е отклонил на юг през Ирак.

Обичайният маршрут, използван от превозвачи на Балканите към Арабския полуостров, минава през Турция, Средиземно море и Египет и избягва Сирия и Ирак. Минаващите през Иран са на път за страни като Кувейт и Обединените арабски емирства, докато за Саудитска Арабия се лети над Египет и Източното Средиземноморие.

От друга страна отношенията между Иран и Саудитска Арабия са достигнали едно от най-ниските си равнища за последните десетилетия. Уахабитското кралство забрани миналата година полети от и до Иран, а ислямската република рядко допуска във въздушното си пространство самолети от и до летища в Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА