7 Януари, 2012 16:52 1 252 0

Еврозоната еволюира заради кризата

  • еврозона-
  • мвф

Еврозоната се променя, но тя ще остане стабилна, заяви в интервю за Си Ен Ен управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от БНР. Според нея не трябва да се подценява постигнатото в борбата с дълговата криза в Европейския съюз през последната година.

“Трябва да бъдем много внимателни спрямо това, което бива направено и ефективно приложено в Европа. Ако разгледате това, което се случи през последните 12 месеца - беше постигнат значителен напредък по отношение на спасителния механизъм, също за ускоряването на фондовете за стабилност, като например Европейския механизъм за стабилност, по отношение на колективната решителност да има обща фискални политики, а също санкции и дисциплина, когато те не се прилагат”, посочва директорът на МВФ..

“Много неща се случват и има малка тенденция да бъде омаловажено и подценено всичко, което се прави на европейско ниво, защото се случва по-бавно, отколкото очакват пазарите”, каза Лагард.

Кризата ще помогне за развитието на еврозоната, смята също директорът на МВФ. “Еврозоната е конструкция, която разбива общоприетите разбирания, защото се случва постепенно, както беше и с Европа. Това е било предвидено от бащите-основатели на Европа - Жан Моне и други. Те първи го казват преди 60 години. Те твърдят, че Европа ще напредва чрез кризи”, изтъква тя. .

“Това е, което се случва в момента. Еврозоната напредва, променя се. Нейните характеристики ще бъдат различни от това, което беше преди две-три години. Тя еволюира по време на кризата. Но за мен няма съмнение, че европейските партньори са решени да я запазят съществуваща и стабилна”, заяви Кристин Лагард за развитието на Европейския съюз и еврозоната.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА