13 Декември, 2017 17:40 7 262 14

Откъде дойде ядреният облак над Европа?

  • рутений-106-
  • изотоп-
  • челябинск-
  • маяк-
  • радиоактивен облак-
  • облак

Руски ядрен завод допуска, че може да е източник на засечения радиоактивен изотоп, но много под допустимите норми 

Откъде дойде ядреният облак над Европа? - 1
Снимки: БТА/АР

Член на управата на руски завод за преработка на ядрени материали, заподозрян като източник на неотдавнашния радиоактивен облак над Европа тази есен, призна, че засеченият тогава изотоп е част от производствения цикъл на завода. Той обаче добави, че отчетените стойности са пренебрежимо малки, предаде АР.

Високопоставени руски служители съобщиха миналия месец за високи нива на изотопа рутений-106 в райони, близки до ядрения завод "Маяк" край Челябинск в Уралските планини.

Екологичната организация "Грийнпийс" предположи, че вероятно източникът е "Маяк", но заводът отговори, че не е извличал този изотоп и че от години не е извършвал други операции, които могат да доведат до емисия на рутений в атмосферата.

На пресконференция, предавана по интернет, Юрий Мокров - съветник на генералния директор на завода, каза, че рутений-106 рутинно се появява при преработката на отработено ядрено гориво. Според него обаче заводът не може да е източник на каквото и да е голямо изхвърляне на изотопа, защото не го произвежда целенасочено и защото емисиите при производствената дейност там са толкова незначителни, че "ние можем да ги засечем само в комина".

Откъде дойде ядреният облак над Европа?

Според Мокров в отработеното ядрено гориво се съдържа рутений и в производствения процес "Маяк" рутинно засича този изотоп, но "фактическите му емисии са стотици пъти под допустимите норми".
Руски експертен екип, изпратен да изследва засечената миналия месец радиоактивна емисия, не успя да идентифицира източника на изотопа, но предположи, че той може да е бил сателит, излязъл от орбита и разпаднал се в атмосферата при падането.

АР припомня, че със завод "Маяк" е свързана една от най-тежките ядрени кризи, станала в зората на ядрената ера - на 29 септември 1957 г., когато избухна резервоар с ядрени отпадъци. Радиоактивно заразена се оказа огромна територия от 23 000 кв.км и се наложи да бъдат евакуирани 10 000 души от съседните райони.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йцгамгймгйчтйчтйчтъчтъчтъ

    19 27 Отговор
    ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО .....РУСНАЦИТЕ. .....СА ХОРА ...НА КРАЯ НА ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА ....НА ...ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ. ...НЯКОЙ ДА ГИ БУТА ...БЕЗ БОЙ ДА СИ ПРИЗНАВАТ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 факт

    44 25 Отговор
    Ето една фалшива новина изработена в САЩ и пусната в обръщение по целия свят. Сигурен съм, че нашите американски уж приятели не биха се поколебали да ни съсипят физически, стига да имат някаква минимална печалба. Че кой се кахъри за слугата си? Слуги много по целия свят. Ако ние изпукаме ще се намери друг Бойко, който ще им лиже за-ниците. Като споменах Бойко и спирам да пиша, защото ме е гнус да споменавам името му.
  • 4 Мария Игнатов

    27 25 Отговор
    Лъжат мужиците, както винаги.
  • 5 бесепар доскоро атакист сега

    15 16 Отговор
    ''Парапутин'' е пръднал след срещата с турският президент:):):)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай хой

    30 18 Отговор
    Всъщност много шум за нищо.
    Засечените стойности са стотици пъти под допустимите.
    Но свободните и независими западнали медии тръбят фалшивите новини и тролоолу от козяк пищи на умряло.
    Жалка история.

    Коментиран от #9

  • 8 червен гей

    6 15 Отговор
    Всичко лошо иде оттам.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туй онуй

    6 8 Отговор
    Всяко зло идва от изток,те и за Чернобил не си признаваха дълго време,нали сме късопаметни пак американците ни виновни,събудете се най-после идиоти
  • 11 даката

    6 3 Отговор
    сАвеЦката радиация,най полезната радиация.нашите впутинци в два вагона и марш за челябинск
  • 12 Нямам думи

    4 5 Отговор
    Само ги вижте нашите путиноподлоги! Защитават любимата си страна дори и да им изпраща отрови и самите те да страдат от това! Върха на унижението!
  • 13 възрожденец

    1 1 Отговор
    хахаха колко добре преразказана и изкривена новина. Всъщност тази радиация беше засечена над Централна и северна Европа още през септември, като малко след това чрез проследяване на въздушните течения европейски учени посочиха Русия като източник, но братушките до преди месец отричаха :Д и вече като нямаше накъде другаде като истински мъже признаха. От тая статия едва ли не излиза , че пак лошия т запад ги обвинява недправедливо в немърливост-не че не са известни с това :Д Нека видим колко минус точки ще събера от хора, които могат да четат новини само на руски и български ;)
  • 14 мислещ

    0 0 Отговор
    къкво то и да коментирате както и да го обръщате то от вътре и от вън е еднакво дори хората да са други то манталитета им е същият промени се алчноста и злобата но нищо не се занася на оня свят и връщане от там няма.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания