Last news in Fakti

23 Декември, 2017 07:59 1 374 4

ООН за първи път евакуира бежанци от Либия в Италия

  • либия-
  • италия-
  • бежанци-
  • мигранти

Със самолет бяха докарани 110 жени и деца от центрове за задържане, където според правозащитници условията са нечовешки

ООН за първи път евакуира бежанци от Либия в Италия - 1
Снимки: БТА/АР

ООН за първи път евакуира в Италия бежанци от центрове за задържане в Либия, предадоха световните агенции.

Самолет на италианските военновъздушни сили докара в база "Пратика ди Маре" край Рим първата група от около 160 мигранти от Триполи.

Италия за първи път организира превозване по въздух на бежанци от Либия, след като беше подложена на международни критики, че помага на либийската брегова охрана да спира мигрантите да заминават с плавателни съдове през Средиземно море.

Със самолета бяха докарани 110 жени и деца от центрове за задържане в Либия, където според правозащитници условията са нечовешки. Очаква се по-късно с втори полет да пристигнат още над 50 човека.

ООН за първи път евакуира бежанци директно от Либия за Европа.

"За първи път успяхме да евакуираме крайно уязвими групи бежанци от Либия директно за Италия. Това е изключително събитие . . . което не би било възможно без значителния ангажимент на италианските власти и подкрепата на либийското правителство. Наистина се надяваме, че други страни ще последват този път", каза ръководителят на европейското подразделение на Върховния комисариат на ООН за бежанците Винсент Кошетел.

ООН за първи път евакуира бежанци от Либия в Италия

По оценки на върховния комисариат в центрове за задържане на имигранти, контролирани от правителството в Триполи, има около 18 000 души и той иска да евакуира близо 10 000 от тях през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ужас

    2 0 Отговор
    тези с тюрбани и чаршафи не са за Европа , после пак ще умуваме,защо не са интегрирали, ама толкова ли сте тъпи,не разбрахте ли че араби , африканци и др."бежанци" изповядващи ислям, не искат интеграция ,а джамия и соц.помощи...Ислямска държава това е тяхното виждане за живот, 99% от мюмюлмани се явяват скрити фенове на тези получовеци...
  • 3 Патриот

    1 0 Отговор
    А защо не в САЩ?
    Те унищожива държавата там.

    Какво е виновна Италия?
  • 4 народ

    1 0 Отговор
    Много странна политика на Европейския съюз.Тази вълна от ислямски терористи трябва незабавно да се спре!Не разбрахте ли,че и жените им са потенциални терористи!Надявам се вече да не е късно,защото натам вървят нещата.