12 Януари, 2018 20:53 4 015 25

Пентагонът отговори с ракети на стрелба по войници

  • талибан-
  • афганистан-
  • нато-
  • пентагон-
  • въздушен удар-
  • нангархар

Най-малко 13 убити при американски въздушен удар в провинция Нангархар в Афганистан

Пентагонът отговори с ракети на стрелба по войници - 1
Снимки: БТА/АР

Военновъздушните сили на САЩ нанесоха ракетен удар по правителствена милиция в Афганистан, след като провокатор стрелял по американски войски. Убити са 13 бойци, предаде The New York Times.

Ударът е нанесен по време на патрулиране на американски войници в провинция Нангархар, уточни командващият милицията Хаким Хан.

След "инцидент със стрелба" американските сили нанесоха въздушен удар по милицията и са убити 13 души, заяви Хан. Има съобщения за различен брой убити при удара.

Според два източника - представител на местните власти и оцелял от удара боец въздушният удар бил нанесен, след като провокатор в редиците на милицията стрелял по американските военни.

Този тип нападения на афганистански военни срещу техни бойни другари или западни войници е чест проблем за войските на НАТО в Афганистан. Според западните представители в повечето случаи причината е лични дрязги или недоразумения заради различията в културите.

Пентагонът отговори с ракети на стрелба по войници

Говорител на талибаните пое отговорност за нападението по американските войници. Според него двама техни бойци се внедрили в милицията и открили огън по американците. Той добави, че са убити 16 американци.

НАТО отрича да има загуби в редиците си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фермер

    34 14 Отговор
    На краварите рогатия добитък що мълчи?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    33 10 Отговор
    Парите парите да се въртят тива е важно за капиталистите а че някой умира дали войник или цивилен на капиталиста не му дреме той някъде на тропически остров!

    Коментиран от #10

  • 4 БАЛКАНСКИ

    26 7 Отговор
    Този народ не търпи окупатори , не разбирам още: що дирят тези чужденци? Няма петрол, няма газ , няма злато и защо са там? Защо не ги оставят на мира ? Незнам отговора.
    Да не би да е заради бизнес интереси ?

    Коментиран от #5, #6, #7, #15, #20, #22

  • 5 Бесен Язовец

    22 9 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Оправдават дебели бюджет за армията
  • 6 НАТО ВЕЦ

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Е да, ма опиум бол, а и положението стратегическо.
  • 7 Барчо

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Люлката за производство на наркотиците е там. Изчисляват се на милиарди за година. Откак са там америте е със стотици пъти повече отпреди да се появят.
  • 8 Барчо

    32 6 Отговор
    Според статията двама кирливани с чалми откриват огън с личното си стрелково оръжие и убиват 16 бр американски войници. Те обаче отвръщат със скъпи високоточни бомби, които са свръх технологични и убиват цели 13 чалми. От тези 13 чалми, само 2ма са врагове, другите 11 са съюзници. Да живее краварското раздаване на правосъдие.

    Коментиран от #9

  • 9 Дони

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    Да , Барчо така е .Виж колко си умен и какво умни и хубави коментари пишеш.Като истински българин и родолюбец.Ех да можеше и Родинта да е в ОНД , а, не в ЕС и НАТО.И аз обичам Русия .Мечтая за хубав руски телефон, лаптоп , а защо не и телевизор пък по късно и автомобил подобен на Тойота да речем и продаван нато нея.Ама да е написано Сделано в Русия.Ех Барчо дано го доживеем.А дано ,ама надали.Бях те питал българин ли си или братушка? Сега пак питам.

    Коментиран от #13, #16, #21

  • 10 Дони

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Русия нали е капиталистическа.РСФСР отдавна не съществува.Та каква е разликата между мъртъв руснак и мъртъв американец , германец или какъвто и да е друг?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Бесен Язовец

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "Дони":

    Каузата е разликата, руснака умира за добра кауза а US войника умира за лоша кауза
  • 12 Скорпион29

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дони":

    Като е капиталистическа що цяла година я наричаш комунистическа соросе? Или когато ти изнася става капиталистическа когато не комунистическа? САЩ създава терористи и праща после свои войници да се бият с техните проекти докато руските войни се бият с чиждите проекти
  • 13 Гръмп

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дони":

    Дони ,по твойта логика трябва да те питам :българин ли си или чалма
  • 14 Тръмп

    7 5 Отговор
    Нема лабаво!:)Чалмите намаляха с още няколко!:):):)
  • 15 гост

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Откакто краварите са там, производството на опиум се е увеличил над 5 пъти според анализаторите. В него е ключът от палатката защо хАмериканците са там и какво дирят. Да знаеш, че никак не е случайно присъствието им. А и оръжейното лоби ги натиска да водят войни, за да се въртят едни милиарди всяка година. С един удар 2 заека. Що не отидат в Судан примерно да демократизират населението, а са тръгнали все на едни хубави места да го правят! Всеки човек с глава на раменете ще разбере защо!

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Барчо

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дони":

    Дончо, и това ще стане с времето. Развитието от периода на управление на горби и елци не само беше спряно, но и се върнаха в първи клас. По тяхно време всичко тотално се разграи и замина зад граница в парична форма. Е сега ти просто не можеш да си представиш там в момента какво става и как са тръгнали нещата нагоре. На всеки 3 дни се пуска нов мега завод в действие. Някои са били фалирани умишлено, други подарени и унищожени, трети са нови. Порови се не по цифрите, а какво се строи и какво започва да се произвежда.
    И като казваш коли, може ли да си направиш справка като са толкова голяма работа американските производители на автомобили, колко американски коли се карат в България, колко в Англия, колко в Германия, колко във Франция, колко в Русия и т.н. Ще се учудиш, че дела и в международния пазар е никакъв. А си направи справка колко японски коли карат американците, пък и немски.
  • 17 Барчо

    11 1 Отговор
    А че аз се смятам за български родолюбец, не се и съмнявай. Кой ще реши обаче дали ти си родолюбеца, който иска да сме в ЕС и НАТО или аз, който не искам да сме там? Историята ще го реши. Бъдещата история. А миналата история е решила че аз съм по-истинския родолюбец от теб. Факти бол.

    Коментиран от #19

  • 18 Барчо

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Пет пъти, ма последните 2 години!!! От самото начало на присъствието и там е много повече. А то се измерва по хванатия количествата хванат опиум и сателитните снимки на увеличаващата се площ за отглеждането му.
  • 19 Бесен Язовец

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Барчо":

    Не е нужно да чакаме бъдещето настоящето е достатъчно показателно че ЕС изобщо не допринася за развитието на България а НАТО не ни е оферта щото сценария Кипър и тука може да се случи по- всяко време

    Коментиран от #25

  • 20 Има

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Имат много качествена дрога.
  • 21 каква си досада

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дони":

    Още една тъпня от юриста... едно и също плямпаш маря, стой си у сащ, тука нямаш работа ;)
  • 22 Компетентен

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЛКАНСКИ":

    Там има мнооого мак ...
  • 23 гост 2

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Искам само да добавя два щриха, които се изпускат относно опиума, извън парите:
    - Нуждата от наркотиците за да се държи обществото в подчинение, принизено до нуждата на отделният наркозависим индивид. Моделирането на това общество, особено в САЩ!
    - Разменна валута и приходи за тайните служби на страните. Има доста информация по темата.

    Афганистан е място с подходящи климатични особености, човешки ресурс и липса на контрол, способен да осигури част от това търсене.

    Един въпрос:
    Що не унищожат маковите полета? Това са просто растения , които с едно пръскане с евтин хербицид и са на замята.

    Явно наркотиците са неизменна част от реалната демокрацията, правото да ги избереш! ...подобно на бананите в след комунистическа България.
  • 24 Хомофоб

    6 0 Отговор
    Е къде отиде американската справедливост?Защо не издириха виновника сам да си носи последствията?
  • 25 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Еми нали това и аз и наливам в изпразнените сороски кратуни. Член пети е да облагодетелства само усарите. А що се отнася за проблема с Кипър, тя не беше към НАТО, но там 98% бяха гърци. Так че тоя член е за в някой ...... з---к. Сега там главно е турско население, но и до този момент имат оръжейно ембарго. Ма за какво и е. То и не и трябва. Когато има нужда, ей къде е аскера.
Новини по държави: