Last news in Fakti

19 Януари, 2012 08:40 2 444 0

Капитанът на „Коста Конкордия“ призна, че е излъгал

  • коста конкордия

Продължават издирването на изчезналите пътници

Капитанът на кораба „Коста Конкордия“ Франческо Скетино призна, че е излъгал, като е казал, че е пуснал котва веднага след сблъсъка със скалите, съобщи италианският вестник Corriere della Sera. Скетино признал още, че е допуснал грешка, като е насочил кораба покрай остров Джилио.

"Не знам защо се получи така. Станах жертва на собствените си мисли", казва той, цитиран от вестник Repubblica. По думите му той прекалено късно е взел решението да обърне, поради което корабът е заседнал и се е ударил в риф.

Първоначално той заяви, че скалите не били обозначени на картата, но по-късно, на 17 януари, признал, че по време на сблъсъка е говорил по телефона със своя приятел и колега Марио Теренция Паломбо.

Освен това Скетино твърдял, че маршрутът е бил планиран от самото начало и той не се отклонявал от него. "Плавах, като гледах с просто око, защото добре познавам дълбочината тук и вече три-четири пъти съм правил подобна маневра", каза той.

По-късно беше установено, че между удара на кораба (който е станал в 21:42 часа местно време) до началото на евакуацията (22:58) Скетино е направил най-малко три обаждания до Роберто Ферарини, който се занимава с управлението на круизи в компанията - оператор на кораба, Costa Crociere. Капитанът казал на медиите, че не може да преразкаже разговорите.

Освен това Скетино продължаваше да отрича обвиненията, че е напуснал бързо потъващия кораб. По думите му той е помагал на пътниците да се качват на спасителните лодки, но внезапно се спънал и сам се оказал в една от тях. Капитанът не дал обяснение защо в лодката се оказали и неговите помощници Димитри Христидис и Силвия Короника.

Скетино е заподозрян в непредумишлено убийство и в момента е под домашен арест.

Междувременно издирването на пътниците, изчезнали при катастрофата на "Коста Конкордия", се възобновява. Претърсването на кораба беше спряно, след като уредите на спасителите отчетоха известно изместване на лайнера. Проверките на бреговата охрана потвърдиха, че "Коста Конкордия" вече е
стабилен и търсенето може да продължи. Военните водолази ще направят нови проходи, за да улеснят спасителната акция. Те ще пробият дупки в корпуса, за да проникне дневна светлина. 21 пасажери се водят за безследно изчезнали след корабокрушението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА