Last news in Fakti

11 Февруари, 2018 11:07 2 136 0

Ключова фигура на „Шин Фейн” предаде властта

  • шин фейн-
  • лидер-
  • макдоналд
Ключова фигура на „Шин Фейн” предаде властта - 1
Снимка: АР/БТА

Ирландската националистическа партия „Шин Фейн” вече е с нов лидер. Нейното име е Мери Лу Макдоналд. Тя е на 48 години и поема властта от 69-годишният дългогодишен лидер на партията Джери Адамс. Това стана на извънреден конгрес на партията, който се проведе в събота в Дъблин.

Смяната е изключително голямо събитие, като се има предвид, че Адамс беше начело на партията в продължение на 34 години. Поемането на юздите от Макдоналд не е изненада, тъй като тя беше дясната ръка на досегашния лидер на „Шин Фейн”. Новият лидер заяви, че без Адамс е нямало да бъде постигнато мирното споразумение от Разпети петък, с което се сложи край на насилието в Северна Ирландия и, че тя ще продължи по пътя на мира.

"Целта ни е да спечелим изборите и да увеличим политическата си тежест. Амбицията ни е да бъдем на власт и в Северна Ирландия, и на юг. Стремим се към ежедневни политически победи всеки ден и ирландското единство", каза Макдоналд.

По време на управлението на Адамс партията успя да стане трета политическа сила в Република Ирландия. Тя е срещу Брекзит и от това също трупа положителни точки. Според Адамс на фона на отделянето на Великобритания от ЕС идеята за единна Ирландия има все по-голяма тежест. Той заяви, че няма да се кандидатира за нов депутатски мандат, нито за президентския пост.

Джери Адамс е символът на борбата за обединена Ирландия. Името му безспорно е свързано с редица политически постижения, но донякъде има и лоша репутация, тъй като името му се свързваше с Ирландската републиканска армия, която извърши редица кървави атентати между 60-те и 90-те години на миналия век. За много от близките на жертвите на ИРА Адамс е убиец, макар да се смята за създадел на мира в Ирландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА