27 Март, 2018 14:17 3 747 10

Разкритие: Те излъгаха британците

  • стив банън-
  • кембридж аналитика-
  • брекзит-
  • кристофър уайли

Компанията "Кембридж Аналитика" e обвинена, че е изиграла "ключова роля" за гласуването в полза на Брекзит

Разкритие: Те излъгаха британците - 1
Снимки: БТА/АР

Компанията "Кембридж Аналитика", обвинена, че е използвала за политически цели личните данни на 50 милиона потребители на Facebook, е изиграла "ключова роля" за гласуването в полза на Брекзит.

Това твърди разобличителят Кристофър Уайли в интервю за европейски издания, предаде AFP.

Биха ли одобрили британците Брекзита през 2016 г. без "Кембридж Аналитика"? "Не, те са изиграли ключова роля, сигурен съм", заявява бившият директор по изследванията на тази компания.

Разобличителят твърди, че "Агрегейт Ай Кю" - канадска фирма, свързана с "Кембридж Аналитика", е работила съвместно с нея за подпомагане на кампанията за излизане на кралството от ЕС, за да може да се надхвърли определеният таван на разходите. Според него без "Агрегейт" привържениците на Брекзита не биха спечелили референдума, чийто изход бе решен с по-малко от 2 процента от гласовете.

Разкритие: Те излъгаха британците

Уайли заявява, че "трябва Facebook да бъде поправен, а не заличен" и отхвърля призивите хората да напускат тази социална мрежа. "Вече е невъзможно да се живее без тези платформи, но трябва да им се наложат известни правила", настоява той.

Разобличителят разказва и за будещи тревога подробности около постъпването си на работа към Ес Си Ел - компанията майка на основаната с негова помощ "Кембридж Аналитика", през 2013 г. Обяснява как след време е открил, че предшественикът му е "умрял при неясни обстоятелства в хотелската си стая в Найроби, когато е работел за Ухуру Кенията", тогавашния президент на Кения.

Разкритие: Те излъгаха британците

Уайли твърди освен това, че в британската компания е действал скандалният Стив Банън, бивш приближен съветник на Доналд Тръмп и някогашен шеф на Брайтбарт - водещия сайт на крайнодесните в САЩ. Според него Банън идвал в Лондон "най-малко веднъж месечно" и това допринесло, за да напусне поста си бъдещият разобличител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    27 1 Отговор
    Нещата си идват на мястото.
  • 2 Иванов

    10 24 Отговор
    Това са глупости! Англия напусна ЕС водена от много правилни мотиви. Ако румънските роми бяха отишли там, то симбиозата им с тамошните пакита би привърнал държавата в Индия, но такава е кармата на Британската империя убила с голодомор през 40-те години на миналия век над 20 милиона индуси и подарила на днешен Пакистан ядреното ноу хау за производството на оръжия за масово поразяване. Къде е вината тук на ФБ?
  • 3 Кcaniba

    21 6 Отговор
    чакаме признанията за новичок-а и другите им убийства на гендърите!!!
  • 4 ЗайоБайо

    13 0 Отговор
    Ааааааааа, етоооо!
    Елементарно, Уотсън, случая е решен.
  • 5 ГОСТ

    10 0 Отговор
    Американските избиратели имат доста въпроси за евентуалната роля на "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica, CA) - компания за обработка на данни с централа в Лондон - при избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г.
    Компанията, която по време на предизборната кампания е извършвала консултантска дейност за Тръмп, бе разтърсена в петък заради съобщения на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър", че по неправомерен начин е придобивала данни от потребители на "Фейсбук" - което накара социалната мрежа да забрани на компанията да присъства на нейната платформа, а британските власти - да поискат обяснение.SGL Group създала преди пет години "Кеймбридж Аналитика", за да участва в американската политика; съсобственик на компанията е Робърт Мърсър, американски мениджър на хедж фонд и милиардер. На страницата на компанията в интернет обаче е посочено, че освен в Америка и Великобритания тя има представителства в Малайзия и Бразилия, а
    дейността ѝ далеч надхвърля границите на САЩ.
  • 6 Робот

    17 1 Отговор
    Те и за Новичока ги лъжат британците, че целия свят, но Истината ще излезе на яве!
  • 7 Зорлем

    11 3 Отговор
    Абе, направо да им приписват и убийството на Кенеди и цунамито Япония и да се приключва вече.
  • 8 Барчо

    5 5 Отговор
    Дрън дрън!
  • 9 Стойко

    6 3 Отговор
    Абсолютни тъпотии. Лафове. Тия ще спрат сами да си вярват.
  • 10 вида

    5 0 Отговор
    Веднага всички в ЕС да отзоват дипломатите си от Великобритания и САЩ за скандала с "Кембридж Аналитика", който е доказан с участието им.
Новини по държави: